-->
Frantics inceleme

İnteraktif Eğlencenin Dibini Bulmak… Kim ne derse desin amaç saf eğlence ise, Sony bu konuda çok ayrı bir noktada bulunuyor. Girişte Sony’ye böyle bir methiye ile başlamak istedim. Çünkü Frantics ile beni PlayStation 1 dönemlerime götürdü. Saatlerce başından kalkamadığımız Crash günlerine. Bu duyguya kapılmamın nedeni yıllar yıllar sonra cümbür cemaat kahkaha ata ata oynadığım ender […]

20.03.2018 | ulasufuk

İnteraktif Eğlencenin Dibini Bulmak…

Kim ne derse desin amaç saf eğlence ise, Sony bu konuda çok ayrı bir noktada bulunuyor. Girişte Sony’ye böyle bir methiye ile başlamak istedim. Çünkü Frantics ile beni PlayStation 1 dönemlerime götürdü. Saatlerce başından kalkamadığımız Crash günlerine. Bu duyguya kapılmamın nedeni yıllar yıllar sonra cümbür cemaat kahkaha ata ata oynadığım ender oyunlardan biri ile buluşmuş olmam. Bu konuda gerçekten Sony’nin yeri ayrı. Evet Frantics renkli dünyası, interaktif oynanışı, tamamıyla Türkçe oluşu ve katıksız eğlencesi ile karşımızda.

 

 

Öncelikle Frantics oynanış yapısı olarak az biraz Little Big Planet ve az biraz Crash karışımı bir yerde duruyor. Temel dinamikler bakımından LBP tarafına yaklaşırken, saf eğlence bakımından ise Crash hissi uyandırıyor. Tabi bu dediklerim benim gibi old school oyuncular için daha bir belirgin oluyor. Oyunun detaylarına geçmeden önce Sony’nin yeni trendi olan Playlink olayının temel oynanış mekaniğini oluşturduğunu belirtmeliyim. Oyunun türkçe ara yüzü ile gerekli ayarlamaları yapıyor ve akıllı telefonlarınıza uygulamaları yükledikten sonra Ps4 ağına bağlanıyorsunuz ve bu dakikadan sonra eğlenceye dalıyorsunuz.  İşte bu andan itibaren sevimli tilkimizin talimatları ve akıllı telefonlarımızın yönlendirmesine kendimizi bırakıyoruz.

 


 

Oyun az önce de belirttiğim gibi çok renkli ve hareketli bir evrende geçiyor. Sevimli tilkimiz bize gerekli talimatları veriyor. Oyunun 1-4 kişiye kadar desteklediğini belirtmeliyim. Temelde kıyasıya rekabet ve arkadaşlarınızı alt etmek üzerine kurulu sevimli 15 mini oyun bizleri bekliyor. Oyuncu sayısı maksimum olduğunda oyunun eğlencesi de zirve yapıyor. Her mini oyun takribi birkaç dakika sürüyor. Her oyunun sonunda sevimli tilkimiz oyuna çeşitli soslar tabirinde dokunuşlar yapıyor. Mesela ilk oyunu kazanan karakterin aracını değiştirip tüm dengelerle oynamak gibi. Ya da oyun esnasında elenen kişinin ekranına diğer oyuncuların oyununa salça olması için küçük sabote araçları göndermek gibi. Bu detaylar kenarda kalan kişiyi de oyuna bağlamak bakımından oldukça iyi düşünülmüş detaylar.

 

 

Oyunun evreni rengarenk ve oldukça gürültülü. Ancak Little Big Planet kadar yaratıcı temaları yok. Ancak oldukça tatmin edici çeşitlikte oyun türleri mevcut olduğundan ekstra bir kurguya ihtiyaç duymuyorsunuz. Zaten oyunun temel noktası da kısa bölümlerle maksimum eğlenceyi yaşatmak. Bir nevi mobil platformlarda yapamayacağınız ancak çok da zamanınızı almaya sonuca çabuk ulaşılan rekabet tabanlı oyunlardan oluşuyor. Bu da arkadaşlarınızla buluştuğunuzda “Bir el Frantics atalım mı?” tarzında yeni bir trendin doğabileceğini gösteriyor. Ancak uyarmalıyım o “bir el” oldukça uzun sürebilir…

 

 

Gerçekten de Frantics daha önceki Playlink oyunlarından ayrılan yönleri ile en başarılı Playlink olmuşa benziyor. Yani kısa oyunlarla kendisini bu kadar oynatabilmeyi başarması bana göre Sony’nin Playlink sisteminden tam olarak beklediği olguydu. Bu duruma Frantics ile yaklaşmış görünüyor. Oyunu oynarken daha önce de belirttiğim gibi zamanın nasıl geçtiğini farketmiyorsunuz. Uzun zaman sonra dostlarınızla bir araya geldiğinizde keyifle vakit geçireceğiniz ve eski Ps1 dönemlerindeki eğlenceyi tadabileceğiniz bir oyun olarak karşımıza çıkan Frantics benden geçer notu almayı başarıyor.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!