-->
ESET’ten ‘Oyun Bağımlılığı Araştırması ve Testi’

Her on oyuncudan biri günde en az 10 saatini ekran başında geçiriyor Oyunkolik misiniz? Online oyunlar günümüzde çok popüler. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, online oyun oynayanları mercek altına aldı ve oyunlara ilişkin bağımlılıklarını inceledi. Yapılan araştırmaya göre her on oyuncudan biri, 12 ile 24 saat arasında sürekli oyun oynadığını dile getirdi. Oyuncuların yüzde altısı ise […]

04.10.2016 | ulasufuk

Her on oyuncudan biri günde en az 10 saatini ekran başında geçiriyor

Oyunkolik misiniz?

Online oyunlar günümüzde çok popüler. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, online oyun oynayanları mercek altına aldı ve oyunlara ilişkin bağımlılıklarını inceledi. Yapılan araştırmaya göre her on oyuncudan biri, 12 ile 24 saat arasında sürekli oyun oynadığını dile getirdi. Oyuncuların yüzde altısı ise tek seferde 24 saatten uzun süre oyun başından kalkmadıklarını söyledi, ki bu da tam iki günü fantezi dünyasında geçirdiklerini gösteriyor. ESET, herkesin yapabileceği ve oyun bağımlısı olup olmadığınızı gösterecek bir test de hazırladı.

ESET’in İngiltere’de yaptırdığı araştırma 500 oyuncunun davranışlarını inceledi ve bunların yüzde 83’ünün hemen her gün iki saatten fazla zamanı oyun oynayarak harcadıklarını gösterdi.*

Katılımcıların yüzde 10’u günde iki ile beş saat arası zamanı oyuna harcadıklarını aktardı. Yüzde üç kadarı ise on saatten fazla zaman harcıyor. İlginç bir şekilde kendilerini oyuna fazla kaptırıp kaptırmadıkları sorulduğunda ise sadece %14’ü kaptırdıklarını itiraf edebiliyor.

Gerçek dünyaya dönün!

Çalışmayı değerlendiren ESET İngiltere’den Güvenlik Uzmanı Mark James, “Oyun oynamak yüksek derecede bağımlılık yapıyor, bu nedenle katılımcılardan çoğu bu kadar uzun süreler oynadıklarını kabul ediyorlar. Fakat okul, iş, arkadaşlar ve aile ile ilgili yükümlülüklerle orantılı bir şekilde yürütmek çok önemli. Hiç kimseye sanal alemde gerçek dünyada geçirdiklerinden daha fazla zaman geçirmelerini tavsiye etmem” dedi.

Oyunda korunmuyorlar

Katılımcılara oyun oynadıkları bilgisayarda güvenlik yazılımı kullanıp kullanmadıkları sorulduğunda %52’si aşağıdaki nedenlerle kullanmadıklarını söyledi:

    % 1’i bilgisayarı yavaşlattığından şikâyet etti.% 8’i oyunda kesintiye neden olduğunu belirtti.% 20’si ihtiyaç duymadığını söyledi.% 13’ü açılan pencereleri sevmediğini söyledi.

Çalışmadaki diğer bulgulara göre kullanıcılara bilgisayarlarını yavaşlattığı için güvenlik yazılımlarını kapatıp kapatmadıkları da soruldu. Yüzde 36’sı kapattığını söyledi.

Savunmayı kapatmak yanlış olur

“Güvenlik yazılımını oyunu sekteye uğrattığını düşünerek kapatmak kesinlikle akıllıca değil” diyen Mark James, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Bir oyuncu olarak oyunların çoğunda saatler harcadığınız emeğiniz olduğunu biliyorsunuz. Eğer bilgisayarınıza izinsiz bir erişim olursa, zararlının çalacağı ilk şeylerden birinin oyuna erişim bilgileriniz olacağını unutmayın. Siber suçlular erişim bilgileriniz ile hesabınızı bot oluşturmak, altın toplamak gibi kötü amaçları için kullanabilirler. İnternet güvenliği, savunmanızın ilk basamağıdır ve bu nedenle hiçbir şart altında kapatılmamalıdır.”

Çözüm: Oyun Modu

ESET, bu tür konularda oyuncuların hayatını kolaylaştıran seçenekler sunuyor. ESET Smart Security’de yer alan Oyun Modu, oyun sırasında yazılımı sessiz moda geçiriyor. Oyun Modu süresince açılır pencereler açılmıyor, güncellemeler ve zamanlanmış görevler erteleniyor. İşlemci kullanımı azaltılıyor ve kaynak kullanımı minimuma düşürülüyor. Böylece oyun sırasında performansın düşmesi engelleniyor.

Oyun modu ile ilgili daha fazla bilgiyi şu videolardan izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=Gkeyvh5SYdw

https://www.eset.com/tr/home/products/smart-security/gamer-mode/

*Araştırma, 2016 Ağustos ayında ESET için Google Tüketici Anketleri (Google Consumer Surveys) tarafından İngiltere’de (Birleşik Krallık) yaşayan 500 farklı oyuncu ile yapıldı.

Test: Oyun bağımlısı mısınız?

ESET, oyun bağımlısı olup olmadığınızı anlamak için bir test hazırladı:

      Bir video oyununu kesintisiz oynadığınız en uzun süre nedir?

        A- En fazla 2 saat B – 2-5 saat C -5 saatten fazla

Günde ortalama ne kadar süreyi oyuna harcıyorsunuz?

        A- En fazla 2 saatB – 2-5 saatC – 5 saatten fazla

Güvenlik yazılımının bilgisayarınızı yavaşlattığını düşünürseniz kapatır mısınız?

      A – Hayır, oyun için güvenlikten ödün vermemB -Oyuna bağlıC -Kesinlikle, önce oyun, sonra güvenlik

Sonuç:

A’lar çok: Hafif Oyuncu

Bazı oyunları oynamaktan hoşlanıyorsunuz ama bir süre sona sıkılıyorsunuz. Sonuçta gerçek dünya daha heyecanlı.

B’ler çok: Ortalama Oyuncu

Güzel bir oyun seansına hayır demezsiniz fakat ne zaman bırakacağınızı biliyorsunuz.

C’ler çok: Oyunkolik

Oyun ile aranıza asla hiçbir şey giremez. Gerçek dünyada ne olduğu umurunuzda olmadan saatlerce sandalyeye yapışık oyun oynayabilirsiniz.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!