-->
Shenmue I&II İnceleme

Hong Kong’a Geri Dönüyoruz… Açık dünya denildiğinde kesinlikle en kült yapımlarının başında Shenmue serisi geliyordur. Doksanlı yılların sonunda başlayan ve günümüze kadar devam edemeyen oyun dünyasının en farklı yapımlarından olan Shenmue serisi, yeni nesle adapte edileceği günü bekliyordu. Sonuçta yaşı 25 ve üzeri olan her oyun severin dilinde pelesenk ettiği seri ile genç oyun severlerinde […]

06.09.2018 | ulasufuk

Hong Kong’a Geri Dönüyoruz…

Açık dünya denildiğinde kesinlikle en kült yapımlarının başında Shenmue serisi geliyordur. Doksanlı yılların sonunda başlayan ve günümüze kadar devam edemeyen oyun dünyasının en farklı yapımlarından olan Shenmue serisi, yeni nesle adapte edileceği günü bekliyordu. Sonuçta yaşı 25 ve üzeri olan her oyun severin dilinde pelesenk ettiği seri ile genç oyun severlerinde tanışması gerekliydi. Tabi o dönemin grafiklerini yeni nesle adapte etmenin en meşhur yolu Remastered yöntemiydi. Bu arada oyunun eski müdavimleri de hem anılarını canlandırmış hem de yeni neslin tüm imkanlarından yararlanarak, Shenmue serisinin en başarılı yapımlarını tekrar oynamanın tarifi imkansız mutluluğunu yaşayacaklardı. Kağıt üzerinde mükemmel duran bu fikrin uygulamada ne kadar başarılı olduğunu hep beraber inceleyelim…

 

 

Oyun Remastered olunca her iki oyununda hikayesinde değişen bir şey olmuyor. Hikaye konusuna daha sonra döneceğim. Öncelikle Shenmue I&II de yeni ne var derseniz, sesler konusunda yenilik olduğunu söyleyebilirim. Oyuna başlamadan önce orijinal sesler mi yoksa yeniden elden geçirilmiş sesler mi seçmeniz isteniliyor. Peki yeni sesler ne gibi değişiklik barındırıyor. Oyunda diyalog imkanının, karşımıza gelen zat-ı muhteremlerin yapısı ve konukseverliği itibariyle oluşamayacağı doğal bir durum olduğu için, seslerdeki yeniliklere ne kadar gerek vardı diye sormadan edemiyorum. Oyunun görsel gelişimi en çok beklenen durum. Nihayetinde adı üstünde Remastered.

 

 

Ama en sonda söyleyeceğimi şimdiden söyleyeyim, kesinlikle Remastered kısmı sadece geniş ekrana uyarlamada kalmış. Görsel olarak ne karakterlerin üzerinde çalışılmış, ne de mekanların. Oyun yayınlanmadan önce HD ile SD görüntüler arasında kıyaslama yapılan kareler sunulmuştu. Sadece renk ve parlaklık ayarındaki değişikliklerden ibaret olan bir grafiksel gelişim söz konusu. Gönül isterdi ki oyundaki tüm mekanlar, o Shenmue nun muhteşem ortamı, tüm karakterler elden geçirilsin. Bırakın tüm bunların hepsini, ana karakterimiz üzerinde bile aman aman bir iyileştirme söz konusu değil. Bana daha çok sadece HD çözünürlüğe uyarlama (upscale) yapılmış ve diğer detaylar ile pek uğraşılmamış geldi.

 

 

En başta da belirttiğim gibi kutu içeriğinde Shenmue I&II bulunmakta. Seri ile yeni tanışacak olan oyun severler için öncelikle Shenmue II senaryosundan biraz bilgiler vermek istiyorum. Ana karakterimiz Ryo, de ise Hong Kong’ta insanlarla, çevredeki esnafla etkileşime girerek, Ryo’nun babasını katleden Lan Di’nin izini sürüyoruz. Hikayeler hakkında bu kadar bilgi yeter diye düşünüyorum, sonuçta efsaneleşen bir serinin hikayesinden az çok tüm oyun severlerin haberi vardır kanımca. Biz Remastered ’ın getirdiği, pardon getirmediği yeniliklerden bahsetmeye devam edelim.

 

 

Tamam oyun sonuçta sadece Remastered ancak, zaten grafiksel olarak neredeyse üzerinde hiç çalışılmayınca bari oyunun yapımcı günlükleri gibi, ya da sanat çalışmaları gibi bazı yenilikler eklenseydi demeden edemiyorsunuz. Serinin ne kadar efsaneleşmiş olduğu ortada, bu oyunları bir çok oyun severin bir şekilde edinip oynadığı tahmine edilebilir. Görsellik en büyük beklentiyken tam bir hayal kırıklığı yaratınca, bizlerde rotamızı diğer ufak yenilikler çeviriyoruz ama sağolsun yapımcılar bu konuda da bizleri hayal kırıklığına uğratıyor. Sonuç olarak Shenmue I&II , yeni neslin imkanlarını kullanma konusunda sınıfta kalıyor. Ancak oyuncular bakımından değerlendirildiğinde, oyun dünyasının değerli yapımları arasında bulunan ve serinin tüm oyunlarını bünyesinde barındıran Shenmue I&II , her oyuncunun rafında bulunması, hatta günlerce oynaması, hatta ve hatta evde tek başına, sesler sonuna kadar açıkken oynaması gereken bir yapım…

 

kinguin_badge_WHITE

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın

 



Popüler Haberler


Türk Telekom eSüper Lig’in heyecan dolu finali sona erdi ve Trabzonspor, Ankaragücü’nü 6-0 ve 4-0’lık skorlarla mağlup ederek şampiyonluk kupasını havaya kaldırdı!


Kılıç dövüşlerinin heyecanını ve vahşetini dorukta yaşamak isteyenler için hazır olun!


Uzun yıllardır heyecanla beklenen Blizzard’ın yıllık oyun etkinliği BlizzCon, 2024 yılında düzenlenmeyecek.


ESL Pro Lig Sezon 19 heyecanı devam ediyor! Malta’da düzenlenen turnuvada A ve B gruplarındaki mücadeleler pazar günü sona erecek.