-->
The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Efsane Geri Döndü… The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition orjinal oyuna içerik anlamında çok fazla şey kattığını söyleyemeyeceğim. Zaten kendisinin öyle bir amacı da yok. Oyun nesiller arası bir yolculuk yaptığı için en önemli yenilik elbette ki grafikler. Konsollarda 1080p desteğiyle birlikte daha kaliteli kaplamalar, ışıklandırmalar, gölgelendirmeler ve iki boyuttan üç boyuta geçen kaplamalar […]

03.11.2016 | ulasufuk

Efsane Geri Döndü…

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition orjinal oyuna içerik anlamında çok fazla şey kattığını söyleyemeyeceğim. Zaten kendisinin öyle bir amacı da yok. Oyun nesiller arası bir yolculuk yaptığı için en önemli yenilik elbette ki grafikler. Konsollarda 1080p desteğiyle birlikte daha kaliteli kaplamalar, ışıklandırmalar, gölgelendirmeler ve iki boyuttan üç boyuta geçen kaplamalar bulunuyor. PlayStation 3 versiyonu bile eski nesle fazla gelen görsellere sahipti. Geliştirmelerle birlikte The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition tam anlamıyla yeni nesle yakışan bir oyun olmuş. Beklentilerimin üstünde çıkan grafikler sonradan geliştirilmiş olduğunu yer yer hissettirse de genel olarak bakıldığında fena durmuyor.

 
skyrim-special-edition-inceleme1
 
The Elder Scrolls V: Skyrim aslında o kadar da eski bir oyun değil. Oyununun ilk çıkış tarihinin üzerinden 5 sene geçmiş olsa da yine de oynatırlığı yüksek. Fakat 5 sene önce oynayan için burası biraz daha karışık. Şöyle açıklayayım, eski bir oyunu çıktığı sene oynamadıysanız, ilk defa oynayacaksanız grafiklerinin eski gelmesi o kadar sorun yaratmayabilir, en azından eski olduğunu bilirsiniz. Ancak eski oyunları çıktığı zaman oynayanlardansanız işte beyniniz oyunu bitirdikten sonra size oyunlar oynamaya başlar. Siz yeni oyunlar oynadıkça, eskiye dönük hatıralarınız da sürekli güncellenir ve bir anlamda HD texture paktetine sahip olur. Siz o oyunu oynarken zamanın grafiklerine hayran olduğunuz için beyniniz zamanın grafiklerini şu anki zamana yorumlayarak sanki hala muhteşem grafikleri varmış gibi hatırlatır. Geriye dönüp baktığınızda ise biraz hayal kırıklığı yaşar, ben bu oyunun grafiklerini mi beğenmişim zamanında dersiniz.

 
skyrim-special-edition-inceleme2
 
Remastered kavramı da işte bu şekilde ortaya çıktı. Tamam, belki bu şekilde ortaya çıkmadı ama en azından biraz buna dayanıyor diyebilirim. Remastered’ın 2 amacı var ki bu 2 amaç aslında tek bir doğruya çıkıyor, o da grafiklere. Amaçlardan bir tanesi, o oyunu daha önce hiç oynamamış ancak artık grafikleri eskidiği için oynamak istemeyenlere günümüz grafikleri seviyesinde bir görüntü sunarak oyundan ve hikayesinden mahrum bırakmamak. Bir anlamda güzel bir hizmet. Diğer amaç ise daha önce oynamış olan ve tekrar oynamak isteyenlerin kötü grafikler yüzünden tekrar oynayamamasının önüne geçmek.

 
skyrim-special-edition-inceleme3
 
Yenilenen grafikler ile atmosfer bir başka güzel olmuş. The Elder Scrolls V: Skyrim tek kelime ile baş yapıt oyunda Doğayı o kadar güzel yapmışlar ki ormanda bir kayanın üzerine oturup bekleyin ve yaşamın gözlerinizin önünden akmasını bekleyin. Az ötede bir ırmak akıyor ve bir bakmışsınız yaşlı bir ala geyik gelmiş yorgun bedenini dinlendiriyor. Susamış ruhuna can katıyor soğuk pınar sularında. Hadi durmayın, çıkarın okunuzu ve vurun onu… vurabilirseniz tabi. Biraz ilerliyorsunuz yamaç yukarı bir tavşan fırlıyor ayaklarınızın dibinden. “Kaçma len, gel buraya” diye takılıyorsunuz ama o çoktan okunuzla vuramayacağınız mesafeye doğru yol aldı bile. Güneş batıyor ve yıldızlar çarşaf çarşaf sarılıyor güzeller güzeli esmer gökyüzüne ve Skyrim hiçbir şey yapmasanız dahi sizi grafiklerinin müthiş kaplamalarıyla değil doğallığıyla vuruyor. Şehirler eskisinden daha canlı, daha doğal. Kendi günlük işleriyle uğraşanlar, ayık kalmamak için elinden geleni yapan sarhoşlar ve çoktan büyümüş de küçülmüş çocuklar. The Elder Scrolls V: Skyrim daha önce hiç oynamadıysanız, günümüze uyarlanan güzel grafikleriyle satın alıp oynamanızı tavsiye ediyorum. Eğer zamanında kaçırdıysanız bu fırsatı en azından şimdi kaçırmayın.



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!