-->
Warhammer: End Times Vermintide Oyun İnceleme

Ortaçağ Karanlığında Kıyasıya Kapışma… Warhammer dünyası geçmişte olduğu kadar günümüzde de hatırı sayılır bir hayran kitlesini peşinden koşturmuştur. Karanlık ve kaotik dünyası, soluksuz macerası ile kendine has bir yapıda ilerleyen seri End Times Vermintide ile çok farklı bir boyuta taşınıyor. Çoklu oyuncu merkezli ve ekip çalışması üzerine kurulu yapım bizlere Warhammer evreninin arka kapısından girmemizi […]

03.11.2015 | ulasufuk

Ortaçağ Karanlığında Kıyasıya Kapışma…

Warhammer dünyası geçmişte olduğu kadar günümüzde de hatırı sayılır bir hayran kitlesini peşinden koşturmuştur. Karanlık ve kaotik dünyası, soluksuz macerası ile kendine has bir yapıda ilerleyen seri End Times Vermintide ile çok farklı bir boyuta taşınıyor. Çoklu oyuncu merkezli ve ekip çalışması üzerine kurulu yapım bizlere Warhammer evreninin arka kapısından girmemizi istiyor.

Oyunun kısaca hikayesinden ve geçtiği zaman diliminden bahsedecek olursak, Warhammer evrenine aşina olanlar için evrenin son kısmında geçtiğini söyleyebiliriz. Tipik bir kıyamet sonrası orta çağ karanlığı söz konusu ve bu ortamda yer altının karanlık dehlizlerinde yaşayan başta lağım fareleri olmak üzere bir çok yaratık başkalaşım geçirmiş durumda. Amacımız ise ekibimizle bu karanlık ve dehşetli ortamdan bir an evvel sıvışmak.

 
Warhammer-End-Times-Vermintide-inceleme1
 

Kahramanlarımız demişken hemen belirteyim, oyunda beş farklı sınıftan kahramanları yönetiyoruz. Bunlar artık neredeyse her oyunda görmeye aşina olduğumuz yakın dövüş, menzilli dövüş, sihir odaklı dövüş gibi sınıflara ayrılıyor. Oyunun başında bir seçim yapıyoruz ama diğer oyunlardan farklı olarak açılacak olan yeni partiden tercih ettiğimiz sınıfın kahramanı doluysa başka sınıfı seçip partiye katılabiliyoruz. Bu yenilikçi tercih sisteminin bir sonucu olarak da her sınıfın kahramanının özelliklerine hakim olmamız hayati önem kazanıyor.

Oyuna başladığımızda kendimizi nasıl bir kaos ortamında bulduğumuzu anlıyoruz. Neredeyse her köşe başından fırlayan insan iyen dev fareler bir anda dibimizde peydahlanıyor. Bunların sayısının bölüm başına 200 ve üzeri olduğunu düşünürseniz adam başına düşen yaratık sayısını da tahmin edebilirsiniz. Bu noktada takım çalışması yapmanız oyunun olmazsa olmazı. Tercihen yakın arkadaşlarınızla oynadığınızda iyi bir kulaklık ve mikrofon sistemine ihtiyaç duymanız kaçınılmaz. Ben tek başıma takılırım diğerleri umurumda olmaz derseniz eğer üzerinize çullanan ve sizi zapt eden özel karakterin peydah olması ile yok mu beni kurtaran diye bağırmaya başlarsınız.

 
Warhammer-End-Times-Vermintide-inceleme2
 

Gerçektende oyunun temel noktası ekip çalışması üzerine kurulu. İlerleyişin her aşamasında seçmiş olduğunuz zorluk düzeyine bağlı olarak karşınıza çıkan rastgele düşmanların nitelikleri de değişiyor. Genelde dev farelerle savaşıyorsunuz ama adeta bölüm içi bosslar şeklinde gelen büyük düşmanlar çok can sıkıyor. Ayrıca oyunun bir zor yönü de düşmanın nerden geleceğinin pek kestirilememesi. Takım arkadaşlarınız kafasına buyruk ilerlerse ileride bekleyen düşman grubunu faaliyete geçirebilir ve tek başına kalan ekip arkadaşınızı zapt edebilirler. Bu durumda bir üyenin yardıma koşması son derece önemli.

Peki tüm bu hengamenin sonunda elimize geçen nedir diye soracak olursanız, cevabım deneyim puanı, geliştirilmiş silahlar, yeni ekipmanlar ve zar atışı olacaktır. Evet bölümü bitirdiğinizde bir zarla çekilişe katılıyorsunuz. Buradaki talihinize göre bir silah ya da farklı bir ekipman kazanabiliyorsunuz. Silahların ve ekipmanların renklerine göre etki dereceleri belirleniyor. Burada Diablo’daki sisteme benzer bir renklendirme mevcut. Tüm bunların yanı sıra deneyim puanları ile kahramanınızın seviyesini de yükseltebilirsiniz.

 
Warhammer-End-Times-Vermintide-inceleme3
 

End Times Vermintide zaman dilimi olarak orta çağ dönemlerinde geçtiğinden ötürü bulunduğunuz ortam ve atmosfer bir çok oyun severi cezbedecek nitelikte. Oyunu en üst görüntü ayarlarında oynadığınızda hatırı sayılır bir görsel şölenle karşılaşabilirsiniz. Tabi bir çok noktada teknik sıkıntılar da gözüme çarpmadı değil. Özellikle oyunun açılış ekranındaki seçenekler kısmı biraz görsel olarak düşük kalmış. Ayrıca dar alanlardaki detaylandırmalar ve gölgelendirmeler yetersiz kalıyor. Ses ve işitsel öğeler açısından değerlendirildiğinde ise karakterlerin konuşmaları ve yaratıkların dehşet dolu haykırışları hiç de fena değil.

Bir Warhammer oyunundan beklenilen ne varsa kendisinde bulundurmanın yanı sıra getirdiği onca yenilik ve etkili ekip oyunu hissi ile son dönemlerin kendinden en çok söz ettirecek yapımlarından biri olması muhtemel End Times Vermintide ekibimizden geçer notu alıyor. Özellikle oyunun içinde bulunduğu dönemin ve serinin hayranlarının keyifli vakit geçirecekleri yapım arşivde bulunması gereken bir kalitede olmuş.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!