-->
Planet Of The Apes: Last Frontier İnceleme

İnteraktif Maymunlar Cehennemi Gibi Ama Değil… Bilim kurgu türü olarak beni en çok etkileyen serilerden birisi de oldukça ilgi çekici hikayesi ile Maymunlar Cehennemi serisi olmuştu. Özellikle serinin ilk filmleri gayet başarılıydı. Daha önce düşünülmeyen bir hikaye oldukça sansasyonel bir anlatımla bizlere sunulmuştu. Genel olarak bilim kurgu hayranlarının hemen hemen hepsini etkileyen ve kendine has […]

09.12.2017 | ulasufuk

İnteraktif Maymunlar Cehennemi Gibi Ama Değil…

Bilim kurgu türü olarak beni en çok etkileyen serilerden birisi de oldukça ilgi çekici hikayesi ile Maymunlar Cehennemi serisi olmuştu. Özellikle serinin ilk filmleri gayet başarılıydı. Daha önce düşünülmeyen bir hikaye oldukça sansasyonel bir anlatımla bizlere sunulmuştu. Genel olarak bilim kurgu hayranlarının hemen hemen hepsini etkileyen ve kendine has bir hayran kitlesi oluşturan seri bu yaz son filmi ile tekrar adından söz ettirdi. Görsellik bakımından zirveye çıkan “Maymunlar Cehennemi Savaş” gitgide kült bir seriye dönüşme bakımından kilit bir nokta oldu. Bu durumun oyun dünyasına bir yansıması olacağını herkes tahmin etmişti. Genelde önce yeni oyun sonra yeni film sırası bu kez tersine dönmüş olsa da bakalım filmin rüzgarı oyununu da peşine sürükledi mi?

 

 

Her ne kadar incelemelerde öncelikle kısaca hikaye girişi yapmayı tercih etsemde bu kez oynanışsal yenilikten dolayı hikayeyi sonraki adıma bırakıyorum. Bir önceki incelemede belirttiğim gibi oyun dünyası Playlink olayı ile farklı bir hale bürünmeye başlıyor. Oyunları interaktif olarak mobil platformlardan kumanda etme ve anlık detay bilgilere erişebilme imkanı veren playlink olayı bu oyunumzda da kendisine yer bulmuş. Ancak bu noktada böylesi bir yeniliğin hem yeteri kadar derin ve çarpıcı uygulanamadığını hem de bu yeniliğin oyunun oyun olmaktan çıkmasına neden olduğunu deneyimledim. Neler demek istediğimi incelemenin devamında açıklamaya çalışacağım.

 

 

Oyunun yapımcı koltuğunda animasyon konusunda oldukça tecrübeli olan Imaginati Studio firması bulunuyor. Bu detay zaten nasıl bir oyun ile karşılaşacağımızı az buçuk bize hissettiriyordu. Bir kere oyunda ciddi manada üst düzey animasyon görmemiz bizi şaşırtmazdı ve aynen öyle de oldu. Planet Of The Apes: Last Frontier görsellik bakımından gerçekten şahane animasyonlara sahip. Hal böyle olunca oyunun başlarında playlink özelliğinin de işin içine dahil olacağını düşünerek beni bir heyecan basmıştı ancak ilerledikçe bu heyecan sönmüş bir volkan gibi kaderine mahkum oldu. Bir kere son zamanlarda gördüğüm en tesirsiz seçim sekanslarını bu oyunda gördüm. Zaten hikaye olarak filmin serilerine aşina olanların tahmin edeceği bir hikaye bizlere sunuluyorken bu hikayeye neredeyse hiç etki edememek ve bunu playlink olayı olmasına rağmen yapamamak büyük bir başarı olmuş! Tamam oyunda neredeyse her an bir tercih yapıyoruz. Bu tercihler oyunun gidişatını etkiliyor mu etkiliyor ancak biz bu etkiyi gerek oyun soununda gerekse ana hikayenin ilerlemesinde çok ama çok az hissediyorsunuz. Kısacası “ah ulan keşke öbürünü seçseydim” diyeceğiniz an o kadar az ki.

 

 

Oyunun genel olarak hikayesi son film ile ilk filmler arasındaki bir zaman diliminde geçiyor. Maymunlar ciddi manada açlıkla sınanıyor ve bu durum işlerin iyice karışmasına neden oluyor. Genel olarak hikaye sizi oyuna çekmeyi başarıyor. Buna bir de sinematiklerin ve animasyonların mükemmel bir dokuya sahip olması ve oyunun film ile aynı tonlarda renklere ve temaya sahip olması da eklenince sinema tadında bir deneyimin sizi beklediğini belirtmeliyim. Zaten oyuna sinema filminin açıklayıcı bir sunumu da diyebiliriz. Çünkü tüm oyun süresi yaklaşık 3 saat civarında. Bunun büyük kısmı da zaten sizin anlık kararlarınız ve sonrasındaki uzun anlatımla geçiyor. Böyle olunca playlin özellğine sahip olması oyunu kurtarmaya yetmiyor. Hatta beklentinin yükselmesine ve bunun da karşılanamamasına dahi neden oluyor.

Genel olarak Planet Of The Apes: Last Frontier iyi düşünülmüş bir oynanışın eksik ve yavan bir uygulaması izlenimini yarattı bende. Belki bunda playlink sisteminden daha fazla ve etkili yararlanma imkanı varken bu konuda zayıf kalması da etkili olmuş olabilir. Ancak film tadındaki oyunun interaktiflik konusunda daha başarılı olmasını beklemek de gayet normal. Serinin beyaz perdeden hayranlarının oynamasını tavsiye edebilirim. Ancak Maymunlar Cehennemine ilk kez adım atacakların filmlerle başlaması daha yerinde olacak gibi…



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!