-->
Fifa 19 İnceleme

Hem Gol Hem Penaltı… Her yıl oyun dünyası sonbaharda tatlı bir heyecanla dalgalanır. Sonbaharın soğutucu günlerinde oyun dünyası yılın en sıcak en çekişmeli anlarını yaşar. Zira bu dönem meşin yuvarlağın sanal alemdeki en çekişmeli rekabetine sahne olur. Fifa vs Pes. Artık klasikleşen ve bir nevi ritüele dönüşen bu döngü yeni nesilde de bütün coşkusu ile […]

22.10.2018 | ulasufuk

Hem Gol Hem Penaltı…

Her yıl oyun dünyası sonbaharda tatlı bir heyecanla dalgalanır. Sonbaharın soğutucu günlerinde oyun dünyası yılın en sıcak en çekişmeli anlarını yaşar. Zira bu dönem meşin yuvarlağın sanal alemdeki en çekişmeli rekabetine sahne olur. Fifa vs Pes. Artık klasikleşen ve bir nevi ritüele dönüşen bu döngü yeni nesilde de bütün coşkusu ile devam edecek. Ne de olsa bu ikilinin karşısına çıkacak bir babayiğit henüz gözükmüyor. Electronic Arts son yıllarda büyük rakibi Konaminin oyun severler tarafından beğenilen yönlerini Fifa serisine entegre etmeye çalışıyor. Bu sayede bir çok oyun severi kendi safına çekmeyi başardı. Yıllardır Fenerbahçe-Galatasaray rekabetini andıran bu çekişmeden elbette ki en çok oyun severler karlı çıkıyor. Yükselen kalite kendini her yıl daha iyi hissettiriyor. Sanal gerçekliğe doğru ilerleyen futbol oyunları serilerinde beklentiler çerçevesinde geliştirmeler olduğu kadar oyunun kimyasını bozan ve tepkilere neden olan geliştirmelerde gözlere çarpıyor. Bu kıyasıya rekabetin mavi köşesinde yer alan Fifa serisinin yeni oyunu futbol incelemelerimizin ilk bölümünü oluşturuyor.

 

 

Her şeyden önce bu yıl her iki futbol oyununda da dikkat çeken bir özellikten bahsetmek istiyorum. Oyunların temposundaki düşüş. Gerçekten gözle görülür ölçüde gerçekçiliğe yaklaşma bakımından oyunun temposu aşağıya çekilmiş. Böylece yeşil sahalarda gördüğümüz düzeyde maçlar yapıyorsunuz. Mücadeleler daha çok bire birlerde gerçekleşiyor. Bir oyuncunun tüm rakiplerini ipe dizer gibi sıradan geçirmesi ve sonra gol atması mazide kalmış gibi. Daha taktiksel bir oynayış yapısı benimsenmiş. Özellikle kanat oyuncularının becerileri hızlanmalarından ziyade diğer oyuncuların onlara ayak uydurmasına bağlanmış. Kontrol ettiğiniz kanat oyuncusu ne kadar hızlı olursa olsun takımın geneli itibariyle atak yapmıyorsanız yapayalnız kalmanız kaçınılmaz. Eskiden bu noktadan sonra gol olma ihtimali hayli yüksekti.
 

 
Oyundaki omuz omuza mücadele sistemi de bir hayli geliştirilmiş. Özellikle orta saha oyuncularının fiziki güçleri oldukça önem kazanmış. Geliştirilen oyun dinamikleri sayesinde oyuncuların tepkileri birebir modellenmiş. Çalım atma noktasında rakiplerinizi geçerken onların yapacağı hamleler sizin pozisyonunuzu direk etkiliyor. Aynı zamanda ara paslarda yapılan geliştirmeler de oldukça oyun üzerinde etkiye sahip. Siz ne kadar üst düzey ara pası atsanız bile rakibin bunu sezmesi halinde o pasın etkili bir sonuç doğurması mümkün olmuyor. Kısacası yapay zeka ciddi anlamda gözden geçirilmiş ve iyileştirilmiş. Az önce de belirttiğim gibi bu sene gerek Fifa cephesinde gerek Pes cephesinde oynanış sistemi olarak günümüz futbol mantalitesine yakın bir sistem tercih edilmiş. Ömer Üründül’ün kulakları çınlasın adeta “Günümüz kolektif futbol anlayışı” oyunun genel yapısına hakim. Artık takım oyunu ve taktiksel oynanış tüm oyunun genelinde kendini hissettiriyor. Özellikle orta saha mücadeleleri sonucunda oyunu kanatlara kurmadan yapılan dikine hücumlar çoğu zaman sonuçsuz kalıyor. Fifa 19 Real Player Motion Technology sistemiyle oyuncu hareketlerini gün geçtikçe daha gerçekçi hale getiriyor. Ronalda ve Messi dışında bir çok oyuncu da hareketleri bu sistem ile kaydedilmiş.
 

 
Oynanış, elbette en önemli nokta. Eğer oynanabilirlik keyifli olmazsa istediği kadar donanımlı olsun, oyun bir noktadan sonra sıkmaya başlar. EA Sports, FIFA 19’da şut özelliklerinde biraz farklılığa gidiyor ve topa dokunma hızını daha da hassaslaştırıyor. Böylelikle çok uzaklardan sert bir kafa vuruşuyla da gol atabileceğiz ya da karşı karşıya topu tıngır mıngır köşeye bırakabiliyoruz. Bu seneki en büyük yenilik FIFA 19’da Şampiyonlar Ligi’nde de mücadele edecek olmamız, grup aşamalarından finale kadar o büyük maceraya atılıyoruz. Üstelik bu kupalar oyunun her modunda olacak. Örneğin Ultimate Team’de muhtemelen Şampiyonlar Ligi’nin en iyilerinin de kartları çıkacak. ESPN’den aşina olduğumuz Derek Rae ve eski Arsenal savunmacısı, bugünlerin yorumcusu Lee Dixon, FIFA 19’da anlatım ekibine katılmış. İkili, Şampiyonlar Ligi modunda karşımıza çıkıyor maçları daha heyacanlı hale getiriyor. FIFA oynuyor olsak da hala içimizdeki o FM’ciyi durduramıyor ve taktik erkanında daha fazla zaman geçirmek, daha ince dokunuşlar yapmak istiyoruz. Fifa 19 dinamik taktikler sayesinde artık anlık sistemsel dokunuşlar yapabiliyoruz.
 

 
Fifa denildiğinde akla gelen en vurucu unsurlardan biri olan Ultimate Team kendini geliştirerek yoluna devam ediyor. Temel olarak bir takımı yönetmiş olduğumuz bu mod içerisinde takım logosu, formalar, stadyum, oyuncu sözleşme kontratları ve oyuncular bronz, gümüş ve altın paketlerin içinden çıkan kartlardan elde ediliyor. Ultimate Team süresince kurmuş olduğunuz takım ile gerçekleştirmiş olduğunuz görevler, kazandığınız maçlar ve turnuvalara göre sonuç olarak oyun içi para birimi olan Jeton elde ediyoruz. Sahip olduğumuz jetonlar aracılığı ile kart paketlerinden satın alabiliyor ve iyi bir oyuncu çıksın diye dua ederken diğer oyuncular bu Jetonlara para bayılıp istedikleri gibi takım kurabiliyor ve ilk maçınızda bile açık ara farkla yenile biliyorsunuz. Oynanış süresi de bir hayli artırılan bu mod sayesinde Fİfacılar yine keyifli anlar yaşayacak. Online rekabetin tadı hakikaten mükemmel. Oyun modlarından bahsetmişken FIFA’nın son iki yıldır hayatımızda olan hikaye modu Alex Hunter macerasına artık FIFA 19 ile noktayı koyuyoruz. Küçük bir spoiler final biraz dramatik … Ayrıca Alex’in kız kardeşi de yeni macerada daha fazla yer alıyor ve onunla da farklı bir kariyere girişiyoruz. Kim bilir, belki de FIFA 20’den sonra onun hikayesiyle devam ederiz.
 

 
Görsellik futbol oyunlarında ilk planda olan unsurlardan biri değil elbette de. Oynanış varken pek fazla dikkat edilmez. Ancak belli bir kalitede her zaman tercih edilir. Fifa serisinden gidersek serinin daha önceki yapımlarında olduğu gibi bu sene de belli bir kalite devam ediyor. Özellikle oyuncu tasarımları konusunda rakibine karşı üstün görünen Fifa, bu sene daha çok ambiyansa odaklanmış. Statların genel tasarımları da gerçekten çok hoş. Fifa 19’in bu sene FROSTBITE motorunun gerçekten hakkını verdiğini söylemek lazım. Çevre, mekan tasarımı ve ışıklandırma detaylarını başarılı bir şekilde oyuna yansıtmışlar.
 

 
Oyunun ses ve müzikleri de serinin genel çizgisini korumuş. Bu konuda başarılı olan yapım yoluna aynı şekilde devam ediyor.Bu sene Fifa mı Pes mi tartışmaları artık umarım son bulur. İlla bir tarafı tutmak zorunda hissetmemize gerek yok. En güzeli iki deneyimi de test etmek. Emin olun her iki oyunun da mükemmele yakın ve kusursuz yönleri var. Fifa tarafından bakıldığında oynanıştaki gerçeklik, ambiyansın mükemmelliği, Ultimate Team modu ve dahası herkesin deneyim etmesi gereken güzellikler. Kişisel görüşüm bu sene Fifa bir önceki oyunun bir gömlek daha üstünü olmuş. Kısacası en başarılı Fifa oyunu ile karşı karşıyayız. Topun keyfini çıkarın…



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!