-->
Oyunder “Oyun Geliştirici Ekosistemi Araştırması” Sonuçlarını Yayınlandı

Türkiye’nin bilgi birikimini arttırmak ve sektöre ilişkin perspektif vermek amacıyla Oyunder’in (Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği) Oyun Araştırmaları birimi OYUNMER tarafından yürütülen çalışma Gamescom sırasında Türkiye geliştirici ekosistemi üzerine perspektif verilebilmesi amacıyla yayımlandı. Araştırma’nın sonuçları onlarca firma ile gerçekleştirilen görüşmeler ışığında çarpıcı sonuçları ortaya koymakta. İnfografik çalışmayı ekte bulabileceğiniz araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de […]

06.09.2016 | ulasufuk

Türkiye’nin bilgi birikimini arttırmak ve sektöre ilişkin perspektif vermek amacıyla Oyunder’in (Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği) Oyun Araştırmaları birimi OYUNMER tarafından yürütülen çalışma Gamescom sırasında Türkiye geliştirici ekosistemi üzerine perspektif verilebilmesi amacıyla yayımlandı.

Araştırma’nın sonuçları onlarca firma ile gerçekleştirilen görüşmeler ışığında çarpıcı sonuçları ortaya koymakta. İnfografik çalışmayı ekte bulabileceğiniz araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de Oyun geliştiren firmaların yarısından fazlası %55,9’u henüz herhangi bir kamu desteğinden faydalanamamış durumda.

Aynı şekilde firmaların ağırlıklı olarak Mobil Oyun sektörüne yönelik üretime yöneldiği %85,9 gözlemlenmekte. Aynı şekilde ekiplerin %47’sinin PC platformuna yönelik oyun geliştirmeye de odaklandığı gözlemlendi. Online ve Sosyal oyunlar ise sırası ile bu platformları takip etmekte. Oyun Konsolları ise Türk Oyun geliştiricilerin üretime en az yöneldiği alan olarak göze çarpmakta.

2011 yılında firmaların yaş ortalaması 2.2 iken, 2016 yılında bu rakamın 3.4’e çıkarak gelişim gösterdi. Bu durum üç yıl içerisinde sektördeki ekiplerin olgunlaşmaya başladığını gösteriyor.

Firmaların ortalama üretmiş ve yayınlamış olduğu oyun sayısı ortalaması 4,5 olarak gözlemlendi. Yine araştırmaya göre Türkiye’de Oyun Geliştiren firmaların ortalama ekip büyüklükleri ise 9 kişiden oluşmakta.

Game Engine (oyun motorları) kullanım oranlarına bakıldığında ise %79’uk oran ile en yoğun biçimde Unity platformunun tercih edildiği görülmekte.



Popüler Haberler


Sand Land, Akira Toriyama’nın ikonik stilini ve heyecan verici oyun mekaniğini bir araya getirerek sizi benzersiz bir maceraya davet ediyor!


GTA 5’te hileler, oyunu daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu. Araba hileleri, oyunculara anında belirli arabalara erişim imkanı sunarak onlara zaman kazandırır ve oyunu daha heyecanlı hale getirir.


Nixxes Software tarafından PC platformuna portlanan Horizon: Forbidden West için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Netflix’in popüler fantastik dizisi The Witcher, 5. sezonuyla final yapacak!