-->
Call Of Duty: Modern Warfare İnceleme

Hayat su, toz, toprak, ateş elementlerinden oluştu, Savaş da yukarıdaki dört elementten. Peki ya modern zamanda savaş ne hal aldı. İşte bunun cevabını oyun dünyası ilk Call Of Duty Modern Warfare oyunu ile vermeye çalıştı. Activision modern dünyada çıkması muhtemel bir süper güçler savaşının tüm insanlığın felaketi olacağını, taş üstünde taş kalmayacağını o kadar iyi […]

31.10.2019 | ulasufuk

Hayat su, toz, toprak, ateş elementlerinden oluştu, Savaş da yukarıdaki dört elementten. Peki ya modern zamanda savaş ne hal aldı. İşte bunun cevabını oyun dünyası ilk Call Of Duty Modern Warfare oyunu ile vermeye çalıştı. Activision modern dünyada çıkması muhtemel bir süper güçler savaşının tüm insanlığın felaketi olacağını, taş üstünde taş kalmayacağını o kadar iyi anlattı ki, hikaye serinin reboot Oyununa kadar uzandı, dallandı, budaklandı. Şimdi bakalım seri bizi nerelere götürmüş…

Öncelikle incelemenin detaylarına geçmeden evvel şöyle bir açıklama yapma gereği hissediyorum. Call Of Duty serisi oyun dünyası içinde apayrı bir yere sahiptir. Eminim ki oyun aleminin kapılarını ufacık bile aralayan birisi Call of Duty serisinin bir oyunu ile karşılaşmıştır. Ancak hayatında hiç Call of Duty oynamamış ve seriye Modern Warfare ile başlayacak olan çok sınırlı sayıdaki oyun severlere diyeceğim ilk söz “Elinizdeki oyun muhteşem bir başyapıtın sadece bir parçasıdır.” Neden böyle bir şey söyleme gereği hissettim. Çünkü bazen biz oyun siteleri bu oyunları sadece seriyi en başından beri takip eden oyun severlerin oynadığını düşünerek incelemelerimizi kaleme alıyoruz. Biz de incelemenin genelinde öyle yapacağız ve bir önceki oyunlara göre ne gelişmiş, ne gerilemiş buna bakacağız. Ancak seriyi hiç oynamamış ve ilk kez tanışan oyun severleri de unutmamak lazım…

Uzun bir girizgah oldu ama bu izahatı yapma mecburiyeti hissettim. Neyse gelelim oyunumuzun derinliklerine girmeye. Aslında bu kadar fonksiyonel bir oyunu incelerken senaryo modu ve multiplayer modu diye ayırmak gerekir diye düşünüyorum. Bu nedenle önce incelmenin görece kısa bir kısmını senaryo moduna ayıracağım. Geriye kalan büyük kısmını ise Call Of Duty serisinin en can alıcı yönü olan Multi moduna ayıracağım.

Modern Warfare’ın hikayesi kısaca bahsetmek gerekirse oyunumuz ortadoğuda geçiyor. Urzikistan adı verilen tamamen kurgusal bir ülkeye, Rus askerleri tarafından yapılan işgal sonrasını konu alıyor. Ortada kimyasal bir silah var ve Al-Qatala adı verilen radikal bir terörist  grup bu silahı ele geçiriyor. Ardından da Captain Price ve özgürlük direnişçilerin lideri ise Farah Karim farklı nedenlerden ötürü bu silahı kullanılmadan önce ele geçirmeye çalışıyor.  bir devam oyunu olmadığı için bir önceki oyunun bıraktığı yerden hikayeyi devralmıyor. Oyun hikayesinde her zaman olduğu gibi Rusya ve tüm müttefikleri payını alıyor. Amerikanın başına neler geldiğini MW bizlere daha geniş perspektiften sunuyor. Oyun bize başta Avrupanın önemli başkentleri olmak üzere bir çok farklı coğrafya ve mekanda bu etkilerin nasıl olduğunu gösteriyor.

Senaryo olarak MW aslında çok özgün veya tahmin edilemeyen bir yenilik getirmiyor. Ancak olması gerekeni de çok iyi bir şekilde kurgulayarak hayranlarına farklı deneyimler sunuyor. Oyun boyunca o kadar farklı mekan ve bölgelere gidiyorsunuz. Bir Fps oyunu olarak nasıl yaşanacağını sonuna kadar hissediyorsunuz. Oyun boyunca tek bir karakter ve mekan olgusu içine sıkışmadan farklı deneyimleri hissederek ilerliyorsunuz. Aldığınız görevlerin çeşitliliği akıcılığı olumlu etkiliyor.

MW’in senaryo modunun negatif yönlerinden biri kısa bir oynanış süresine sahip olması. Daha önce de belirttiğim gibi çok fazla mekan kurgusu içinde hızla ilerlemek senaryonun kısalığı ile birleşince bir curcunanın içindeymişsiniz hissi oluşuyor. Bu dinamik oyunun multisinde başarılı olabiliyor ama senaryonun derinliği içinde bir soluklanayım neler oluyor neler bitiyor diye düşünmeye zaman kalmıyor. Tabi şunu da unutmamak lazım fps türünün en başarılı örneklerinden biri olan Call of Duty serisinin geldiği noktada bu curcunanın dinginleşmesini beklemek biraz güç. Sonuçta ilk dakikasından son sahnesine kadar bol aksiyon dolu bir mücadelenin içindesiniz. Ama bu aksiyon biraz daha uzun oynanış ile birleşseydi kesinlikle çok daha fazla haz verirdi.

MW Spec Ops modunu bu oyunda da bizlere yine sunuyor. Survival ve Missions adında iki alt bölümden oluşan bu moda, kazandığımız deneyim puanları sayesinde ekipmanlarımızı geliştirebiliyoruz. İlk bölüm olan Missions tahmin edeceğiniz gibi senaryo modunun geçtiği bölgelerde geçiyor. Bu bölgelerde birbirinden farklı bir çok görev alıyoruz ve ekipmanları kuşanıp bu görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Survival bölümünde ise tek amacımız hayatta kalmak. Ama bu oldukça zor . Özellikle zorluk derecesini arttırarak oynadığınızda üzerinize yağmur gibi gelen düşmanları savuşturmak ve hayatta kalabilmek iyice zorlaşıyor. Önce size bir bilgi vermek istiyorum. Call Of Duty Modern Warfare satışa sunulduğu son zamanların en başarılı filmlerinden biri olan “Joker” filminin giri hasılatını geçmeyi başarmış. Call of Duty: Modern Warfare ile kısa sürede 600 milyon dolar gelir elde ettiği açıklandı. İşte bu başarıda aslan payının yattığı multiplayer modunu irdeleyelim biraz.

Öncelikle bir önceki oyuna göre oyunun multiplayer bölümünde gözle görülür iyileştirmeler yapılmış. Puanlama sistemi daha adil bir hale gelmiş böylece düşük level ile yüksek level olan oyuncular arasındaki güç dengesi sağlanmaya çalışılmış. Oyunda sadece öldürmekten değil stratejik hamlelerden de puan alıyoruz. Elde ettiğimiz bu ödüller sayesinde farklı yetenek ve ekipmanlar ediniyoruz. Yetenek demişken yine serinin daha önceki oyunlarında olduğu gibi oldukça fazla yeteneğe sahibiz. Ama bunlar sizi tatmin etmediyse yapımcılar sizler için sürpriz yetenekler de eklemiş yeni oyuna. Bunların detaylarına girerek sürprizi bozmak istemiyorum. Ama silahlar ile ilgili yeni özelliğe değinmek istiyorum. Artık bir silahı ne kadar çok kullanırsak ve ne kadar çok o silahla başarılı skorlar alırsak o silahla ilgili yeni bazı özellikler açılıyor. Bu sayede oyunun dinamik yapısı işin içine favori silahınızı geliştirme eklenince daha da hareket kazanıyor.

Gelelim oyunumuzun grafiksel değerlendirmesine. Açıkçası artık grafik dünyasının geldiği noktada MW grafikleri tahmin edilebileceği gibi oyunun grafikleri, PC’de konsoldan çok daha iyi seviyede görülüyor. Patlama efektleri, çevre tasarımları çok başarılı oyunun hayranları grafiklerden yana çok tatmin olabileceğini düşüyorum. Call of Duty Modern Warfare ses ve müzik olarak oldukça başarılı diyebiliriz. Özellikle çatışma anlarındaki başarılı ses ve müzikler ortamın ambiyansını hissetmenizi sağlıyor. Seslendirme olarakta başarılı bir ekiple çalışmanın etkileri hissediliyor. Sesler konusunda belki tek negatif olarak bazı silah seslerinin gerçeklikten uzak olduğunu belirtebilirim.

Son olarak oynanış değerlendirmesi yapacak olursak serinin son oyunu Call Of Duty serisinin oynanış ile ilgili olumlu tüm yönlerini almış. Zaten başarılı olan oynanabilirlik, yeni eklenen modlar, silahlar ve yetenekler ile daha da iyi bir noktaya ulaşmış. Açıkçası oynanış açısından bir fps oyunundan beklenilen her şeyi sunan MW için denilebilecek fazla da bir şey yok. Genel değerlendirme olarak artısı ile eksisi ile yine uzuuun dönem adından sıkça söz ettirecek bir Call Of Duty oyunu ile karşı karşıyayız. Daha şimdiden satış rekorları kıran oyun için söylenecek en iyi söz bir reklam filminde de denildiği gibi “Activision daha iyisini yapana kadar en iyisi bu”…


 


8.9

Artılar

Eksiler