-->
XCOM 2: War of the Chosen İnceleme

Savaş Kaldığı Yerden Devam Ediyor… Oyun severlerin uzaylılarla imtihanı çok eski dönemlere dayanır. Bilim kurgu serisinin vazgeçilmez teması olan uzaylılarla savaş konulu onlarca hatta binlerce oyun ve sinema filmi mevcuttur. Özellikle oyun dünyasında hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu tema her daim popüler olmayı başarmıştır. Bu konuda akla gelen önemli serilerden birisi de kuşkusuz Xcom serisidir. […]

09.09.2017 | ulasufuk

Savaş Kaldığı Yerden Devam Ediyor…

Oyun severlerin uzaylılarla imtihanı çok eski dönemlere dayanır. Bilim kurgu serisinin vazgeçilmez teması olan uzaylılarla savaş konulu onlarca hatta binlerce oyun ve sinema filmi mevcuttur. Özellikle oyun dünyasında hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu tema her daim popüler olmayı başarmıştır. Bu konuda akla gelen önemli serilerden birisi de kuşkusuz Xcom serisidir.

Aslında Xcom 2, bundan 20 yıl önce başlayan Xcom serüveninin son halkası. Hatta o dönemi hatırlayan benim gibi dinozor oyuncular oyunu Ufo: Enemy Unknown olarak hatırlarlar. Oyun dünyası ile buluştuğu o dönemlerde getirmiş olduğu devrimsel yeniliklerle taraflı tarafsız herkesin hayranlığını kazanmıştı. Bu devrimin neler olduğunu ve taraf olmanın ne demek olduğunu incelemenin devamında açıklayacağım. Aradan geçen onca sene içinde seriye dönüşen ve birbirinden başarılı yapımlarla bizlerle buluşan Xcom serüveni, yapımcıların uzun süren suskunluğuna son vereceğini açıkladığında serinin eski müdavimleri gibi ben de “bu nesilde bu geri dönüş nasıl olacak” diye düşünmeye başlamıştım. Bildiğiniz gibi artık yeni neslin etkisi altındayız. Konsol platformu adeta oyun dünyasının dümenini elinde bulunduruyor.

 

 

Yıllardır biz bu uzaylı yaratıklarla savaşmaktan nasıl bıkmadıysak Xcom serisi de her oyununda bizleri daha da şaşırtmaktan bıkmamıştır. Geçen sene yayınlanan ve ben dahil bir çok oyun eleştirmeninden yüksek notlar alan Enemy Unknown ile serinin şekli bir hayli değişmiş olsa da gönlümüzdeki Xcom algısı her zaman aynı kalmıştır. Uzaylılarla savaşta her yol mubahtır.

War of the Chosen sahip olduğu yeniliklerle gerçekten bir ek paketten öteye geçiyor. Oyunun keşke şu da olsa denilen birçok eksiğini kapatmanın yanı sıra getirdiği birçok yenilikle de doyurucu bir deneyim sunuyor. Oyunun genelinde yaptığı ilk yeniliklerden biri askeri birimleriniz üzerindeki değişiklik ve kişiselleştirme menüsü oluyor. Serinin diğer oyunlarını oynayanlar iyi bilirler ki oyundaki sahip olduğunuz birimler en kıymetli hazineniz. Bölümleri geçtikçe rütbeleri gelişen bu askerlerin bir bölümde ölümleri de sonsuza kadar onları kaybetmek anlamına geliyordu. Bu güzel düşünülen sisteme bir de bu karakterleri olabildiğince kişiselleştirmenin eklendiğini hayal edin. İşte bu yenilik sayesinde artık birliklerinizin seslerinden tutun da konuştukları dillere kadar birçok öğeye müdahale edebiliyorsunuz.

 


 

Çatışma mekaniklerine gelirsek bilmeyen arkadaşlar için XCOM turn bazlı bir oyun siz hamlenizi yaptıktan sonra düşmanın yaptıklarını eliniz kolunuz bağlı izliyorsunuz. Askerlerinize iyi cover seçmeniz iyi yerlere yerleştirmeniz ona göre oynamanız gerekli. Düşmanların yapay zekası da çok iyi onlarda tıpki gerçek bir insan gibi akıllıca siper alıyor ve ellerinden geleni yapıyorlar bir iki kere sapıttığı görsem bile büyük bug’lar mevcut değil oyunda. Zora geldikleri zaman kaçma ve ellerinde ki her şeyle saldırma gibi unsurları hakkıyla yapıyorlar

XCOM 2: War of the Chosen aslına bakarsanız kendine özgü birçok detaya sahip. Yapımcılar bu noktada bir önceki oyuna bağlı kalmadan neredeyse her noktada yeni bir şey söylemek istemişler. Uzaylı türlerinden tutun da oyundaki asker sınıflarına kadar yeni sınıflar yeni düşmanlar dizayn edilmiş. Bu radikal tercih biraz iddialı olmuş diyebiliriz. Reaper, Skirmisher ve Templar isminde yeni direniş güçleri oldukça güçlü hale gelen birimler büyük uzaylı yaratıkları indirmek için biçilmiş kaftan. Oyunun belki de bu denli yenilikçilik üzerine odaklanması kendisini en çok oynanışta hissettirmiş. Hatırlarsanız tamamen gizlenme ve araştırma odaklı sıra tabanlı oynanış yerini biraz daha kaos ve sonuca gitme odaklı oynanışa bırakmış.

 

 

Özel yeteneklere ve belli zaaflara sahip Seçilmiş askerlerler ile Spectre isminde, XCOM askerlerinin kopyasını oluşturabilen yeni bir tehdit ile mücadele ediyoruz. Bu dev askerler kendi aralarında üç sınıfa ayrılıyorlar: Reaper, Skirmisher ve Templar isminde yeni direniş güçleri. Bu direniş güçlerinin her birinin kendisine has yetenekleri ve felsefeleri mevcut.  Oyunun grafikleri günümüz için gayet yeterli, oyun içindeki sinematik efektler göze çok hoş geliyor etrafın dağılması patlaması da güzel yapılmış. Seslere gelirsek oyunun müzikleri açısından günü kurtarıyor, akılda kalıcı bir tarafları yok ama arka planda akıyor desek yanlış olmaz. Uzaylıların olsun askerlerin olsun patlamaların silahların sesleri olsun bu gibi şeylerin sesleri ise gayet başarılı olmuş.

 

 

Tüm yenilikler haricinde oyunun ana yapısında da değişimler mevcut. Sınıflarda çeşitli düzeltmeler yapılmışken, yeni teknolojiler de oyuna aktarılmış durumda. Dört farklı el bombası ve birbirinden farklı yeni eşyalar oyun içerisinde sizleri bekliyor olacak. Ek paket ile birlikte oyuna toplam birçok yeni harita ekleniyor. Banka, dondurma dükkânı, kamyon durağı ve yol kenarındaki ev gibi haritalar oyuna ekleniyor. Oyunun genel oynanış sistemine dokunulmadan yeni birçok harita ve yeni taktiksel görevler oyuna eklenmiş. Zaten yeni teknoloji ve gelişim sistemi sayesinde bu haritalarda oynamak bir hayli zamanınızı alacak. Eskiden gizlilik esaslı ilerleyişle geçtiğiniz bölümleri yeni gelişmiş birimleriniz sayesinde çoğu zaman ortalığı toza dumana katarak ilerlemek isteyeceksiniz. Ayrıca oyunun yeni çoklu oyuncu haritaları ve yeni eklenen yetenekler sayesinde oynanış süresinin ciddi anlamda artacağı bir gerçek. XCOM 2: War of the Chosen sahip olduğu yenilikçi ve geliştirici özellikler sayesinde oldukça başarılı bir geliştirme paketi olmayı başarmış. En başta belirttiğim gibi peki sonuç ne mi oldu? Kesinlikle mükemmel

 

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!