-->
NBA 2K17 İnceleme

NBA Coşkusu 2k17 İle Artıyor… Hiç şüphe yok ki spor oyunu denilince ilk akla gelen yapımlar futbol oyunları olmuştur. Bu gayet normal sonuçta dünyanın neredeyse tamamında bir numaralı spor etkinliği futboldur. Ancak yıllardır Electronic Arts ve Konami arasındaki bu rekabet hala bizlere mükemmel bir futbol deneyimi sunamamış görünüyor. İş basketbola geldiğinde ise durum biraz daha […]

23.09.2016 | ulasufuk

NBA Coşkusu 2k17 İle Artıyor…

Hiç şüphe yok ki spor oyunu denilince ilk akla gelen yapımlar futbol oyunları olmuştur. Bu gayet normal sonuçta dünyanın neredeyse tamamında bir numaralı spor etkinliği futboldur. Ancak yıllardır Electronic Arts ve Konami arasındaki bu rekabet hala bizlere mükemmel bir futbol deneyimi sunamamış görünüyor. İş basketbola geldiğinde ise durum biraz daha netleşiyor. Tartışmasız bu spor dalında dünyanın en görkemli ligi Amerikan Basketbol Ligi’dir. Hal böyle olunca dijital oyun dünyasında NBA oyunları önemli bir yere sahip oluyor. Yıllarca futbolda olduğu gibi bu spor dalında da EA stüdyolarının hâkimiyeti söz konusuydu. NBA Live oyunları bize basketbol zevkini doyasıya hissettirmeye çalışıyordu. Ancak ne olduysa bu alana 2K Sports gibi güçlü bir rakibin girmesi ile oldu. NBA 2K6 ile başlayan ve yıllara göre devam eden seri kısa bir zaman içerisinde o kadar büyük bir başarıya imza attı ki oyun sektörünün en büyük oyuncularından olan ve özellikle spor oyunlarındaki deneyimleri ile nam salan EA’nın basketboldan elini ayağını en azından bir süreliğine çekmesine neden oldu.

 
nba-2k17-inceleme1
 

2K Sports Stüdyolarını bu konuda tebrik ederek incelemeye başlamak istiyorum. Ama bu tebrik firmanın yapmış olduğu işlerden ziyade stratejik hamlesi ile ilgili. Koskoca EASports’u NBA oyunu yapmaktan uzaklaştıracak kadar başarılı bir seri oluşturması nedeniyle tebrik edeceğim. İnanın kolay bir iş değil. Sanırım bu noktada bir değerlendirme yapıldı ve baş edemeyeceğin rakiple uğraşma biraz bekle, geri çekil ve gücünü toplayınca tekrar hamleni vur. İşte bu strateji EA kanalında ne kadar tutar bunu yeni nesil ile beraber göreceğiz ancak şu an gelinen noktada 2K rakipsiz olarak yoluna devam ediyor. Peki, bu durum rehavete mi yol açıyor yoksa firmayı daha da mı teşvik ediyor. İşte asıl soru bu ve biz de bunun cevabını arıyoruz…

Hemen cevaba gireyim isterseniz son yıllara kadar bu sorunun cevabı kesinlikle olumlu yöndeydi ancak özellikle 2K17 nezdinde bakıldığında birazcık rehavete düşüldüğünü belirtmeliyim. Elbette yine yenilikçi yönleri olduğu bir gerçek ancak belki de bizdeki bu memnuniyetsizliğin nedeni biraz da oyunun geldiği mükemmel noktanın daha da yükseltilmesi konusundaki zorluktur. Gerçekten her yönüyle dopdolu bir yapım bizlere sunuluyor her yıl ancak yenilikler konusunda biraz daha fazlasını istemek de hakkımız sonuçta bunu verebilecek bir firma ile muhatabız. NBA 2K17 her yönü ile çok çok başarılı bir yapımın güzel dokunuşlarla daha da süslendirilmiş ve taçlandırılmış versiyonu olmuş.

 
nba-2k17-inceleme2
 

Bugüne kadar ki spor oyunlarının en büyük sorunu, sahadaki karakterlere bir türlü yeterli ruhu aktaramamaları ve onları yapay hareketlerden uzaklaştıramamaları olmuştur. NBA 2K serisi de bu dertten mustarip yapımlardandı. Oyuncuların top sürmeleri, şut atışları, sahadaki koşuları… Her ne kadar her yıl yapımcılar karşımıza daha insansı karakterlerle gelseler de, bir türlü istenilen kıvamı yakalayamamışlardı. NBA 2K17 içinse bu konuda, tamamen olmuş diyemesek de, oyuncuların animasyon sayılarında gözle görülür bir artış olduğu yadsınamaz. Sahada artık daha gerçekçi oyuncuların olduğunu hissediyoruz. Zaten oyuncuların hareketleri doğallaştırılmış olmasa, bu yılki NBA 2K için, görsel manada herhangi bir ilerlemeden söz etmek zor olurdu.

2k16’ün en çok eleştirilen noktalarından bir ise potaya uzanmanın oldukça kolay olmasıydı. Smaca giden herhangi bir oyuncuyu durdurmak hemen hemen imkânsız gibiydi. Bu şikâyetleri dikkate alan yapımcılar, bu yıl bu sorunu çözmüşler. Yani bu bakımdan oyun gerçekçiliğe çok yakın bir deneyim sunuyor. Zaten birazdan değineceğim oynanış dinamikleri sayesinde topu alıp tüm rakibi geçip smacı basarım ben gibi bir durum hayalden öteye gidemiyor.

 
nba-2k17-inceleme3
 

Oyunun görsel detaylarına değinmek gerekirse; oyuncu tasarımlarındaki çok ufak teknik hatalar haricinde muhteşem detaylı bir görsellik bizleri bekliyor. Özellikle taraftar tasarımlarındaki uzun emek ve farklı modellemeler kullanılması takdir-e şayan. Dikkatlice bakıldığında tek düze taraftar modellemesi sunan spor oyunlarına çok güzel bir cevap niteliğinde olmuş NBA 2K17. Bir yandan coşku ile tezahürat yapanlar, diğer yandan yanındaki ile maçın analizini yapanlar ve daha birçok farklı taraftar profiline rastlıyorsunuz. Stadyum ışıklandırmaları açısından da çok başarılı bir görsellik söz konusu olduğunu söyleyebilirim. Gerçeklerinden uyarlanmış salonlar her detayı ile düşünülmüş. Ayrıca oyun içi enstantanelerin sunumu da çok hoşuma gitti diyebilirim. Etkileyici bir smaç anının her açıdan defalarca izlenmesi gayet keyifli olmuş. Sesler ve müzikler konusunda ise oyun adeta zirve yapmış. Taraftarın pozisyon bilgisine göre tepkileri mükemmel. Rakip takımın hücumlarında baskı kurucu, sizin hücumlarınızda coşturucu bir taraftar atmosfer söz konusu. Ayrıca spikerlerin coşkulu maç anlatımı da havaya girmenize neden oluyor. Müzikler konusunda ise denilecek söz yok.

En başta da belirttiğim gibi oyun dünyası gibi rekabetin yoğun olduğu bir sektörde rakipsiz kalmasına rağmen adeta kendi ile yarışan 2K Sports her yönü ile NBA 2K serisini taçlandırmayı başarmış. Daha önce hiç NBA oyunu oynamamış hatta hiç NBA maçı izlememiş birine bile saatlerce coşkulu dakikalar yaşatabilecek nitelikteki NBA 2K17, Electronic Arts’a büyük bir gözdağı niteliğinde olmuş. EA Artık daha iyisini yapmak zorunda, tabi bu arada 2K Sports daha iyisini yapmazsa…

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!


Ubisoft’un son Assassin’s Creed oyunu Mirage, 30 Nisan’a kadar ücretsiz deneme sürümüyle sizleri bekliyor!