-->
Disney Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden 27 Mayıs’ta Vizyonda!

Disney’den “Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden” filminde Lewis Carroll’un sevilen hikayeleriyle unutulmaz karakterlerinin yepyeni maceraları yer alırken, Alis arkadaşı Çılgın Şapkacı’yı kurtarmak için tuhaf yer altı dünyasına dönüyor. Tim Burton tarafından yaratılan “Alis Harikalar Diyarında” filmindeki bu muhteşem dünyaya kendi eşsiz vizyonunu katan James Bobin’in yönetmenliğindeki bu filmin senaryosu Lewis Carroll tarafından yaratılan karakterlere dayanarak […]

23.05.2016 | ulasufuk

Disney’den “Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden” filminde Lewis Carroll’un sevilen hikayeleriyle unutulmaz
karakterlerinin yepyeni maceraları yer alırken, Alis arkadaşı Çılgın Şapkacı’yı kurtarmak için tuhaf yer altı dünyasına dönüyor.

Tim Burton tarafından yaratılan “Alis Harikalar Diyarında” filmindeki bu muhteşem dünyaya kendi eşsiz vizyonunu katan James Bobin’in yönetmenliğindeki bu filmin senaryosu Lewis Carroll tarafından yaratılan karakterlere dayanarak Linda Woolverton tarafından yazıldı. Yapımcılığı Joe Roth, Suzanne Todd ile Jennifer Todd ve Tim Burton’a, başyapımcılık ise John G. Scotti’ye ait.

“Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden” filmi dünya çapındaki kapalı gişe fenomeni yıldızları olan Johnny Depp, Anne Hathaway, Mia Wasikowska ve Helena Bonham Carter’la birlikte seslendirmede Alan Rickman, Stephen Fry, Michael Sheen ve Timothy Spall’ı bir araya getiriyor. Ayrıca bu filme Rhys Ifans ve Sacha Baron Cohen tarafından canlandırılan yeni karakterler de var. Bunun yanı sıra Alan Rickman, Stephen Fry, Michael Sheen, Timothy Spall, Barbara Windsor ve Paul Whitehouse’e katılan Matt Vogel’ın yetenekli sesleri de dahil.

Geçmişi değiştiremezsin. Hep öyleydi. Ve öyle kalacak.

Ancak şunu söyleyebilirim, ondan bir ders çıkartabilirsin

-Zaman

~ Olağanüstü Macera ~

Alis Kingsleigh (Mia Wasikowska) üç yılını hayalini yaşayarak ve kendi gemisinin kaptanı olarak açık denizlerde dolaşarak geçirir. Londra’ya döndükten sonra yokluğu sırasında çok şeyin değişmiş olduğunu görür; kadınların toplumdaki rolüne dair çağdışı düşünceler hâlâ varlığını korusa da hayalini kurduğu gelecek artık mümkün değildir. Alis, Lord Ascot’un evindeki bir resepsiyona katıldığında  duygularına yenik düşer ve partiden hızla çıktığı sırada Absolem’i (Alan Rickman) görür. Artık mavi bir Kral kelebeği olan Absolem Alis’i sihirli görünen bir aynaya yönlendirir. Alis buradan geçerse fantastik yer altı dünyasına geri dönebilecektir.  Alis orada dostları olan Beyaz Tavşan (Michael Sheen), Cheshire kedisi (Stephen Fry), Fındık faresi (Barbara Windsor), Mart Tavşanı (Paul Whitehouse), Tweedle kardeşler (Matt Lucas) ve ne yazık ki kendisinde olmayan Çılgın Şapkacıyla (Johnny Depp) bir araya gelir.

Şapkacı çokluğunu kaybetmiştir, bu yüzden Mirana (Anne Hathaway) Alis’i Zaman’ın kendisini (Sacha Baron Cohen) bulması için yollar. Yarı zaman, yarı insan olan garip yaratık Zaman bir sonsuzluk boşluğunda yaşamaktadır ve elinde Alis’in zamanda geri giderek Şapkacı ailesini kurtarabilmesini sağlayacak metalik bir küre olan kromosferi bulundurmaktadır ve kraliçe de bunun karşılığında Şapkacıyı kurtaracaktır. Bu arada kız kardeşi tarafından taşraya sürülen ve hâlâ sürgünde olan Iracebeth (Helena Bonham Carter) Zaman’la arkadaş olmuştur ve kromosferi kendi çalma planları yapmaktadır. Alis geçmişe döndüğünde hayatlarının farklı noktalarında bulunan dostları ve düşmanlarıyla karşılaşır; bu arada Iracebeth ile Zaman’dan kaçmak ve Şapkacıyı kurtarmak için zaman okyanusunda tehlikeli bir yarışa başlar…tabii süresi dolmadan önce.

~Yeraltı Dünyasını Yeniden Ziyaret~

Lewis Carroll’ın “Alis Harikalar Diyarında” kitabı ilk defa 1865’te yayınlandığında dünya çapındaki okuyucularını etkisi altına almıştı. Sıra dışı karakterlerle dolu bu ilginç dünya üzerine kurulu kitap, çocukların edebiyat görüşlerini değiştirmişti. Altı yıl sonra “Through the Looking-Glass and What Alice Found There” kitabının yayınlanması Carroll’ın dünyanın en verimli yazarlarından biri olduğu şöhretini sağlamlaştırdı.

Disney’in animasyon “Alis Harikalar Diyarında” versiyonu 1951’de sinemalara girmiş ve Carroll’ın dahiyane ve eksantrik klasik hikayesine yepyeni bir hayran kitlesi kazandırmıştı. 2010’da Tim Burton’ın (“Makas Elle”, “Beetlejuice”) yönetmenliğinde destansı bir 3D canlı-aksiyon filmi olan “Alis Harikalar Diyarında” filmi beyaz perdeye çıktı ve küresel gişe rekoru kırmasının yanı sıra kültürel bir sansasyon yarattı. Bugün hikaye ve karakterler pop kültür anlayışının sabit değerleri ve çok sayıda sahneye, televizyona ve film uyarlamasına ilham kaynağı olduktan sonra moda, müzik, sanat ve edebiyata da sabit bir iz bıraktı.

Yıllardır “Alis Harikalar Diyarında” filminin yapımcıları ikinci film hakkında konuşuyorlardı ama bir şeyin kesin olduğu biliniyordu: film dosdoğru Carroll’ın ikinci kitabının uyarlaması olmayacaktı. Yapımcı Suzanne Todd (“Austin Powers” filmleri, “Memento,” “Across the Universe”)  bunu, “‘Aynanın İçinden’ kitabı aslında Carroll’ın hayatından alınan rastgele ve garip bölümlerin bir derlemesiydi ve hiçbirinin birbiriyle bir bağlantısı yoktu.” Şeklinde açıklıyor ve ekliyor, “Bu yüzden konusal olarak neyin ilginç olacağı konusunda konuşmalar yaptık ve hikayenin sürmesini istedik ama bunu henüz nasıl yapacağımıza karar vermemiştik.”

Linda Woolverton (“Güzel ve Çirkin,” “Aslan Kral”) “Alis Harikalar Diyarında” filminin devamı olan senaryo üzerinde çalışıyordu ve kısa süre sonra Carroll’ın renkli karakterlerinin maceralarının devamını içeren akıllıca bir senaryo yazdı ve onları hayal gücü ve yüreğiyle güçlendirdi. Suzanne Todd bunu şu şekilde açıklıyor. “Linda, karakterlerle ve onları son görüşümüzden bu yana olanların yanı sıra geçmişte başlarına gelenlerle ilgili kitabın prizmasından anlatılan ve herkesin çok beğendiği yeni bir hikaye yazdı. ”

Uzun zamandır Carroll’ın çalışmalarının hayranı olan Johnny Depp, Woolverton’ın materyale karşı yaklaşımındaki saygıdan memnun kalmış. Depp, “Lewis Carroll’ın yazdıklarını değiştirmek imkansızdır. Ona farklı bir açıdan yaklaşmalı ama yine de kaynağına bağlı kalmalısınız ki Linda bunu büyük bir başarıyla yaptı.” Diyor.

İş, Alis’in hikayesindeki bir sonraki bölümü ele alacak bir yönetmen bulmaya geldiğinde yapımcılar özel biri olması gerektiğini biliyorlardı çünkü ilk filmde çıta Tim Burton tarafından epey yükseltilmişti. Yapımcı Joe Roth (“Malefiz,” “Pamuk Prenses ve Avcı”), “Herkes bu yeni filmdeki tonun bir şekilde daha hafif ve komik olması gerektiğinde hemfikirdi. Ve bizim adamımız James Bobin olmuştu. Komediyi biliyor, hikayeyi seviyor, akıllı, yaratıcı ve insanın etrafında olmasını isteyeceği türden bir kişi.”diyor.

Bobin (“The Muppets”) daha Woolverton’ın senaryosunu okumadan önce dahil olmak istediğini içgüdüsel olarak ve çabucak katıldı. “Tim’in çalışmalarına büyük saygım var ve filmindeki elementleri alarak onu ileri götürmek, yeni karakterle, yeni fikirler ve yeni dünyalar katma fikri çok heyecan verici geldi.” Diyor.

Tim Burton’ın “Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinde” filmindeki rolü yapıcılıktı. Bunu şöyle açıklıyor; “Bir yapımcı olarak göreviniz elinizden geldiğince yönetmeni desteklemektir ama proje konusunda bir o kadar tutkulu olmalısınız.”

Burton sözlerine şöyle devam ediyor; “James’le tanıştığımız anda ondan hoşlandım. Akıllı, hevesli ve enerjiyle dolu. Hikayede nereye gitmek istediğine ve karakterlere dair net bir görüşü var ki bu çok iyi çünkü bu filmi görüntü ve ton olarak benzer tutacak ama hikayeye bambaşka bir açıdan yaklaşacak bir yönetmene ihtiyacımız vardı ve bunu doğru şekilde dengelemek zor bir işti.”

Zaman kavramı ve geçmişi değiştirme fikrinin yanı sıra bunun içinde barındırdığı sorular her zaman Bobin’in ilgisini çekmişti ve bunlar Woolverton’ın hikayesindeki çerçeveye kusursuz bir şekilde oturuyordu. Senaryo yazarı kısa sürede Zaman’ın gerçek bir karakter olduğunu içeren yeni bir taslak çıkardı. Bobin, “Alis her zaman zamanın geçişinden kötü bir şey olarak bahsediyordu çünkü zaman onu erken yaşta babasından ayırmıştı. Ve bu hikayede zamanın düşmanı değil, takdir edebileceği bir şey olduğunu görüyor.” Diyor.

Mia Wasikowska, “James gerçekten harika biri. Tim’in yarattığı dünyayı aldı ve ona bir tarz ile duygu derinliği kattı, onu sahiplendi. Bu hikayeyi samimi olarak seviyor ve tüm karakterler arasında duygusal bir bağ yaratmaya çalışıyor.” Diyor.

Ebediyet sarayındaki kara tahtta oturan ve sihirli bir varlık olan Zaman rolü için herkesin listesinin başında Sacha Baron Cohen vardı. Bir insan eli ve bir mekanik eli olan Zaman, tüm zamanlara güç veren büyük saat odasının içindeki parlayan ve dönen metalik kürenin, yani sahip olanın Zaman Okyanusundan geçmişe gitmesini sağlayan kromosferin koruyucusu. Aktör geçmişte Bobin’le birlikte çalışmıştı ve senaryo gönderildiğinde yapımcıların tam olarak ne istediklerini anlamıştı ve yaratıcı yönden zorluğa hazırdı.

~Unutulmaz Karakterlerin Tekrar Bir Araya Gelişi ~

Yer altı dünyasında yaşayan renkli karakterler tamamı yıldızlardan oluşan “Alis Harikalar Diyarında” filminin oyuncuları tarafından canlandırıldılar. Johnny Depp (“Kara Düzen,” “Karayip Korsanları” filmleri), Alis’in Yer Altı dünyasında döndüğünde eskisinden daha çılgın olarak bulduğu Şapkacı Tarrant Hightopp, yani en biline ismiyle Çılgın Şapkacıyı canlandırıyor. Çaresizce ailesine ne olduğunu öğrenmeye çalışan Şapkacı Alis ilk geldiği sırada üzüntüden aklını kaçırmış durumda.

Anne Hathaway (“Les Miserables,” “Şeytan Marka Giyer”) kindar Kırmızı Kraliçenin kız kardeşi olan  yumuşak başlı ve nazik Beyaz Kraliçe Mirana olarak geri dönüyor. Hathaway, “Bu filmi keşfederken bana en çok heyecan veren şey Mirana’nın o kadar mükemmel olmadığı nosyonu oldu. Damarlarında kız kardeşindeki karanlığın bir kısmı dolaşıyor ama bunu tamamen baskı altında tutuyor. Hâlâ iyi tarafta olsa da başta sandığımızda daha fazla şey döndüğünü fark ediyoruz.” Diyor.

Mia Wasikowska (“Crimson Peak,” “The Kids Are Alright”) Viktoryan Londra’sında bir hayalperest ve toplum kurallarına aykırı biri olarak yetişmiş  inatçı bir genç bayan olan Alis Kingsleigh’i canlandırıyor. Artık yetişkinliğin kıyılarında olan Alis, içindeki merakla diğer insanların beklentilerini karşılama arasındaki dengeyi sağlamakta zorlanmayı sürdürüyor. Wasikowska, “Alis harika bir karakter çünkü tamamen kendine has bir insan ve kendi gemisinin kaptanı olduğu seyahatlerinden döndükten sonra özgüveni daha da artıyor ve içi bir çeşit ilham ve heyecanla doluyor.” Diyor.

Bobin şöyle ekliyor, “Lewis Carroll tarafından yazılan Alis o döneme göre son derece ileri görüşlü, neredeyse dönemine ait olmayan bir karakterdi çünkü son derece ataerkil bir Viktorya toplumunda güçlü bir kadın karakterdi… eski moda bir sosyetede modern bir kadın gibi.”

Yer Altı dünyasının eski hükümdarı olan çabuk öfkelenen ve genç kız kardeşi Mirana’dan nefret eden Kırmızı Kraliçe Iracebeth’i yine Helena Bonham Carter (“Diren!,” “Cinderella”) canlandırıyor ve Matt Lucas (“Ayı Paddington”) çocuksu olan ve durmadan didişen ikiz kardeşler Tweedledee ve Tweedledum’ın sesleriyle geri dönüyor.

Oyuncu listesine Çılgın Şapkacının muhafazakar babası olan ve oğlu için imkansız derecede yüksek standartlar koyan Zanik Hightopp rolüyle Rhys Ifans (“Muhteşem Örümcek-Adam”) ve Zaman varlığı rolüyle Sacha Baron Cohen (“Borat,” “Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi”) katılıyor.

Alan Rickman (“Harry Potter” filmleri) daha önceden mavi tırtıl olan, her şeyi bilen ve biraz ağdalı konuşan Absolem’in sesi olarak geri dönüyor. Stephen Fry (“Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları”) yine sürekli sırıtarak ortadan kaybolmaya meyilli kurnaz kedi Cheshire kedisi Chessur’u seslendiriyor. Michael Sheen (“Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti – Bölüm 2”) kafasını sürekli dakik olmaya takan beyaz tavşan McTwisp’in sesi olarak geri dönüyor.

Timothy Spall (“Bay Turner”) yine daha önceden Kırmızı Kraliçe’ye hizmet eden ama şimdi Alis’le dostlarının müttefiki olan dev av köpeği Bayard’ı seslendiriyor. Barbara Windsor (“EastEnders”) Şapkacı’nın çay partilerine ev sahipliği yapan heyecanlı ve huysuz Mart Tavşanı Thackery’ın sesi olarak geri dönüyor. Listeye Zaman’ın sağ kolu Wilkins rolüyle Matt Vogel (“Muppets Aranıyor”) da katılıyor. Wilkins Zaman sarayındaki bütün saatleri çalışır durumda tutuyor ve Alis’i Zaman Okyanusunda kovalaması için geçici bir zaman makinesi yaratmasına yardım ediyor.

~Yapım ~

“Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinde” filminin yapımı 2014 sonbaharında “Alis Harikalar Diyarında” filminin orijinal yaratıcı ekibinden birkaç anahtar kişiyle birlikte Shepperton ve Longcross Stüdyolarının kayıt odalarında ve İngiltere’nin çeşitli yerlerinde sürdürüldü. Ekibin arasında üç Oscar® ödüllü ve 2010 yapımı filmdeki çalışmalarıyla aldığı diğer ödüllerin yanı sıra Oscar ve BAFTA ödülleri kazanan kostüm tasarımcısı Colleen Atwood (“Sihirli Orman,” “Chicago”); “Alis Harikalar Diyarında” filmi için En iyi görsel efekt dalında Oscar’a aday gösterilen Akademi Ödüllü® görsel efekt denetmeni Ken Ralston (“siyah Giyen Adamlar,” “Forrest Gump”); GRAMMY® ödüllü besteci Danny Elfman (“Yenilmezle: Ultron Çağı,” “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”) yer alıyor.

Yetenekli sanatkarlar ekibindeki yeni üyeler arasında:  Oscar® adaylığı olan görüntü yönetmeni Stuart Dryburgh, ASC (“Bridget Jones’un Günlüğü,” “Anlat Bakalım”); Akademi Ödüllü® yapım tasarımcısı Dan Hennah (“King Kong,” “Yüzüklerin Efendisi”); Oscar adaylığı olan editör Andrew Weisblum, ACE (“Nuh: Büyük Tufan,” “Siyah Kuğu”); görsel efekt denetmeni Jay Redd (“Siyah Giyen Adamlar 3,” “Canavar Ev”); ve Akademi Ödüllü makyaj ve saç tasarımcısı Peter Swords King (“Sihirli Orman,” “Yüzüklerin Krallığı: Kralın Dönüşü”) yer alıyor.

Disney’in “Alis Harikalar Diyarında: Aynanın İçinde” filmi Dijital 3D, Gerçek D 3D ve IMAX® 3D olarak 27 Mayıs 2016’da ABD sinemalarına giriyor.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!