-->
Football Manager 2020 İnceleme

Taktik Zamanı… Her yıl aynı zamanlarda futbol severleri bir heyecan sarar. Yeni sezonun başlaması ile birlikte tuttukları takım top başı yapar ve heyecan yavaş yavaş yükselir. Bu zamanlarda dijital oyun dünyasında da yeni sezonun menajerlik oyunu heyecanı kendisini hissettirmeye başlar. Nihayet takvimler kasım ayını gösterdiğinde karşımıza bir önceki yılın daha iyisi olma iddiası ile yola […]

14.11.2019 | ulasufuk

Taktik Zamanı…

Her yıl aynı zamanlarda futbol severleri bir heyecan sarar. Yeni sezonun başlaması ile birlikte tuttukları takım top başı yapar ve heyecan yavaş yavaş yükselir. Bu zamanlarda dijital oyun dünyasında da yeni sezonun menajerlik oyunu heyecanı kendisini hissettirmeye başlar. Nihayet takvimler kasım ayını gösterdiğinde karşımıza bir önceki yılın daha iyisi olma iddiası ile yola çıkan yeni FM oyunu çıkar. İşte yine o zamanlardayız ve karşımızda tüm yenlikleri ve gelenekleri ile Football Manager 2020…Onlarca yılın getirdiği bir birikim ve deneyimin ürünü olarak oyun dünyasında neredeyse tekel konumuna gelmiş olmak hiç kolay değil. Yıllar önceki CM oyunu ve son zamanlardaki FM oyunu bu sene de adına yakışanı yapmak zorunluluğunu omuzlarında hissederek sezona başladı. Geçen yıl serinin gidişatında büyük değişiklikler yapma iddiası ile yola çıkılmış ve sonuçta sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı. Bu yıl dikkatler tamamen FM 2020 üzerindeyken hata yapma lüksleri pek yok gibiydi. Bu baskı ya başarıyı getirecek ya da eleştiri oklarına hedef olmalarına neden olacaktı. İbrenin hangi yönden yana olduğunu incelemenin sonuna saklayarak detaylara geçiyorum.

Birkaç ay önce yayınlanan tanıtım videolarında gözümüze çarpan bir detay vardı. Artık ”regen” olarak tanıdığımız, ilerleyen yıllarda oyuna altyapılardan katılan oyuncular ”gay olduklarını” açıklayabilecekler. Bir oyuncunun gay olduğunu açıklamasının ardından ürün satışlarında küçük bir artış görülebilecek. Oyun yönetimi, eşçinselliğin yasak olduğu birkaç ülke vatandaşı oyuncuların böyle açıklamalar yapmayacaklarını da ek bilgi olarak açıkladı. 2018’in en tartışmalı değişimlerinden biri de maç ekranında yaşandı. Bu bölümle birlikte mevcut ekranlardaki değişikliklerden yeniliklere doğru da geçiş yapacağız. Maç ekranı, hem mevcut kısımlardaki yenilikleriyle hem de değişen maç motoru ile bugüne kadarkilerden farklı bir deneyim sunacak.

2018 serisinde, oyunun 3D maç motoru tamamen yenilendi. Yeni oyuncu hareketleri(motion capture) ile daha gerçekçi görünüm sunulduğu söylenirken grafik kartlarını daha az yoran, performans odaklı maç performansının yanında kişiselleştirilebilir ekranlarla maç deneyimi daha iyi hale getirildi. Kameraların tamamen değiştiği oyunda giriş-çıkış ekranlarındaki farklılıkların yanında, bilgi kutularını ekrana sabitleme, 2D ve 2D Classic/Klasik farkının kalkıp sadece bir adet 2D Klasik seçeneğinin bulunması gibi değişimler öne çıkıyor.

Yine alışılan kameralardan Touchline/Kenar artık tarih olurken yeni gelen İstatistikçi/Data Analyst kamerası ile stadyumu tepeden görüyor. Tüm kamera seçeneklerinde zoom’u azaltma veya artırma seçeneği sunulurken, 2D kamera dışındaki tüm 3D kameralarda ek olarak bir de yükseklik ayarı bulunuyor. Bunların dışında ise takım konuşmaları ve tünel röportajları gibi özellikler yerlerini koruyorlar. Ayrıca maç öncesi seremonilerinin yanında artık maç sonlarında da kupa töreni gibi eğlendirici detaylar yer alacak.

Football Manager 2018’in en ön plandaki yeniliklerinden olan dinamikler ile artık oyuncular arasındaki basit sevme-sevmeme ilişkisinin yerini takım içi gruplaşmalar alıyor. Gerçek hayatta medyadan alışık olduğumuz “yerli çetesi”, “Brezilya çetesi” gibi kavramlar ismen yer almasalar da oyunda cismen karşımıza çıkacaklar. Aynı milletten, altyapıdan beraber yetişen veya aynı dili konuşan gibi birçok farklı oyuncu grubu birbirlerinden ayrı olarak gruplaşabiliyorlar ve hem size hem de diğer gruplara karşı cephe alabiliyorlar. Bir grup içerisindeki oyuncuya kötü davranmak, o grubun diğer oyuncularını da rahatsız edebiliyor ve sizden hesap sorulabiliyor.

Dinamiklerin dikkat edilmesi gereken bir yanı da oyuncuların tek tek neden mutlu veya mutsuz olduklarını görebilmek. Moral seviyesinin yanında antrenman, gösterilen ilgi, kulüp durumu, yönetilme tarzı, oynatılma süresi gibi mutluluk değerleri ile oyuncuların sorunlarına daha etkili müdahale etmek mümkün. Yine dinamik ana ekranındaki saha içi uyum, tesislerdeki atmosfer ve yönetim tarzına destek bölümleri, kulüpteki geleceğimizi etkileyebilecek detaylar.

Oyunun geneline bakıldığında ilk başta göze çarpan yeniliklerin yanı sıra irili ufaklı birçok gözden geçirme söz konusu. Bunları zaman geçtikçe fark ediyorsunuz. Tecrübeli veya ustalaşmış oyuncular için doğru antrenör ve doktor yapılanmasının yanında antrenman seviyesini ve yoğunluklarını dikkatle düzenlemek bu sorunların önüne geçse de artık çoğu oyuncuyu rahatlatacak bir merkeze sahibiz. Beklenmedik sakatlıkların çoğu artık “beklenen” veya “tahmin edilebilir” hale geliyorlar. Risk değerlendirmesi ile her oyuncunun sakatlık tehlikesinden doğrudan haberdar olabiliyoruz. Ayrıca geçen yıl etkisiz olan, semobilk bir rol olan spor bilimcisi de bu sezon aktif rol almaya başlıyor. Sakatlıkların doğru analizi için mutlaka iyi bir spor bilimcisini antrenör kadromuza almamız gerekecek.

Scouting/Gözlemcilik kısmına beta süresince bazı oyunculardan gelen olumsuz yorumlar, yapımcı firma Sports Interactive’in forumlarında büyük tartışmalar yarattı. Oyuncu izleme ve araştırma sistemi her ne kadar gerçeğe uygun hale getirilse de, yeni ekrana alışmak biraz vakit alacak gibi duruyor. Son olarak oyunun yapımcılarının üzerinde bulunan baskıya rağmen gayet başarılı bir iş çıkardığını belirterek incelemeyi sonlandırayım. Gerçekten de FM 2020 rakipsiz olmanın keyfini çıkarmak yerine adeta kendiyle yarışmayı tercih etmiş ve ana hedefi FM 2019’un ötesinde bir yapım çıkarma olarak belirlemiş. Bu konuda çok iyi bir yol aldıklarını belirtmeliyim.


8

Artılar

  • Bilgilendirme sistemi oldukça faydalı olmuş
  • Yeni taktik sistemiyle toplu, topsuz ve geçiş oyunları için ayrı talimatlar verebiliyoruz

Eksiler

  • 3D motorunda yine ufak geliştirmeler olsa da genel olarak aynı görünüyor
  • Yeni antrenman sistemi biraz karışık gözüküyor.