-->
Forza 7 İnceleme

Motor Sesleri Yükselmeye Başladı… Nerede o eski günler, ilk konsol dönemleri. O zamanlar oyun kavramı bile şimdiye göre çok çok farklı, grafiklerin kimsenin umurunda olmadığı, saf keyif ve oynanış odaklı oyunlar… Eski yarış oyunlarını hatırlayın mesela. (Yaşınız elveriyorsa tabii ki.) Şimdi size onları “oyun” diye verseler elinizi sürer misiniz, bilmiyorum ama biz onları ayıla bayıla […]

07.10.2017 | ulasufuk

Motor Sesleri Yükselmeye Başladı…

Nerede o eski günler, ilk konsol dönemleri. O zamanlar oyun kavramı bile şimdiye göre çok çok farklı, grafiklerin kimsenin umurunda olmadığı, saf keyif ve oynanış odaklı oyunlar… Eski yarış oyunlarını hatırlayın mesela. (Yaşınız elveriyorsa tabii ki.) Şimdi size onları “oyun” diye verseler elinizi sürer misiniz, bilmiyorum ama biz onları ayıla bayıla oynadık. Bir süre sonra sadece piksellerin sayısı arttı ve bu süreç, kullandığımız otomobilin markasını tanıyabileceğimiz seviyeye gelene kadar devam etti. Bundan sonrası o kadar hızlı gelişti ki şu anda neredeyse ehliyeti olmayan, en azından otomobil kullanmayı bilmeyen biri yarış oyunlarını oynayamayacak duruma geldi. Simülasyon temelini taşıyan yarış oyunları, durumu bu kadar ciddi boyutlara getirdi işte.

 

 

Oyun firmaları, özellikle de yarış oyunlarıyla öne çıkan firmalar bu sınıra dayanışığın farkına varmış olsalar gerek, yarış oyunlarını sabit düzleminden çıkararak daha geniş alanlara yaymaya başladı. Yeni nesil konsolların çıkması ile beraber Microsoft Studios ve Turn 10, Forza Motorsport 5’i çıkarmışlardı.  Bu dizginsiz göz kamaştırıcı lığı, teknik ihtişamı ve kusursuz oynanışıyla oyun severlerin akıllarını başından alan bir oyundu ona gerçekten bayılmıştık.  Serinin devam oyunu Forza 6 ile fazla bir yenilik sunmayan Turn 10 Forza 7 ile bekleneni verebilmişmi gelin hep beraber bakalım.

 

 

Forza 7 tam anlamıyla adrenalin dolu bir yarış oyunu, en çok dikkat çeken oyundaki görüntü kalitesi oluyor. Forza 7 oyununda çok fazla ayrıntı var. Bu ayrıntılar sayesinde küçük manevralarda bile sanki gerçek bir arabanın içindeymiş gibi anı yaşamanız mümkün hale geliyor. Oyun sadece grafiklerden oluşmuyor, grafikten daha fazlasını sunuyor. Ama değiştirmek istedikleri şeyi “neredeyse” ifadesi ile yaptıkları için grafiğe yüklenmişler. Böylece oyunun grafikleri uç noktalara ulaşmış. Araçları kullanır iken; su birikintilerinden geçer iken, köşelerde döner iken yaktığımız lastikler araca doğallık katıyor ve bu sayede aracın ağırlığını hissedebiliyorsunuz. Öncelikle oyun simülasyon tarzı yarışları seven oyuncular için bulunmaz bir nimet. Hem his olarak, hem de görünüş olarak.

 

 

Elbette gerçekçilikten kastımız sürüş fiziği ve dinamikleri ile ilgili ancak oyunun kendi türünde grafiksel olarak da piyasadaki en başarılısı olduğunu söylersek abartmış olmayız. Çok fazla sayıda araba seçeneği var ve bu arabalar gerçeklerinden farklı olarak sadece ekranınızın içinde. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi arabalar ve diğer nesneler sanki tek tek ayrı parçaların birleşmesinden oluşmuş gibi. Oyun içerisindeki bu dinamik hava şartları sayesinde, yarışa yağmurlu bir havada başlayıp, hafifi güneşli bir havada bitirebiliyoruz. Tabii daha uzun yarışlar yapıyorsanız, tek bir yarış içerisinde 3 farklı hava şartı bile görebiliyorsunuz. Forza 7’de, 700’den fazla araç türü, 30’dan fazla araba yarış parkurları bulunmakta. Bu özellikler oyunun ne kadar büyük olduğunu özetlemekte. Ayrıca kendi isteğimize göre ayarlayabildiğimiz zorluk seviyesi de dikkat çekiyor.

 

 

Bu arada araba modifiye özelliklerini seviyorsanız Forza 7 isteklerinizi fazlasıyla karşılayacak bir oyun. Öyle Need For Speed Underground 2 gibi bir modifiye sistemi olmasa da, Upgrade ve araç skinleri var. Araç skinleri, diğer kullanıcıların yaptığı ve share ettiklerinden alabildiğiniz gibi kendiniz de yapabiliyorsunuz. Tunning diye bir kısım var, çok inceleme yapamadım o kısıma aracı her şekilde ayarını yapabiliyoruz. Oyunun online yarışları da ayrı bir keyifli. Arabalara göre, seviyelere göre farklı kategorilerde çoklu oyuncu yarışlara girebiliyorsunuz. The Forza Drivers Cup modu 6 tek kupadan oluşuyor. Tüm bu kupaları kazanmanız gerekiyor. Siz bu kupaları kazandıkça da yeni ödüllere sahip oluyorsunuz.

 

 

Forza 7’yi rakiplerinden ayıran diğer önemli özelliği ise ses fiziği. Aracın kokpitindeyken başka, dış kamerada sürerken başka, replayde uzak takip kamerasından izlerken başka sesler duyuyorsunuz tıpkı gerçekte olduğu gibi. Oyunda yarışçıları artık kendimiz seçip, özelleştirebiliyoruz. Oyunun teknik detaylarına gelecek olursak. Forza 7 teknik detaylar bakımından kesinlikle çok fazla övgüyü hak ediyor. Herkesin tahmin edeceği üzere bu kısımda aslan payı oyunun grafiklerine gidiyor. 1080p/60fps ile oyuncuların karşısına çıkan Forza 7 gerçekten muazzam görsellere sahip. Arabaların kaplamaları, asfaltın kalitesi, ışıklandırmalar ve camdan gözüken yansımalar ve hasar modellemeleri gelişen teknolojik imkânlarla birlikte harika noktalara gelmiş. Forza 7 Xbox One X de 4k/60 fps sunmayı hedeflediğini belirtmek istiyorum. Seslere gelince, oyun bu konuda her aracın ayrı ayrı kaydedilen motor sesleri ile belki de yarış oyunları içerisinde gelmiş geçmiş en başarılılarından biri. İncelemenin başında söylediğim gibi Forza 7’de pist ve araç seçenekleri inanılmaz bir seviyeye ulaşmış.

 

 

Oyunun belkide eksi verebileceğimiz tek noktası mikro ödemeler. Yeni nesil ile beraber görmeye alıştığımız mikro ödemeler ve ganimet kutuları Forza 7’de yerini almış.  Sonuç olarak Forza 7 yarış severlerin kaçırmaması gereken bir oyun olmuş. Gelmiş geçmiş en iyi yarış oyunu olarak tarihe bile geçe­bilir ama böyle büyük bir iddia için henüz çok erken. İlerleyen günler bize neler gösterecek yaşayıp hep beraber göreceğiz.



Popüler Haberler


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!


Ubisoft’un son Assassin’s Creed oyunu Mirage, 30 Nisan’a kadar ücretsiz deneme sürümüyle sizleri bekliyor!