-->
Borderlands 3 inceleme

Daha Öfkeli, Daha Şiddetli, Daha Eğlenceli… Borderlands oyunu ile tanıştığımda herkes gibi benim de ilk ilgimi çeken, oyunun sahip olduğu fantastik grafik yapısı ve sunumundaki eğlenceli öğeler olmuştu. Aradan geçen dokuz yılın ardından yeni Borderlands 3 oyunu yoğun pazarlama hamlesi ile raflardaki yerini aldı. Oyundan beklentiler o kadar yükseltildi ki bazı yazarlar 2019’un en başarılı […]

27.09.2019 | ulasufuk

Daha Öfkeli, Daha Şiddetli, Daha Eğlenceli…

Borderlands oyunu ile tanıştığımda herkes gibi benim de ilk ilgimi çeken, oyunun sahip olduğu fantastik grafik yapısı ve sunumundaki eğlenceli öğeler olmuştu. Aradan geçen dokuz yılın ardından yeni Borderlands 3 oyunu yoğun pazarlama hamlesi ile raflardaki yerini aldı. Oyundan beklentiler o kadar yükseltildi ki bazı yazarlar 2019’un en başarılı yapımı olacağı tahminlerinde bile bulundu. Oyun dünyasında en zor şeylerden biri beklentileri karşılayabilmektir. İşte bu nedenle oldukça iddialı söylemlerle piyasaya sunulan Borderlands 3’ün bu büyük beklentileri ne ölçüde karşılayabildiğine göz atmaya çalışacağız. İlk Borderlands oyununda hatırlayacağınız üzere kurak çöllerde başlayan bir hikayemiz vardı. Pandora gezegeninde bulunan değerli yer altı zenginliklerini ele geçirme üzerine kurulu kıyasıya bir mücadeleye şahit olmuştuk. İşte ikinci oyunumuzun da ana konusunu bu gizemli yer altı madenlerini elde tutmaya çalışan karanlık güçlerle giriştiğimiz mücadele oluşturuyor. Tabi bazı farklılıklar söz konusu.

Borderlands 3’de kötü karakterleri kötüleri ikiz kardeşler. Streamer olan bu ikili yaptıkları canlı yayınlar ile etrafında kendilerine tapan bir topluluk oluşturmuş durumdalar. Oyunda buna benzer şekilde popüler kültüre yapılan göndermeler bir hayli fazla amacı daha öncede belirttiğim gibi elinde bulundurmak. Bu amaçla kendine bir çok türden yardımcılar bulmuş. Karakterlerimizin tüm özelliklerine ilişkin kısa detaylar oldukça başarılı bir sunum ile tanıtılmış. Oyunun hemen başında karşılaştığınız ana hikaye anlatımı ardından kendimizi bir tren vagonunda buluyoruz. Burada gerçekleşen ufak sürprizin ardından kendimizi karlı bir bölgede buluyoruz. Karakter seçimini yaptıktan sonra hikayemiz başlıyor. Hemen başlangıçta bizi eski dostumuzu olan mini robot Claptrap karşılıyor. kendisi bize daha önceki oyunda da olduğu gibi yol göstermeye devam ediyor. İlk görevimize başladığımız anlarda oyundaki gelişime de tanıklık ediyoruz. Örneğin ilk göze çarpan detaylar görsellikle ilgili oluyor. Tamamen karla kaplı mekanlarda geçen ilk bölümlerde kendini o kadar belli etmese de ilerleyen bölümlerde görsel gelişim kendini hissettiriyor. Bir diğer önemli yenilik ise oyunda yer alan Npc’lerin daha aktif olması. Daha önceki oyunda sabit olan ve fazla diyaloga girmediğimiz bu karakterler artık hem daha geveze hem de daha fazla oyunun içerisinde.

Borderlands 3 de daha önceki oyuna göre oynanışa etki eden en önemli gelişim ne diye sorulacak olsa eminim ki cevap silahlar, daha fazla silahlar, çok fazla silahlar olur. Evet yeni oyunumuzda resmen silah çeşitliliğine boğuluyoruz. Bu öyle bir yelpaze ki kendi içinde farklı kategorilere ayrılmış olan silah dükkanlarında gezinmek büyük avm’lerde gezinmekten çok daha keyifli geliyor. Oyun içinde öldürdüğünüz yaratıklardan düşen, açtığınız kutulardan çıkan, silah depolarında karşılaştığınız envai çeşit silahtan en başarılı kombinasyonu yapmak için oyun sizlere güzel de bir ipucu sunmuş. Herhangi bir yerde bulduğunuz bir silahın üzerine geldiğinizde envantere atmadan önce tüm detaylarını görebiliyorsunuz. Sahip olduğunuz silahtan daha iyi özellikler yeşil göstergeler ile belirtiliyor. Böylece silahı envantere alıp almamaya hemen karar verebiliyorsunuz.
Oyun boyunca birbirinden garip yaratıklar ile mücadele ediyorsunuz. İlk bölümlerde karşılaştığınız garip görünümlü ve oldukça güçlü kar canavarlarının ardından daha insana benzeyen ama kafadan çatlak düşmanlarınız da oluyor. Bazılarını uzak mesafeden indirmeye çalışsanız bile özellikle kar canavarlarının birden büyük zıplamalar yaparak dibinizde bitmesi korku dolu anlar yaşamanıza da neden olabiliyor. Bu nedenle oldukça temkinli olmanızı öneririm. Ayrıca bazı yaratıkların uzak mesafeden sizi gördükten sonra eline geçen neler varsa size fırlattığını da eklemeliyim. Bu nedenle sahip olacağınız ekipmanları iyi belirlemelisiniz. Zaten oyun boyunca ilerlerken fazlasıyla cephane seçeneği sizlere sunuluyor. Önemli olan iyi bir kombinasyon yapmak.

Oyunun arayüzü bir önceki oyuna oldukça benziyor. Ekranın sol altında enerji ve koruma barınız gösteriliyor. Tam en alt ortada ise deneyim puanınızın ve bulunduğunuz levelin gösterildiği bir bar bulunuyor. Sağ alt köşede silah detayları mevcut. Level sisteminden ve gelişim puanından bahsetmenin vakti geldi sanırım. Oyun boyunca yapmış olduğunuz görevler ve öldürdüğünüz düşmanlar sayesinde deneyim puanları kazanıyorsunuZ. Bu puanlar sayesinde yeni eklenen yetenek ağacından size en uyduğunu düşündüğünüz yeteneği geliştirebiliyorsunuz. Bu yetenek ağacı daha önce sıkça gördüğünüz rpg oyunlarındakiler kadar detaylandırılmış diyebilirim. Ayrıca oyun boyunca kazandığınız paraları biriktirerek silahınızın özelliklerini, bombalarınızı, enerji takviyenizi, koruma ekipmanlarınızı satın alabiliyorsunuz. Ayrıca bu menüde ekipman satışında da bulunabiliyorsunuz.
Yeni oyunumuzda haritamız da oldukça genişletilmiş görülüyor. Neredeyse bir önceki oyunun iki katı büyüklüğünde bir haritayla karşı karşıyayız. Bu haritanın büyüklüğü verilen görevlerin farklı yerlerde olması sorununu da beraberinde getiriyor. Yapımcılar bu sorunu da ışınlanma üniteleri ile çözmüşler. Herhangi bir npc’den görevi aldıktan sonra uzak mesafe yolları ışınlanarak alabiliyorsunuz. Görevler demişken bazı görevler görev ekranında gözükse bile o görevi yapabilmeniz için belirtilen levele ulaşmış olmanız istenilebiliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi level atladıkça verilen görevlerin zorlukları da bu ölçüde zorlaşıyor.

Borderlands 3’nin en güvendiği yanı başarılı co-op modu ve sahip olduğu silah çeşitliliği olduğuna göre bizim de en odaklandığımız noktalar bunlar oluyor. Silah çeşitliliğine diyecek lafımız yok. Gerçekten her türden silaha erişebiliyoruz. Ancak bu silahların oynanabilirliğe etkisi bakımından yer yer bazı sorunlar yaşandığını da belirtmeliyim. Özellikle nişan aldığımız anlarda bize hissettirilmek istenen odaklanma kaymasının biraz abartıldığını belirtebilirim. Co-op özelliği bakımından ise Borderlands 3 tek kelimeyle olmuş. Açıkçası bu mod son yılların en eğlenceli co-op yapımlarından biri olmasını sağlamış.
İncelemenin başında da belirttiğim gibi Borderlands 3 ilk olarak grafikleri ile bizleri etkiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde gerçekten oldukça başarılı bir yapımla karşı karşıyayız. Özellikle karakter modellemeleri ve uzun namlulu silahlar kullandığınızda çok uzak mesafedeki karakterlerin bile çok detaylı yapılandırılmaları hoşuma gitti. Kendine has grafiksel yapısını daha da geliştiren Borderlands 3 türünün en başarılı yapımlarından biri olmuş diyebilirim.

Son dönemin en başarılı yapıtı iddiası ile piyasaya sunulan Borderlands 3 bu iddiayı kanıtlayacak bir çok detaya sahip olsa bile oynanabilirlik açısından kendini tekrar eden yapısı ve online modundaki içeriklerin yetersizliği gibi nedenlerle mükemmellikten uzaklaşıyor. Ancak fps türüne getirmiş olduğu farklılıkları daha da geliştirmiş olması ve teknik yönlerindeki üstün başarısı ile bu yıl karşılaştığımız en başarılı yapımlardan biri olduğunu belirtmeliyim. Kesinlikle denenmesi gereken yapımlar arasında yerini alan Borderlands 3’ü şiddetle öneriyorum…


8.4

Artılar

Eksiler