-->
LEGO Star Wars: The Force Awakens İnceleme

Güç Sizinle Olsun… Ole Kirk Christiansen, 1930’ların başında LEGO’yu kurduğunda milyonlarca insanın çocukluk yıllarına damga vuracak bir ilgi yaratacağını tahmin edebiliyor muydu acaba? Christiansen’in Avrupa’nın göbeğinde gerçekleştirdiği bu oyuncak devriminin patent alabilmesi, 1958’in Ocak ayında, ölümünden yalnızca birkaç hafta önce mümkün olabilecek; hep arzu ettiği uygun materyalin kullanılmaya başlandığını görmek içinse ömrü yetmeyecekti. Bugün ise […]

15.10.2016 | ulasufuk

Güç Sizinle Olsun…

Ole Kirk Christiansen, 1930’ların başında LEGO’yu kurduğunda milyonlarca insanın çocukluk yıllarına damga vuracak bir ilgi yaratacağını tahmin edebiliyor muydu acaba? Christiansen’in Avrupa’nın göbeğinde gerçekleştirdiği bu oyuncak devriminin patent alabilmesi, 1958’in Ocak ayında, ölümünden yalnızca birkaç hafta önce mümkün olabilecek; hep arzu ettiği uygun materyalin kullanılmaya başlandığını görmek içinse ömrü yetmeyecekti. Bugün ise geriye dönüp bakınca popüler bir oyuncak markasından öte dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca hayranı olan gerçek bir efsaneyle karşılaşıyoruz. Plastik LEGO tuğlalarının yaratıcı gücünü, gerçeklerine tıpa tıp benzeyen minyatür şehirleri ve görenleri hayrete düşüren eğlence mekanlarıyla her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği Legoland’lerde, kitaplarda, dergilerde, filmlerde, televizyon yapımlarında ve hatta dev şirketler için verilen ciddi danışmanlık hizmetlerinde bile görebiliyoruz artık. Tabii bir de çağımızın bir başka fenomeni olan video oyunlarında. Bütün bunlar bir kenara; sandık sandık minik plastik LEGO tuğlacıklarının içinde yuvarlanıp ortaya değişik bir şeyler çıkarma hayali, bugün bile milyonlarca yetişkinin rüyalarını süslüyor…

 

lego-star-wars-the-force-awakens-inceleme1

 

LEGO’nun video oyunlarındaki serüveni içinse 90’lı yılların sonuna kadar uzanmamız gerek. Tüm zamanların en popüler oyuncak markasıyla en büyük pop kültür ikonlarından birini 2005 yılında bir araya getiren LEGO Star Wars: The Video Game ile yakaladığı bu sıradışı başarının sırrıysa, daha önce oynadığımız birçok LEGO oyununun aksine, “yaratıcılık” öğesi yerine LEGO dünyasının sevimliliğini ön plana çıkarıyor olmasıydı kesinlikle. Star Wars hayranları, filmde akılda kalan bütün sahnelerini LEGO tuğlacıklarıyla yeniden yaratılmış Star Wars evreninde muhteşem bir parodi tadında baştan sona yaşama şansı bulmuşlardı. Hem de co-op mekanikleri etrafında şekillenen oldukça eğlenceli bulmaca, platform ve aksiyon öğeleri eşliğinde. LEGO Star Wars: The Video Game’in pek de şaşırtıcı olmayan bu büyük başarısı, bir yıl sonra orijinal üçlemeyi de LEGO dünyasına taşıyacaktı. Bu ikinci LEGO Star Wars oyunu The Original Trilogy’i ise; Indiana Jones, Batman, Harry Potter, Lego The Lord Of The Rings, LEGO The Hobbit ve LEGO Marvel’s Avengers gibi pop ikonlardan beslenen, ilgi toplayacak yeni oyunlar takip etti. Ne var ki bütün bu oyunlar, ekmek kadayıfıyla Afyon kaymağının birlikteliğini aratmayan LEGO Star Wars’un büyüleyici etkisini yakalamaktan fersah fersah uzak kaldı. Traveller’s Tales, başlarda hayranlık uyandıran LEGO serisini bir anda bütün popüler markaların sevimli LEGO şekilleriyle yeniden yaratıldığı birbirini tekrar eden oyunlara çevirmişti.

 

lego-star-wars-the-force-awakens-inceleme2

 

Bugün ise Traveller’s Tales, para basan Star Wars’un son filmi The Force Awakens oyunu ile geri dönüyor.  LEGO Star Wars : The Force Awakens ile. Peki, hemen herkesin izlediği Star Wars filmlerinin aksine birçok Star Wars hayranının bile mesafeli yaklaştığı bir çizgi diziyi konu edinen bu yeni LEGO Star Wars oyunu, orijinal serinin o eşsiz tadını yakalayabiliyor mu? Bu sorunun yanıtını arıyoruz. LEGO Star Wars: The Force Awakens, film ile paralel ilerleyen ancak filme de çok bağlı olmayan bir hikaye örgüsüne sahip. Oyunun grafikleri tahminlerimden daha başarılı olmuş. Bunda oyunun geneline hakim olan ışık oyunlarının ve gölgelendirmelerin etkisi olduğunu söyleyebilirim. Oyun boyunca ilerlediğiniz güzergahlar bol ışık oyunları ve efektlerle dolu oluyor. Bunun sonucunda da plastikten yapılma Legolarımız ışıl ışıl parlıyor. Tabi tüm bunlara parçaladığımız legoların etrafa saçılma efektleri de eklenince görsel olarak en başarılı Lego oyunlarından biri meydana gelmiş oluyor. Bu görsel başarının yanına bir de aslına sadık kalınarak entegre edilen Star Wars serisinin müzikleri de eklenince oyunun teknik detayları sınıfı geçmeyi başarıyor.

 

lego-star-wars-the-force-awakens-inceleme3

 

Oynanış mekanikleri ise serinin köklerinden uzaklaşmıyor. Yine sevimli LEGO tuğlacıklarıyla yaratılmış Star Wars evreninde etrafı kıra döke ilerliyor, basit bulmacaların üstesinden geliyor, hafif platform öğeleriyle ve eğlenceli aksiyon sahneleriyle haşır neşir oluyor ve belki de en önemlisi; Traveller’s Tale’in hemen her sahneye sıkıştırmayı başardığı sevimli ve son derece komik parodilerle kucaklaşıyoruz. Bu, temelde iyi ile kötünün hiç bitmeyen mücadelesini anlatan bir hikaye olsa da; LEGO Star Wars : The Force Awakens, bunu olabildiğince hafif ve alaycı bir üslupla işlemeye devam ediyor anlayacağınız. Tabii bütün bunlar oynanışta ufak tefek yenilikler olmadığı anlamına gelmesin. Her şeyden önce karakterlerin hareketleri daha dinamik hale getirilmiş. Bulmacalar ise hala oldukça basit; ancak artık “biraz daha fazla” kollektif çalışma gerektiriyor. Bu da daha fazla eğlence demek oluyor. Ayrıca kimi zaman karakterlerimiz aynı bölüm içinde ayrı düşebiliyorlar. Bu gibi durumlarda eğer tek başımıza oynuyorsak sahneler arasında kolayca geçiş yapabilmemiz sağlanmış. Sözün özü; Traveller’s Tales, zaten büyük bir hayran kitlesine sahip oynanış mekaniklerine köklü değişiklikler getirmek yerine ufak fırça darbeleri vurmakla yetinmiş.

 

lego-star-wars-the-force-awakens-inceleme4

 

Sonuç olarak, LEGO Star Wars : The Force Awakens bol eğlence, harika bir mizah ve kıyasıya stres atma vaat eden ve bu vaatlerini de fazlasıyla yerine getiren bir yapım olmuş. Oyun dünyasında kendi şahsına özgü seriler çok fazla yoktur. Ancak Lego oyunları istisna bir durum. Bu nedenle bu türün yapımlarını kendi serisi içinde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Yani bir Lego uyarlama oyununu daha önceki Lego uyarlama oyunları ile kıyaslamak gerekir. Bu çerçeveden bakıldığında bu oyunumuz daha önceki yapımlardan içerik zenginliği, teknik yönlerin üstünlüğü ve karakter çeşitliliği ile sıyrılıyor ve Lego oyunları hayranlarının kesinlikle kaçırmaması gereken bir yapım haline geliyor…



Popüler Haberler


PC oyuncularının favori platformu olan Steam, yeni bir eş zamanlı oyuncu rekoruna daha imza attı.


Warner Bros Montreal’in geliştirdiği ve karışık eleştirilere maruz kalan süper kahraman oyunu Gotham Knights’ın stüdyosu, piyasaya sürülecek olan Wonder Woman projesine yardım ediyor.


Arrowhead Game Studios’un geliştirdiği ve Sony’nin yayıncılığını üstlendiği nişancı aksiyon oyunu Helldivers 2, piyasaya sürülmesinin ardından büyük bir başarı elde etmeye devam ediyor.


Yakın zamanda piyasaya sürülen ve klasik oyunları içeren Star Wars: Battlefront Classic Collection için yeni bir tartışma başladı.