-->
Far Cry New Dawn İnceleme

Açıkçası ilk olarak Far Cry New Dawn ile ilgili bilgiler gelmeye başladığında Ubisoft’un yine ne fanteziler peşinde olduğunu merak etmeye başlamıştım. Kendi çizgisinde giden ve oldukça da başarılı bir seri haline gelen Far Cry efsanesini bir anda alıp Far Cry 5 in 17 yıl sonrasına götürme fikri aslında başlı başına bir fantezi. Oldukça fazla riski […]

22.02.2019 | ulasufuk

Açıkçası ilk olarak Far Cry New Dawn ile ilgili bilgiler gelmeye başladığında Ubisoft’un yine ne fanteziler peşinde olduğunu merak etmeye başlamıştım. Kendi çizgisinde giden ve oldukça da başarılı bir seri haline gelen Far Cry efsanesini bir anda alıp Far Cry 5 in 17 yıl sonrasına götürme fikri aslında başlı başına bir fantezi. Oldukça fazla riski bünyesinde barındıran bu çılgın hamle her oyun sever gibi beni de heyecanlandırmayı başarmıştı. Ubisoft’un bu çılgın kararını kritik etme imkanına da eriştik. Bakalım zamanda yapılan hızlı yolculuk ne gibi sonuçlara neden oluyor…

Gerçekten hangi açıdan bakılırsa bakılsın Ubisoft bir anlamda ne kadar liberal bir firma olduğunu da bizlere kanıtlıyordu. Bu cesur girişimi bile ilk etapta takdir edilesi bir durum. Tabi her cesur kararın kendi bünyesinde onlarca ciddi riskleri de barındırdığı bir gerçektir. Aslında bu incelemede biraz bu minvalde ilerlemek istiyorum. Yani riskler ve bu risklere karşı gerçekleşen durumun kritiğini yapmaya çalışacağım. Far Cry New Dawn, Far Cry 5‘in sonrasındaki olayları konu alıyor, ancak aksiyonu kıyamet sonrası canlı bir dünyaya taşıyor. Yine Hope Country‘deyiz ve bu sefer silahlı saldırganlarla dolu bir mücadele oyuncuları bekliyor. Oyunun temel döngüsü önceki oyunlarla neredeyse aynı hissettiriyor. Hope County yıkımdan uzaktı ve doğa çoktan pembe çiçekleriyle geri döndü. Bu açıdan Hope County’nin yeni versiyonu eskisinden çok da uzak değil. Zaman zaman görülen grafiksel hatalar da Far Cry New Dawn‘ı sadece para kazanmak için piyasaya sürülen, piyasadaki diğer büyük yapımlardan daha ucuz bir oyun yapıyor. Yine de aynı haritaya geri dönmek zevkli. Far Cry 5‘te yaptıklarınızdan daha farklı bir noktada başlıyorsunuz ve her şeyin yeniden ortaya çıkarılması gerekiyor. Sık sık geçtiğiniz yerlerde tanıdık bir yere rastlamak iyi hissettiriyor. İki oyunculu kooperatif oyunda arkadaşınızla oynamak için eğlenceli.

Neredeyse devasa bir büyüklüğe sahip olan bu kasabanın farklı bölgelerini farklı türde ekipmanlarla da haşır neşir oluyorsunuz. Gezinti esnasında bulduğunuz bir sahipsiz arazi taşıtı hayati öneme sahip olabiliyor. Sonuçta tüm adayı yürüyerek gezmek hem çok tehlikeli hem de çok zaman alıcı. Ancak koca bir arazi taşıtı ile etrafta dolaşmak düşmanlarınızın da ilgisini çekebiliyor. Sonuçta oyunda yapay zekanın eli armut toplamıyor. Çıkardığınız sesler ile hem yabani hayvanların hem de adanın işgalcilerinin hedefi haline geliyorsunuz. Tabi beni etkilemez düşman falan derseniz oyun size birbirinden güçlü ekipmanlar da sunuyor ama yetenekleriniz kısıtlı iken gizlilik içerisinde ilerlemekte fayda var.Far Cry New Dawn’da silah seçeneklerinden, sağlığa kadar her şeyi yükseltmek için kaynaklarınızı ana üssünüze yatırmanız size çok fazla özgürlük tanıyor. Ayrıca yaklaşık 8 saatlik hikaye boyunca ve çevrenizdeki etkinlikler oyun tarzınızı anlamlı şekilde etkileyebilir. Mesela silahlarınızı yükseltmeyi seçerseniz, kendinizi düşmanlarınızdan daha yüksek seviyede silahlarla donanmış bulabilirsiniz.

Oyunun çoklu oyuncu modları ise göz kamaştırıyor. Klasik çevrim içi oyun modları hepinizin tahmin edeceği gibi. Ancak co-op savaşmanın verdiği haz da azımsanamayacak kadar fazla. Çoklu oyuncu modları sayesinde Hope şehrindeki bu macera dolu serüven daha da keyifli bir hale geliyor.Teknik açıdan bakıldığında ise Far Cry New Dawn özellikle görsel detaylar bakımından sınıfı yüksek dereceli bir başarı ile geçiyor. Karakter modellemelerindeki başarıyı anlatmaya pek gerek bile yok. Şimdiye kadar yayınlanan sayısız videodan da anlaşılacağı gibi yapımcılar görsel detaylara fazlasıyla önem vermişler. Oyun boyunca çoğu zaman yüksek bir tepeden tüm manzarayı izleme keyfini yaşamak istiyorsunuz. Çevre kaplamalarının yanı sıra kullanılan renk paletinin inanılmaz canlı olması da görsel kaliteyi zirveye taşıyor.

Gerek bitki örtüsü gerekse diğer çevre birimleri dönemini yansıtma bakımından oldukça iyi tasarlanmış durumda. Her ne kadar biz o dönemleri belgesellerdeki grafik modellemeleri ile tahmin ediyor olsak da yapımcılar oyunun genellinde çevre modellemeleri ve görsel öğeler bakımından mükemmele yakın iş çıkarmış diyebilirim. Ağırlıklı olarak neon tonlarının hakim olduğu oyunda yeni neslin ışık modellemelerindeki başarısını ilk bakışta hissedebiliyorsunuz. Aynı durum vahsşi yaratıkların tasarımlarında da kendisini gösteriyor. Far Cry New Dawn’da düşmanlarınız her şeyi neon pembesi veya kırmızıya boyamayı ve rap müziği seven Highwaymen adlı bir BMX çetesi. Far Cry 5’in ırkçı beyaz adamları düşman olarak konumlandırdığını göz önüne alırsak, extreme spor aletlerini kendine zırh yapan düşmanlarla bambaşka ve hareketli bir ortam söz konusu. Ses ve müzikler bakımından ise sıradan bir kalite söz konusu. Far Cry New Dawn oyuncular için çok tanıdık bir deneyim ve Far Cry 3‘ten beridir süregelen oyunlardan yeterince farklı değil. Karanlık mizah izleri ve bazı harika aksiyon sahneleri ustalıkla yapılmış ve birkaç ilginç yeni mekanikle etkileyici yeni bir dünya sunuyor.

 

kinguin_badge_WHITE

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın

 



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!