-->
Just Cause 3 Oyun PC İnceleme

Son Sürat Kaos ve Adrenalin… Son yıllarda oyun dünyasında kendini tekrarlayan yapımların artması oyun severleri olduğu gibi senaryo yazarlarını da özgün eserler meydana çıkarmaya zorladı. Bunun sonucu olarak meydana gelen Just Cause serisi de bu özgün yapımlar arasında yerini adlı ve oyun severlerin beğenisini kazandı. Açıkçası benim pek de severek oynadığım bir seri olmasa da […]

21.12.2015 | ulasufuk

Son Sürat Kaos ve Adrenalin…

Son yıllarda oyun dünyasında kendini tekrarlayan yapımların artması oyun severleri olduğu gibi senaryo yazarlarını da özgün eserler meydana çıkarmaya zorladı. Bunun sonucu olarak meydana gelen Just Cause serisi de bu özgün yapımlar arasında yerini adlı ve oyun severlerin beğenisini kazandı. Açıkçası benim pek de severek oynadığım bir seri olmasa da farklı oynanış dinamikleri ve muhteşem adrenalin tutkusuyla ilgiyi çekmeyi başarmıştı. Şimdi bu macera kaldığı yerden devam ediyor hem de ne devam etmek.

Just Cause serisi en başından beri hikayeden ziyade oynanışa odaklanan bir seri olmuştur. Açık dünya oynanışının vermiş olduğu özgürlük hissi ile birlikte ana hikaye gidişatından istediğiniz anda sıyrılıp kafanıza eseni yapabiliyorsunuz. Just Cause 3 belki ana hikayesi ile serinin önceki oyunlarından olumlu yönde sıyrılmış olabilir ancak derin bir hikaye kurgusunun olmadığını da belirtmeliyim. Ana karakterimiz olan Rico, yaşadığı ülkeye geri dönmüştür. Karşısında o geride bıraktığı güzeller güzeli ada belki doğal güzelliğini aynen korumaktadır ancak yönetim anlamında faşist bir diktatörün ellerine geçmiştir. Bizim de amacımız direnişçi azınlık güçlerine yardım etmek ve bu eli silahlı diktatörü al aşağı etmektir. Evet tüm hikayemiz bundan ibaret. Açıkçası bu hikaye kendi çerçevesinde güzel kurgulanmış. Ancak az önce de dediğim gibi her yeri soluksuzca kırıp dökmek varken tek düze hikaye kurgusu biraz oynanışın gölgesinde kalmış.

 
Just-Cause-3-inceleme1
 

Peki oyunun ana merkezinde yer alan oynanış ne kadar tatmin edici ve ne kadar özgün diye soracak olursanız, cevabını hemen vereyim fazlasıyla tatmin edici. Oyunun daha hemen başında karakterimize eklenen paraşüt ve rüzgar süitimiz bizi bu uçsuz bucaksız dünyanın tek hakimi yapıyor adeta. Hal böyle olunca oynanış her şeyin önüne geçiyor. Rico’nun neredeyse dokunduğu her yerde kaos yaratma kabiliyeti adrenalini tavan yaptırıyor. Oyunun açık dünya olması nedeniyle yeni oyuncaklarımız paraşüt ve rüzgar süiti her yönüyle başarılı birer ekipman konumunda. Sonuçta oldukça geniş bir harita söz konusu. Ana görevlerde bile ortalama 500 metre mesafede bir varış noktası bulunduğunu düşünürsek oyunun akıcılığı açısından bu ekipmanlar olmazsa olmazın durumunda.

Belki de oyunun en can alıcı noktası olan oynanış özellikleri bir diğer açıdan da oyunun yumuşak karnı konumunda. Yani oynanıştaki bu özgürlükçü durum belli bir noktadan sonra yapacak bir şey bırakmıyor ve “e her şeyi patlat patlat nereye kadar” sorusu akılları kurcalamaya aşlıyor. Gerçekten de oyunda neredeyse her objeyi paramparça edebiliyorsunuz. Bunu kimi zaman silahlarınızla – ki oyundaki silah çeşitliliği bir hayli fazla-  kimi zaman da elinizden fırlattığınız kanca ile yapıyorsunuz. Misal kancanızın bir ucunu bir gaz tankerine diğer ucunu da hareket halindeki bir arabaya bağlıyorsunuz ve uzaktan oluşacak kaosu seyretmeye başlıyorsunuz. İşin adı kaos yaratmaksa bunu Just Cause 3 kadar iyi başaran başka bir oyun görmedim.

 
Just-Cause-3-inceleme2
 

Aslına bakarsanız Just Cause 3 yeni eklenen ekipmanlar ve oyunun kurgusu itibariyle birçok efsane oyundan izler barındırıyor. Fırlattığınız kanca ile bir Assassins Creed serisi, rüzgar süiti ile bir Batman serisi, ormanlık açık dünya oynanışı ile bir Far Cry serisi, yarattığı kaos ortamı ile de Gta serisi karışımını bizlere sunuyor. Açıkçası bu karışımı fazlasıyla başarılı dozlarda kullandığını belirtmeliyim.

Oyunda yapabilecekleriniz elbette kendi ekipmanlarınızın ya da silahlarınızın sınırları ile sınırlandırılmış değil. Oyunda bir çok araç da kullanımınıza sunulmuş vaziyette. Tıpkı Gta serisinde olduğu gibi önünüzden geçen her aracı durdurup zapt edebiliyorsunuz. Sonra bu araçla yapacağınız kaosun sınırları ise size kalmış durumda. Misal aracı uçurumun kenarına sürüp, son anda içinden çıkıp patlamasını seyredebilirsiniz ya da son hızla bir akaryakıt deposuna dalabilirsiniz. Seçim size kalmış.

 
Just-Cause-3-inceleme3
 

Just Cause 3 oynanış kadar görsel detaylarda da mükemmele yaklaşmış durumda. Özellikle konsollarda görüp görebileceğiniz belki de en mükemmel grafikler söz konusu. Patlama anlarının neredeyse oyunun her anında ön planda olduğunu düşünürseniz ışıklandırma ve renk paletinin zenginliği gözlere adeta şölen sunuyor. Açıkçası oyunda çoğu zaman tepe bir yere çıkıp yarattığınız kaosu ve alevli partiyi seyredesiniz geliyor. Büyük bir yakıt deposunu patlattığınızda durmadan yanan yakıt çıkış vanalarındaki renk dalgalanmaları, sıcaklık hareleri ve havaya uçan objelerin gerçekçiliği sizi şaşırtacak cinsten.

İncelemenin başında da belirttiğim gibi benim tarzım olmayan bir seri olsa da Just Cause 3 oynanıştaki bu başarılı dinamiklerle beni de kendisine çekmiş vaziyette. Oyunun ilk çıktığı andan sonra yaşanan sorunların ayyuka çıkması sonucunda yayınlanan büyük yamaların sorunları çözeceğini de düşünürsek oynanışın daha da başarılı bir noktaya ulaşacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Sonuçta serinin en iyi yapımı olan oyun uzun süre adından söz ettireceğe benziyor.

Kinguin.net Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

kinguin_badge_WHITE

 



Popüler Haberler


Outcast – A New Beginning, klasik bir oyuna modern bir dokunuşla yeniden hayat veriyor, derin hikayesi ve etkileyici grafikleriyle unutulmaz bir macera sunuyor.


Kıyamet sonrası Moskova’nın dehlizlerinde hayatta kalma mücadelesi veren Artyom’un hikayesi Metro serisinde devam ediyor.


VSYNC, oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek bir teknolojidir. Bu yazıda, VSYNC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve oyun


Marvel Games ve NetEase iş birliğiyle geliştirilen Marvel Rivals, Marvel evreninin sevilen karakterlerini karşı karşıya getiren ücretsiz