-->
NBA 2K20 İnceleme

Parkelere Dönme Zamanı… Basketbol oyunu denilince hiç şüphe yok ki ilk akla gelen oyun serisi NBA 2K dır. 2K Stüdyolarını bu konuda tebrik ederek incelemeye başlamak istiyorum. Ama bu tebrik firmanın yapmış olduğu işlerden ziyade stratejik hamlesi ile ilgili. Koskoca EaSports’u bir ara NBA oyunu yapmaktan uzaklaştıracak kadar başarılı bir seri oluşturması nedeniyle tebrik edeceğim. […]

18.09.2019 | ulasufuk

Parkelere Dönme Zamanı…

Basketbol oyunu denilince hiç şüphe yok ki ilk akla gelen oyun serisi NBA 2K dır. 2K Stüdyolarını bu konuda tebrik ederek incelemeye başlamak istiyorum. Ama bu tebrik firmanın yapmış olduğu işlerden ziyade stratejik hamlesi ile ilgili. Koskoca EaSports’u bir ara NBA oyunu yapmaktan uzaklaştıracak kadar başarılı bir seri oluşturması nedeniyle tebrik edeceğim. İnanın kolay bir iş değil. Sanırım bu noktada bir değerlendirme yapıldı ve baş edemeyeceğin rakiple uğraşma biraz bekle, geri çekil ve gücünü toplayınca tekrar hamleni vur. Peki, bu durum rehavete mi yol açıyor yoksa firmayı daha da mı teşvik ediyor. İşte asıl soru bu ve biz de bunun cevabını arıyoruz… Hemen cevaba gireyim isterseniz özellikle 2K20 nezdinde bakıldığında bu sorunun cevabı kesinlikle olumlu yönde. Yine yenilikçi yönleri olduğu bir gerçek ancak belki de bizdeki bu memnuniyetizliğin nedeni biraz da oyunun geldiği mükemmel noktanın daha da yükseltilmesi konusundaki zorluktur. Gerçekten her yönüyle dopdolu bir yapım bizlere sunuluyor her yıl ancak yenilikler konusunda biraz daha fazlasını istemek de hakkımız sonuçta bunu verebilecek bir firma ile muhatabız.

NBA 2K20 her yönü ile çok çok başarılı bir yapımın güzel dokunuşlarla daha da süslendirilmiş ve taçlandırılmış versiyonu olmuş. Şimdi hakkını vermek lazım 2K20 birçok yeniliği bünyesinde barındırıyor. Bu sene oyundaki en üzücü olay yine Euroleague’in oyunda olmayışı. NBA 2K serilerinin belkide en sevilen bölümlerinden olan MyCAREER 2K20 ile basketbol simülasyon deneyiminizi zirveye taşımış. Bu arada bilmeyenler için MyCAREER modu kendi karakterinizi oluşturarak NBA oyuncusu olma yolunda çaba göstermenizi sağlayan harika bir simülasyon modudur. Antremanlar , deneme maçları oynayarak NBA’e kapak atmaya çalıştığımız MyCAREER modu 2K20 ile bomba gibi gelmiş. Çok daha fazla ara animasyonlar ile hikaye genişletilmiş. Bu sene NBA Draft’ına katılmış ama seçilememiş bir oyuncuyu canlandırıyoruz. Amerika’da beklediği talebi görmeyen oyuncumuz Idris Elba gelen teklifi kabul ediyor ve dilini bilmediği bir ülkede basketbol oynamaya başlıyor. Oynanış süresince bazı sinematik sahneler sayesinde geçmişe dönüyoruz ve en yakın arkadaşlarımızın bize nasıl sırt çevirdiğini gözlemleyebiliyoruz. Eğlenceli bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz. Birkaç maçla kendimizi göstermeye çalışırken hikaye devam ediyor. Bu kısa süreli tanıtım maceramız da oynanış anlamında, NBA karmasıyla Çin’deki takımımızın maçından sonra değişiyor. Ayrıca son bölümdeki sürpriz mini oyunun da yüzünüzü güldüreceği bilgisini kulaklara fısıldayalım.

Oyunun genel oynanış dinamikleri bir kaç rötuş dışında tamamıyla aynı diyebilirim. Bu dinamiklerden belki de bir tek pas sistemi bütünüyle elden geçirilmiş. Eskiye nazaran çok daha etkili ve etkileyici paslar çıkarabiliyorsunuz. Basketbol oyununun en önemli unsuru olan hızlı paslaşma ve hızlı hücuma çıkma konuları bakımından yapılan bu iyileştirmelerin oynanışa olumlu etkisi gözle görülür cinsten. Geçmişte oyuncular doğal veya yetenek bazlı değil animasyon bazlı hareket ediyordu. Bunun sonucunda yavaş oyuncu istatistiği kendisinden iyi olan bir oyuncuyu kolayca animasyonla bloklayabiliyordu. Animasyon artık sadece oyun değil bizim yeteneğimizle de şekillenecek.Bu oyunu daha akıcı yapacak. Oyunun oynanış dinamikleri kesinlikle çok başarılı. Özellikle yapay zekaya hayran oldum. Zorluk seviyesini orta seviyede bile tuttuğunuzda çantada keklik maçlar çıkaramıyorsunuz. Ayrıca takımlar arası güç dengesi de çok iyi ayarlanmış. : Maaş tavanının altında kalmaya çalışmak ve draft haklarını takas etmenin yanı sıra , NBA 2K20 takım yönetiminde bize bir çok seçenek sunuyor. Yeni online modu olan SuperMax , MyTeam içinde olacak ve oyuncu maaş tavanına göre hareket edecek olan bir GM olacak ve oyuncunun sürekli rol alması için oynaması ve VC kazanması gerekecek.

Oyun içi dinamiklerini anlatacak olursak; diyelim ki oyun kurucu pozisyonunda oynuyorsanız, ara paslarını pivota geçirebilmeniz için tam zamanını denk getirmelisiniz. Tabi bu deneyim ve beceri ile mümkün oluyor. Ya da savunmada rakibinizden topu çalabilmek için tam zamanında müdahalede bulunmalısınız aksi durumda çok fazla zorladığınızda hakemler hemen faul düdüğüne baş vuruyor. Zaten top sahaya ilk indiğinde adeta şov başlıyor. Işıklı parkeler, coşkulu taraftarlar, agresif koçlar yani kısacası Nba’i nba yapan her detay en iyi şekilde kurgulanmış. Artık molalarda normal koçların yaptığı gibi takımınızla konuşacak ve performanslarını etkileyebiliyoruz. Strateji kartları ile , oyununuzun belli noktalarını ”boost” edebiliyor ve bunları maçın içerisinde kullanabiliyoruz. Maç başlamadan önce başlayan ışık ve dans şovu devre aralarındaki dansçı kızların koreografileri ile süsleniyor. Her şeyi ile tüm detaylar ayrıntısına varana kadar düşünülmüş. Oyunun başındaki bu coşkulu sunum sizi iyiden iyiye maça hazırlıyor. İlk düdük çalındıktan sonra serinin en hızlı oyunlarından biri başlıyor. NBA 2K20akıcılık bakımından çok başarılı. Ancak yapay zeka konusunda ise asla ödün vermiyor. Yani çok iyi ara paslar, tam zamanında koşular yapmadıkça estetik smaçlar basabilmeniz çok zor. Oturmuş bir set hücumuna karşı rastgele yapılan ara pası denemeleri rakip oyuncunun müdahalesi ile sonuçlanıyor. Ayrıca hızlı hücuma çıkarken yapacağınız uzun pasların şiddetine de çok dikkat etmelisiniz. Deneyimsiz olduğunuz ilk maçlarda daha çok set hücumunu denemenizi tavsiye ederim. İyi top hakimiyetine sahip içeriye kolay dalabilen oyuncuları savunmak artık çok daha zor.Bundan önce karşımızda James Harden olsa bile bench oyuncusuyla karşısında kolaylıkla durabiliyorduk. Şimdi ortalama bir oyuncu böyle yıldızların önünde kolay kolay durulmuyor.

Oyunun görsel detaylarına değinmek gerekirse; oyuncu tasarımlarındaki çok ufak teknik hatalar haricinde muhteşem detaylı bir görsellik bizleri bekliyor. Özellikle taraftar tasarımlarındaki uzun emek ve farklı modellemeler kullanılması takdir-e şayan. Dikkatlice bakıldığında tek düze taraftar modellemesi sunan spor oyunlarına çok güzel bir cevap niteliğinde olmuş NBA 2K20 Bir yandan coşku ile tezahürat yapanlar, diğer yandan yanındaki ile maçın analizini yapanlar ve daha bir çok farklı taraftar profiline rastlıyorsunuz. Stadyum ışıklandırmaları açısından da çok başarılı bir görsellik söz konusu. Gerçeklerinden uyarlanmış salonlar her detayı ile düşünülmüş. Ayrıca oyun içi enstantanelerin sunumu da çok hoşuma gitti. Etkileyici bir smaç anının her açıdan defalarca izlenmesi gayet keyifli. Sesler ve müzikler konusunda ise oyun adeta zirve yapmış. Tüm yönleri ile değerlendirildiğinde yine kusursuza yakın bir basketbol oyunu ile karşı karşıyayız. Devrim niteliğinde hiçbir yenilik sunmasa da yapımın kendisinin devrim olması nedeniyle NBA 2K20 parkelerin tozunu dumana katmak için paha biçilmez bir fırsat. Yukarıda bir kısmını sıraladığım yenilikler de eklendiğinde tadından doyum olmayan bir deneyim bizleri bekliyor. Bu pilavı her yıl yiyen sadık oyuncuların ufak yenilikler için bu oyunu güncellemeleri konusunda birazcık kararsız olsam da eşsiz basketbol keyfine adım atmak isteyen oyun severlerin gözü kapalı dalmaları gerektikleri bir dünyaya merhaba demelerini tavsiye ediyorum…


8.9

Artılar

Eksiler