-->
Razer Ornata Chroma İnceleme

Yarı Mekanik, Ergonomik ve Rengarenk… Özellikle profesyonel oyuncuların tercih ettiği markalardan olan Razer, geçtiğimiz günlerde yarı mekanik tuş takımına sahip Ornata Chroma adını verdiği oyuncu dostu klavyesini piyasaya sunmuştu. Forumlarda ve sosyal platformlarda oldukça ilgi çeken bu yenilikçi klavyeyi incelemeden olmazdı. Türkçe tuş takımı desteği ile ülkemizdeki oyun severleri gönlünden vuran Razer’ın bu yeni klavyesi […]

09.06.2017 | ulasufuk

Yarı Mekanik, Ergonomik ve Rengarenk…

Özellikle profesyonel oyuncuların tercih ettiği markalardan olan Razer, geçtiğimiz günlerde yarı mekanik tuş takımına sahip Ornata Chroma adını verdiği oyuncu dostu klavyesini piyasaya sunmuştu. Forumlarda ve sosyal platformlarda oldukça ilgi çeken bu yenilikçi klavyeyi incelemeden olmazdı. Türkçe tuş takımı desteği ile ülkemizdeki oyun severleri gönlünden vuran Razer’ın bu yeni klavyesi bakalım beklentileri gerçekten karşılayabilecek noktada mı?

Öncelikle ülkemizdeki kullanıcıları dikkate alarak Türkçe tuş takımlı klavye çıkardığı için Razer’ı kutlayarak incelemeye başlamak istiyorum. Evet bu belki de olması gereken bir durumun sonucu ancak yıllardır global oyun üreticileri tarafından kulak arkası edilen yerelleşme çığlıklarına sektörünün en önde gelen firmalarından olan Razer’ın kulak vermesi takdiri hak ediyor. Klavyenin belki tüm yönleri ile değerlendirilmesinde çok büyük öneme sahip olmaması gereken bu durum benim için açıkçası önemli bir unsur olarak + hanesine yazılıyor.

Her ne kadar son dönemde “unboxing” yani moda tabiriyle “kutu açma” videoları ile kutu içeriklerine aşina bir durum oluşmuş olsa da ben Ornata’nın kutu içeriğine çok girmeyi düşünmüyorum. Sonuçta Razer ürünü aldığınızda nasıl özenli ve üst segmentte paketleme yapıldığını tahmin edebilirsiniz. Ancak kutudan çıkan ve ürünün eklentisi halinde gelen bilek destek ünitesine ayrı bir parantez açma gereği duyuyorum.

 

 

Razer’ın daha önce neden düşünmediği sorusunu sormanıza neden olacak kadar ergonomik ve fonksiyonel bir bileklik desteği ile geliyor Ornata. Oldukça yumuşak ve üst kalite deri dokusu, mıknatıslı bütünleşme sistemi ve ideal boyutlardaki ölçüsüyle mükemmel düşünülmüş bir bilek destek ünitesi söz konusu. Özellikle çooooook uzun oyun seanslarında, benim gibi uzuuun yazma gecelerinde bilek desteğinin ne denli önemli olduğunu bilenler bu detay için Razer’a teşekkür maili atabilirler. Sonuçta tıbbi olarak da “sinir sıkışması” denilen bir gerçek var…

Gelelim asıl oyuncuya yani klavyenin ta kendisine. Razer daha önceki modellerinden ayrılarak Ornata’da yarı mekanik tuş takımı sistemine geçmeyi tercih etmiş. Bu tercih sonuç olarak daha az gürültü, daha hafif bir klavye ve daha minimal bir yapıyı meydana getirmiş. Gerçekten de tuş takımının ve tuşların detayına indiğinizde daha önceki klavyelerden farklı olarak ebatın azaldığını ve tuşların küçüldüğünü görebiliyorsunuz. Bu noktada Razer Mecha Membrane adını verdiği yeni bir sistemi denemek istemiş. Bu teknik değişikliğin etkilerini ileride anlatmaya çalışacağım. Ancak bu noktada Ornata Chorama’nın Blackwidow X’den ayrıştığını belirtmeliyim.

Az önce değindiğim temel farklılıkların altında yeni mimari yapının yanı sıra metal tasarımın yerini sert ve dayanıklı plastik eksenine dönmüş olmasının da etkisi büyük. Ayrıca silikon temelli tuş takımının tuşlardaki hissiyatı da tamamen değiştirdiğini belirtmeliyim. Klavye ile ilk temasınızda bunu çok net hissediyorsunuz. Görece daha kaba sayılan metal mekanik klavyelere göre Ornata Chroma hafif, yumuşak ve estetiksel bir detay katıyor.

 

 

Tuşlardaki bu yeniliğin etkilerini özellikle yazı yazma kısmında fazlasıyla olumlu şekilde hissediyorsunuz. Oldukça hoş bir tuş takımı sesine sahip olan Ornata Chroma birazdan detaylarına değineceğim ışık şovu ile birleştiğinde özellikle gece kuşları için hayatınıza keyif katacak noktaya erişiyor.

Üst düzey klavyelerde olan temel fiziksel detaylara fazla yer vermek istemiyorum. (Bkz. Kumaş kaplı kablo, altın uçlu usb, Razer logolu kablo düzenleyici, ileri ve sağ-sol yönlü kablo yolu vb.) Asıl odaklanmak istediğim detaylar Razer Chroma’nın fark yaratan unsurları. Bana göre en önemli unsurlardan biri de ışıklandırma. Gerçekten de bir klavyeden ne kadar detaylı ışıklandırma beklenir bilemiyorum ancak şunu net bir şekilde ifade etmeliyim ki tasarımcılar Razer Ornata Chroma ile bu noktada çıtayı uzaya çıkarmışlar. Razer’ın kendi ara yüzünde gelen onlarca farklı ışıklandırma efektinin yanı sıra her bir tuşu milyonlarca farklı tonda özelleştirebileceğiniz modlar da mevcut. Bunun yanı sıra müziğin ritmi ile renklenen bir klavyeniz olsun istiyorsanız eğer Ornata Chroma bunu da size sağlamaktan geri kalmıyor. Şahsi fikrime göre Razer serilerinin en başarılı ışıklandırma detaylarından biri Ornata Chroma ile gerçekleşmiş bulunuyor.

Oyuncu klavyesinden bahsederek başladım ama bu noktaya pek değinmedim. Benim gibi klavye ile yazı yazmayla aşırı haşır neşir olan birini mazur görün lütfen. Her neyse bu noktayı atlamadan geçmeyeceğim elbette. İnceleme dönemi boyunca özellikle tepkime hızının önemli olduğu Cs:Go gibi oyunlarda deneyimleme fırsatı bulduğum kadarı ile Ornata Chroma beklentileri fazlasıyla karşılayacak kalitede duruyor. Zaten profesyonel oyuncuların önemli kısmının tercih ettiği bir marka olan Razer’ın Ornata Chroma ile belli bir seviyenin üstünde olacağını bekliyordum. Sonuç; beklediğim gibi oldu.

 

 

Oyuncular için antighosting tuş sayısının 10 olması ne kadar olumsuz bir durum olur bilemiyorum. Henüz o segmente ulaşabilmiş değilim. Ancak macro için tanımlı tuşların olmaması, bunun için farklı yolların deneniyor olması (Razer uygulaması gibi) belki negatif bir husus olabilir.

Son değerlendirmeye gelecek olursak; “Razer” denildiğinde hitap ettiği kitlesi profesyonel oyuncular olan, aşırı pahalı oyuncu ekipmanları üreten bir firma algısı oluşsa da Ornata Chroma bu algıyı değiştirmeyi başarmak için önemli bir adım atıyor. Her kesime hitap etmeyi başaran bir klavye olma yolunda mihenk taşı olacağını düşündüğüm Ornata Chroma son dönemlerde test ettiğim fiyat/performans yönüyle de en başarılı ürünlerden biri oldu. Aklınızda yeni bir klavye alma düşüncesi varsa bulabildiğiniz ilk yerde Razer Ornata Chroma’nın o açık penceresinden parmaklarınızı uzatın ve tuş sesine kulak verin…

 

Kullanıcı Dostu Kişiselleştirme Seçenekleri
Sade ve Ergonomik Tasarımı
Türkçe Tuş
Tuş Hassasiyeti Biraz Sert

 

Ürünün Resmi Adresi



Popüler Haberler


Outcast – A New Beginning, klasik bir oyuna modern bir dokunuşla yeniden hayat veriyor, derin hikayesi ve etkileyici grafikleriyle unutulmaz bir macera sunuyor.


Kıyamet sonrası Moskova’nın dehlizlerinde hayatta kalma mücadelesi veren Artyom’un hikayesi Metro serisinde devam ediyor.


VSYNC, oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek bir teknolojidir. Bu yazıda, VSYNC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve oyun


Marvel Games ve NetEase iş birliğiyle geliştirilen Marvel Rivals, Marvel evreninin sevilen karakterlerini karşı karşıya getiren ücretsiz