-->
Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration İnceleme

Lara,  Rise of the Tomb Raider ile Beraber 20’inci yaşını kutluyor… Ah eski günler Lara ile ilk karşılaştığım anı dün gibi hatırlıyorum. Bundan yaklaşık on dört yıl öncesiydi. O dönemlerde en hayran olduğumuz hikayelerden biri Indiana Jones serüvenleriydi. Gizemli haritalar, çözümlenmeyi bekleyen sırlar, gizli hazineler ve yakışıklı bir kahraman. O dönem tüm dünyayı kasıp kavuran bu […]

17.10.2016 | ulasufuk

Lara,  Rise of the Tomb Raider ile Beraber 20’inci yaşını kutluyor…

Ah eski günler Lara ile ilk karşılaştığım anı dün gibi hatırlıyorum. Bundan yaklaşık on dört yıl öncesiydi. O dönemlerde en hayran olduğumuz hikayelerden biri Indiana Jones serüvenleriydi. Gizemli haritalar, çözümlenmeyi bekleyen sırlar, gizli hazineler ve yakışıklı bir kahraman. O dönem tüm dünyayı kasıp kavuran bu efsanenin bir kadın kahraman çevresinde şekillendirilmesi ve oyun dünyasına aktarılması fikri için uzun zaman beklemek gerekiyordu. Tabi o dönemlerde grafiksel teknik, piksellerin elle sayılabildiği bir noktadaydı. Ama tüm bunlara rağmen Lara Croft ismi dillere düşmüştü bir kere. Becerikli, zeki, çevik, ve mükemmel derecede güzel. Onu anlatmak için bu formülün bir araya gelmesi şart olmuştu. İşte afet-i devran kahramanımız sanal gerçekliğin saf güzelliğe büründüğü o ilk an da ise farklı bir boyuta taşınmıştı erkek hayranları tarafından. Piksel diyarından kurtulup Angelina Jolie tarafından ete kemiğe bürünmüştü. Artık hiçbir şey eskisi gibi olamazdı ve olmadı da.

Lara Croft ismi artık bir efsanenin gerçek adıydı. 1996 yılında başlayan bu muhteşem serüven farklı platformlarda toplam dokuz oyun ile süre geldi. Ve günümüze geldiğinde ise mükemmel bir yapımla taçlandı. Tomb Raider 2013 adeta serinin tüm kimyasını değiştirecek nitelikte bir devrimle oyun dünyasını temellerinden titretti.

 
Rise-Of-The-Tomb-Raider-inceleme1
 

Hayatın en önemli ve asla şaşmaz kriterlerinden bir “İlk Etki” olgusudur. Hayatın her anında kendisini aynı sistematikle gösterir ve tutarlılığı kesindir. Bir insanı ilk etkide severiz veya sevmeyiz. Bu durum kendisini kolay kolay değiştiremeyeceğimiz bir yapı oluşturur bilincimizde. Buna ön yargının oluşumu da denilebilir. İşte hayatın her anında karşımıza çıkan bu durum belki de kendisini en güzel şekilde Rise of the Tomb Raider hissettirdi benim için ve ilk bakışta “İşte tam olarak beklediğim, özlediğim, istediğim oyun bu” düşüncesi beynimin kıvrımlarında ilerlemeye başladı. Bu duygu oyunda ilerledikçe iyice yerleşti ve sonuna geldiğimde artık bir kaideye dönüşmüştü. Peki, neydi bunu düşündüren? Oyunun dillere destan grafikleri mi, muhteşem kurgusu mu ya da son dönemin en etkileyici oynanış sistemi mi. Yoksa tüm bunların hepsi/hiçbiri mi? İşte bunun cevabını hala bulamadım. Ama umurumda da değil.

Oyunun hikaye ve kurgusundan bahsetmek gerekirse oyun hikaye-kurgu açısından oyunun mükemmel olduğunu belirtmeliyim. Özellikle sunum bu kadar mı muhteşem olur yahu… Spoiler  vermeden hikayeye kısaca değinmek isterim. Lara’nın ünlü bir arkeolog olan babası, geçmişte yıllarını verdiği ve saplantılı olduğu bir keşif sonucunda tüm saygınlığını hatta sonunda yaşamını da yitirmiştir. Eve döndükten sonra babasının araştırmalarına gömülen Lara, yaptığı araştırmalar sonucunda hem babasının başladığı işi bitirmek hem de ölümünün ardında yatan gerçekleri su yüzüne çıkarmak için Suriye’ye doğru yola çıkar. Orada bulduğu ipuçları onu Sibirya’nın soğuk tepelerine götürecek ve yeni serüveni başlayacaktır. Tabi sizinle aynı gizemin peşine düşen düşmanlarınızı da hesaba katarsak bu macera Lara için hayatta kalma savaşına dönüşecektir.

 
Rise-Of-The-Tomb-Raider-inceleme2
 

Oynanış sistemi açısından içinde bulunduğumuz kaos ortamı çok iyi kurgulanmış. Daha önceki bir çok oyunda olduğu gibi elimize binbir çeşit silah ve mühimmat tutuşturulmamış. Her şey adım adım ve sakin bir tempoda ilerliyor. Önce başlarda ok ve yay ikilisi ile ilkel bir hayatın deneyimlerini tadıyor, daha sonra barut ve ateşin keskin kokusunu ciğerlerimizde hissediyoruz. Önceki oyundaki isteğe bağlı mezar bulmacaları da fazlasıyla bu oyunda geri dönmüş. Farklı platform bulmacalarından oluşan bu mezarlar keşfetmesi eğlenceli ve yeteneklerinizi zorlayacak cinsten. Ayrıca her bir mezarı tamamladığınızda da hem tecrübe hem de yeni bir yetenek veya silah parçası elde ediyorsunuz. Silah parçalarından bahsetmişken, önceki oyunda yer alan silahlarınızın hemen hemen aynıları bu oyunda da geri dönmüş durumda. Düşmanlarınıza karşı kullanabileceğiniz bir adet yayınız, iki otomatik tüfeğiniz, tabancalarınız ve pompalı tüfeğiniz mevcut. Evet hepsi bu kadar. Aynı zamanda her silahın alternatif atış modu ve mermi tipi bulunuyor. Eski bomba sistemi yerine artık etrafta bulduğunuz ve aktif olarak hazırladığınız ekipmanlar gelmiş. Yani bir şişe mi buldunuz? Bunu ister düşmanların ilgisini çekmek yada molotof kokteyliye çevirmek için kullanabilirsiniz. Aynı şekilde teneke kutular el bombasına, cam şişeler ise gaz bombasına dönüştürülebiliyor.

Oyunun en etkileyici yönü elbette ki oynanışı olmuş. Ancak bunun yanı sıra benim çok beğendiğimi bir diğer yönü ise sunumu. Bakın grafik veya hikayesi demiyorum. Kaldı ki o yönleri zaten mükemmele yakın. Ancak sunum bir çok oyunda es geçilen bir durum olmasına rağmen Crystal Dynamics bu noktada sinema filmlerinin üzerine çıkacak bir cürette bulunmuş. Bu sınırları zorlama fikri aslında yanlış işlenilseydi ellerine yüzlerine bulaşabilirdi. Ancak tam olması gereken kıvamda olmuş. Tebrik etmek lazım.

 
Rise-Of-The-Tomb-Raider-inceleme3
 

Grafiksel yönlerden de birkaç kelam etmek lazım elbette. İş Lara’nın tasarımına gelince; benden size tavsiye fazla yakından bakmayın yoksa gençliğinizi heba edebilirsiniz. Bir dönem birçok dostumun Lara’ya gönlünü kaptırdığı ek bilgisini de sunayım. Teknik olarak oyunun eleştirilebilecek tek noktası ise; müziklerin çok daha başarılı kullanabileceği aksiyonun zirve yaptığı noktalarda biraz sönük kalan vurguların tercih edilmiş olması diyebilirim. Seslendirme konusunda zirve yapan oyun efektlerde ve ambiyansın hissettirilmesi noktasında da kusursuza yakın iş çıkarmış.

Teknik olarak oyunun eleştirilebilecek tek noktası ise; müziklerin çok daha başarılı kullanabileceği aksiyonun zirve yaptığı noktalarda biraz sönük kalan vurguların tercih edilmiş olması diyebilirim. Seslendirme konusunda zirve yapan oyun efektlerde ve ambiyansın hissettirilmesi noktasında da kusursuza yakın iş çıkarmış. Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Ps4 sahiplerinin birçok kez bitirdiği bir yapım olacak. Eğer Ps4 konsoluna sahipseniz bu oyunu alın, mutlaka alın, kesinlikle alın.



Popüler Haberler


PC oyuncularının favori platformu olan Steam, yeni bir eş zamanlı oyuncu rekoruna daha imza attı.


Warner Bros Montreal’in geliştirdiği ve karışık eleştirilere maruz kalan süper kahraman oyunu Gotham Knights’ın stüdyosu, piyasaya sürülecek olan Wonder Woman projesine yardım ediyor.


Arrowhead Game Studios’un geliştirdiği ve Sony’nin yayıncılığını üstlendiği nişancı aksiyon oyunu Helldivers 2, piyasaya sürülmesinin ardından büyük bir başarı elde etmeye devam ediyor.


Yakın zamanda piyasaya sürülen ve klasik oyunları içeren Star Wars: Battlefront Classic Collection için yeni bir tartışma başladı.