-->
Abzû İnceleme

Keşfedilmemiş Diyarlara Yolculuk… Adını su anlamına gelen “AB” ve bilmek anlamındaki “ZÛ” sözcüklerinin birleşiminden alan oyun, “bilgelik okyanusu” diyebileceğimiz su altı dünyasının muhteşem atmosferini sunuyor. Oyunun  konusundan kısaca bahsedecek olursak ABZU, bilgelik okyanusundaki sırları keşfetmeye dayalı bir yapım. Dolayısıyla konusunu ikinci planda bırakan muhteşem su altı görselleri ve huzur veren müziğiyle oyunculara kelimenin tam anlamıyla […]

14.08.2016 | ulasufuk

Keşfedilmemiş Diyarlara Yolculuk…

Adını su anlamına gelen “AB” ve bilmek anlamındaki “ZÛ” sözcüklerinin birleşiminden alan oyun, “bilgelik okyanusu” diyebileceğimiz su altı dünyasının muhteşem atmosferini sunuyor. Oyunun  konusundan kısaca bahsedecek olursak ABZU, bilgelik okyanusundaki sırları keşfetmeye dayalı bir yapım. Dolayısıyla konusunu ikinci planda bırakan muhteşem su altı görselleri ve huzur veren müziğiyle oyunculara kelimenin tam anlamıyla eşsiz bir deneyim yaşatıyor.

Son zamanlarda dalış simülasyonlarının ilgi görmesiyle birlikte söz konusu türdeki çıtayı zirveye taşıyan ABZU’da bir dalgıç olarak eşsiz güzellikteki su altı dünyasında yolculuğumuza başlıyoruz. İlerleyen yolculuğumuz sürecinde eski bir medeniyetin kalıntılarına ulaşmanın yanı sıra, hayal dünyasının muazzam yaratıcılığını su altı dünyasıyla birleştiren bambaşka bir dünyada keşfe çıkmak, gözlerimize ve kalbimize dokunan unutulmaz anlara şahit olmak gibi pek çok farklı hissi bizlere yaşatıyor.

 
abzu_inceleme1
 

Kuşkusuz ABZU’nun atmosferini böylesine etkileyici kılan etkenin, müziklerinin yarattığı atmosferin muhteşem su altı dünyasıyla olan uyumu olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde bölüm geçişleri ve oyunun her bir ayrıntısına farklı bir yorum getirebilmek de oyunu çok daha başarılı kılıyor. Kısaca renkli, canlı, huzur verici ve son olarak muhteşem bir oyun.

Oyunda tam anlamıyla bir hikaye yok. Bir anlatım örgüsü mevcut ancak oyunun adı gibi anlatımı da kadim nitelikte. İşaretler, bulmacalar, hiyeroglifler, mekanlar… Karşınıza çıkan her ögeyi birleştirerek, kültür birikiminizi kullanarak asıl resmi siz çiziyorsunuz. Şüphesiz oyunun vermeye çalıştığı bir mesaj var ancak burada bu mesaja değinirsek uzun kaçar ve spoiler olur. Ama yine de biraz çıtlatsam iyi olacak. Okyanus altında kalmış kadim bir medeniyetin sırrına vakıf olacaksınız. Bu medeniyet her ne kadar bizim dünyamızdan olmasa da bağlantı içeriyor, işte tam burada sizin birikiminiz devreye giriyor. Abzû’nun dünyası ile bizim dünyamızı birleştiriyoruz. Oyunun mesajı ise Assassin’s Creed’inkiyle aynı diye düşünüyorum. Dedim uzun kaçar diye, burada keselim artık

 

abzu_inceleme2

 

Harika ve büyüleyici bir giriş videosu ile başlıyor oyun. Akabinde devasa bir okyanusun ortasında, gelişmiş bir medeniyet üyesi olarak gözüken, insan dışı ancak insansı bir yapısı olan isimsiz bir dalgıç olarak buluyoruz kendimizi. Gidecek tek bir yerimiz var, ucu bucağı gözükmeyen okyanusun altı! İlk dalışımızı yapıyoruz. Atmosfer muazzam, resiflerden başlayarak ışığın zor ulaştığı derinliklere kadar ilerliyoruz. Bu süreç ne yazık ki yaklaşık 4 saat sürüyor. Ama öyle bir 4 saat geçiriyorsunuz ki hem gözleriniz bayram ediyor hem de içiniz huzur doluyor.

Oyun ne koridor ne de açık dünya, bu iki türün arasında bir yapısı var. Gücünü atmosferden ve keşif unsurlarından alan Abzû’de okyanus habitatı başarılı bir şekilde işlenmiş. Hatta doğa ile oyuncuları bir araya getiren en iyi yapımlardan birisi diyebiliriz Abzû için. Bir sürü balık türü, çeşitli kabuklular, bitkiler, tek hücreliler… Abzû’da belgesellerde dahi görmediğiniz canlıların adlarını öğreniyorsunuz. Hatta bu canlılarla birlikte su içerisinde süzülüyor ve birlikte hareket ediyorsunuz.

 
abzu_inceleme3
 

Oyunda yüzmek dışında aslında yaptığımız pek bir şey yok. Çevreye saçılmış az sayıdaki yuva olarak tabir edeceğimiz çökelti alanları aktif ederek çeşitli deniz canlılarını keşfediyoruz. Çok basit bulmacaları çözüyoruz. Kapalı kapıları açıyoruz, bunu yaparken de kesinlikle yorulmuyoruz. Yukarıda belirttiğim gibi oyunun amacı muazzam atmosferi size en iyi şekilde yansıtmak ve bu atmosferi keşfetmenize olanak tanımak. Huzur vereyim amacıyla yola çıkan bir oyunda çileden çıkaran bulmacaların olması beklenemezdi zaten. Ah! Neredeyse unutuyordum, bir de her bölümde çok da zor olmayacak şekilde gizlemiş deniz helezonu topluyorsunuz bir nevi deniz kabuklusu. Birkaç eksiğim var, hepsini toplayınca ne oluyor bilmiyorum ama incelemeyi yayına aldıktan sonra hepsini toplamayı deneyeceğim.

Açıkçası ABZU ile ilgili söylenecek benzer nitelikte ama çok fazla şeyin oyunun zevkini kaçırabilme potansiyeli taşıdığından fazla detaya giremiyoruz. Nitekim 2-3 saat arası bir oynanış süresine sahip olan bir yapım için uzun anlatıma yer vermek yerine, sadece mutlaka ama mutlaka oynamanız gerektiğini söyleyebilirim.

Kendinizi büyüleyici bir düş dünyasının içerisinde hissetmek, 2-3 saatliğine bambaşka bir dünyaya yolculuk etmek ve neredeyse tüm duyularınıza dokunan bir deneyim yaşamak isterseniz, hayatınızın herhangi bir zaman dilimini kesinlikle ABZU’ya ayırın.

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


PC oyuncularının favori platformu olan Steam, yeni bir eş zamanlı oyuncu rekoruna daha imza attı.


Warner Bros Montreal’in geliştirdiği ve karışık eleştirilere maruz kalan süper kahraman oyunu Gotham Knights’ın stüdyosu, piyasaya sürülecek olan Wonder Woman projesine yardım ediyor.


Arrowhead Game Studios’un geliştirdiği ve Sony’nin yayıncılığını üstlendiği nişancı aksiyon oyunu Helldivers 2, piyasaya sürülmesinin ardından büyük bir başarı elde etmeye devam ediyor.


Yakın zamanda piyasaya sürülen ve klasik oyunları içeren Star Wars: Battlefront Classic Collection için yeni bir tartışma başladı.