-->
Quantum Break PC İnceleme

Zamanı Durdursalar da Bu Sevda Bitmez… Oyun dünyası da son dönemlerde yenilikçi hamlelere ihtiyaç duyar hale geldi. Kendisini tekrarlayan seriler ve yeniden uyarlamalar sektöre ilginin giderek azalmasına neden olmaya başlamış görünüyor. Yapımcıların yeni bir şeyler deneme isteği ne kadar çok olursa oyun severlerin ve sektörün gidişatı da o kadar olumlu etkilenecektir. Hal böyle olunca yeni […]

10.10.2016 | ulasufuk

Zamanı Durdursalar da Bu Sevda Bitmez…

Oyun dünyası da son dönemlerde yenilikçi hamlelere ihtiyaç duyar hale geldi. Kendisini tekrarlayan seriler ve yeniden uyarlamalar sektöre ilginin giderek azalmasına neden olmaya başlamış görünüyor. Yapımcıların yeni bir şeyler deneme isteği ne kadar çok olursa oyun severlerin ve sektörün gidişatı da o kadar olumlu etkilenecektir. Hal böyle olunca yeni şeyler söyleyen yapımlara olan ilgim her daim fazla olmuştur. İşte Remedy Entertainment tarafından uzun bir zamandır geliştirilen  Quantum Break, bizlere yeni bir şeyler söyleme vaadiyle raflardaki yerini aldı. Çarpıcı senaryosu ve şaşırtıcı oynanış dinamikleri ile oyun dünyasının durağan olduğu şu dönemde ilgiyi bir anda üzerine çekmeyi de başardı.

Aslına bakarsanız oyunlar gerçek dünya ve hayal gücü denklemindeki dengeyi ne kadar iyi tutturabilirlerse bir o kadar başarılı oluyorlar. Quantom Break aklıma ilk başta bu dengeyi getirdi. Oyunun ana konusu CERN’de yapılan deney benzeri bir deney esnasında meydana gelen bir kaza sonucu “zaman” ile ilgili olarak özel yetenekler kazanan üç kişinin hikayesini bizlere anlatıyor. Bu kişiler ise Jack Joyce, Paul Serene ve William Joyce. Oyunun bu hikayesi bilim-kurgu temeline dayansa da günümüzde yapılan kuantum fiziği çalışmalarında gelinen nokta aslında oyunda anlatılan olayların gerçekte mümkün olma ihtimalinin de olduğunu hissettiriyor. Bu noktada yapımcıların bilimsel gerçekliğe fazlasıyla sadık kaldıklarını ve oyunun ana kurgusunda ciddi başarılı işler yaptıklarını belirtmeliyim.

 
Quantum-Break-inceleme4
 

Zaman kavramı hayatın temelinde yer almasının yanı sıra gerek pozitif bilim gerekse de sosyal bilimin her daim üzerinde kafa yorduğu bir kavram olmuştur. Hemen herkesin hayallerinde olan zamana söz geçirebilme gücü Einstein’ın izafiyet teorisi, felsefenin zaman-mekan  sorgusunun da temelini oluşturmuştur. İşte oyunun ana vurgu yapmak istediği noktalardan biri de zamana hükmetmenin ne gibi neticelere yol açtığı. Düşünsenize zamanı durdurabiliyorsunuz, zamanda ileri-geri gidebiliyorsunuz, belli nesneleri ve kişileri belli bir zamana hapsedebiliyorsunuz ve zamanı bir kalkan gibi kullanabiliyorsunuz. İşte oyunda yapabildiklerinizin bir kaçı bunlardan ibaret. Ana karakterimiz ve oyundaki ilerleyen bölümlerde karşımıza çıkan diğer karakterler bu güçleri zamanla öğrenmeye başlıyorlar ve bunları uygulamaya koyuluyorlar. Bu noktadan sonra oyunun eğlencesi başlıyor.

Gerçekten de daha önceleri Max Payne ve Alan Wake gibi oynanış ve hikaye açısından iki efsane yapıma imza atan Remedy, bu oyunda bana göre daha önceki bu iki oyunun devrim yapan noktalarını bir potada eritmiş ve gerek oynanış gerekse hikaye açısından büyük sükse yapacak bir yapıma imza atmış. Açıkçası oyunu ilk oynamaya başladığım andan sonlarına yaklaştığım ana kadar oyunda Max Payne ve Alan Wake yapılan oynanış-anlatım etkilerini çok net bir şekilde hissettim.

 
Quantum-Break-inceleme1
 

Evet oyunda ilk göze çarpan özellik oynanıştaki çarpıcı özellikler oluyor. Bir kere kahramanımız dövüş teknikleri konusunda mükemmel derecede donatılmış değil. Ancak öyle özel yeteneklere sahip ki zekası ve yeteneklerini kullanarak üzerine yağmur gibi gelen düşmanları bir şekilde alt etmeyi başarıyor. Oyunun başlarında sadece belli bir yetenekle başlıyorsunuz. Önceleri zamanda hızlı ilerleme gibi basit yeteneklerle başlıyoruz. Sonra karakterimiz yeteneklerini geliştirdikçe Zaman Kalkanı, Zamanı Bükme, Zamanı Yavaşlatma, Zamanda Bakış şeklinde yerelleştirebileceğim bir çok ek özellik kazanıyor. Her özellik yetenek ekranına ekleniyor ve hepsini aynı anda kullanabiliyorsunuz. Ancak bazı yetenekler kullanıldığına belli bir bar şeklinde azalıyor. Dolayısıyla bazı yetenekleri üst üste kullanamıyorsunuz. Bu durum belli bir strateji geliştirmenizi gerektiriyor.

Açıkçası oyunda benim en çok etkilendiğim nokta çatışma sahneleri oldu. Gerçekten de Max Payne’den sonra böylesine etkileyici sinematiklerle dolu çatışma sahneleri pek görmemiştim. Neredeyse her özelliğinizi kullandığınızda ekran flulaşıyor ve farklı kamera açıları ile hikayemsi bir sunum yaşatılıyor. Bu noktada yapımcılar bir şeyi çok iyi dengelemişler. Oyunda fazlasıyla yetenek geliştirdiğimizde ilk akla gelen şey yenilmez bir savaşçıya dönüşeceğimiz fikri oluyor. Ancak düşmanların güçleri ve yapay zekaları o kadar iyi ayarlanmış ki. Siz ne kadar yetenekli olursanız olun onlar da bir o kadar tecrübeli ve dayanıklı. Bu durum oynanış açısından fazlasıyla başarılı olmuş.

 
Quantum-Break-inceleme2
 

Şimdiye kadar belki de hep oyunun oynanışına vurgu yaptım. Gerçekten de oynanış ve dövüş sisteminin tokluğu uzun uzadıya anlatılacak kadar başarılı olmuş. Yakın dövüş anlarında -ki çoğu oyuncu bu durumu tercih etmeden zamana hükmederek düşmanları alt edebilir- yaşanan Batman serisini anımsatan tok dövüş efektleri beni fazlasıyla etkiledi. Ayrıca silah kullanımında mermilerin izlerinin bu kadar etkili kullanıldığı başka bir oyun daha hatırlamıyorum.

Oyunun bu denli akıcı ve coşkulu temposu çeşitli bulmacalar ile biraz dengelenmeye çalışılmış. Bulmaca dediysem ciddi kafa patlatacağınız bulmacalardan bahsetmiyorum. Çoğunlukla belli bir noktaya gitmek için kendinize güzergah bulma şeklindeki ya da kapıları açma şeklindeki bulmacalardan bahsediyorum. Bu tarz bir oynanış sunulması oldukça ilgi çekici olmuş.

 
Quantum-Break-inceleme3
 

Her ne kadar oyun pc ve xbox platformlarına birlikte çıkmış olsa da ilk günlerde özellikle nvidia ekran kartı kullanıcılarının ciddi optimizasyon ve fps sorunları yaşadığı konuşulmaya başlandı. İlerleyen günlerde çeşitli yamalarla bu sorunları halledebileceklerini ümit ediyorum. Bu noktada oyunun inanılmaz etkileyici görsel efektler barındırdığını belirtmeliyim. Özellikle oyunun sinematiklerinde mini diziler kullanılması ve bu noktada gerçek dizi oyuncularından adete kısa bir tv şov hazırlamaları da oldukça başarılı bir sunum olmuş. Görsellik konusunda bu denli sınırların zorlanması beraberinde optimizasyon sorunlarını da beraberinde getirmiş görünüyor.

Tüm yönleri ile bakıldığında daha önce pek tecrübe etmediğimiz zamana hükmetme gücü Remedy tarafından adeta her yönüyle değerlendirilerek bizlere sunulmuş. Bir süper kahraman yaratma tafralarına bulaşmadan ancak bu kadar da iddialı bir şekilde bizlere mükemmel bir deneyim yaşatmayı başarmışlar. Max Payne ve Alan Wake serilerinden sonra yeni bir efsane mi doğuyor yoksa…

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


Outcast – A New Beginning, klasik bir oyuna modern bir dokunuşla yeniden hayat veriyor, derin hikayesi ve etkileyici grafikleriyle unutulmaz bir macera sunuyor.


Kıyamet sonrası Moskova’nın dehlizlerinde hayatta kalma mücadelesi veren Artyom’un hikayesi Metro serisinde devam ediyor.


VSYNC, oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek bir teknolojidir. Bu yazıda, VSYNC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve oyun


Marvel Games ve NetEase iş birliğiyle geliştirilen Marvel Rivals, Marvel evreninin sevilen karakterlerini karşı karşıya getiren ücretsiz