-->
WRC 5 Oyun inceleme

Tozu Dumana Katıyoruz… Rally oyunu denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri WRC serisidir. Ralli simülasyonu keyfini bizlere sunan seri yıllarca motorsporları hayranlarının önemli oyunlarından biri olmuştur. WRC serisi ralli türünde yarış oyunları arasında oynanabilirlik ve simülasyon arasında günümüze dek aynı kalan bir çizgiyle oyun çevreleri tarafından beğenilen bir yapım olarak süregelmiştir. Seriyi popüler yapan şey, […]

28.10.2015 | ulasufuk

Tozu Dumana Katıyoruz…

Rally oyunu denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri WRC serisidir. Ralli simülasyonu keyfini bizlere sunan seri yıllarca motorsporları hayranlarının önemli oyunlarından biri olmuştur. WRC serisi ralli türünde yarış oyunları arasında oynanabilirlik ve simülasyon arasında günümüze dek aynı kalan bir çizgiyle oyun çevreleri tarafından beğenilen bir yapım olarak süregelmiştir. Seriyi popüler yapan şey, oynanabilir bir yarı-sim tarzının yanı sıra, aslında piyasada rakip olarak tanımlanabilecek alternatifinin de az olması olarak açıklanabilir. Şimdi gelelim bizi ilgilendiren kısma; yani WRC 5’in kendisine. Oyun PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One PlayStation Vita, Xbox 360 platformu için geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. İncelememiz PC platformunda olsa da, bu tür birden fazla platformda boy gösteren yapımlarda tek inceleme yapmayı uygun görüyoruz.

 
wrc-5-inceleme1
 

WRC 5 daha önce yapımcı Bigben Interactive tanıtım videosu(trailer) olarak oyun dünyasıyla paylaştığı oldukça güzel bir giriş videosu ile oyuncuyu karşılıyor. Hemen ardından gelen ve serinin hemen her oyununda olduğu gibi sade menü tasarımı ile bizleri karşılıyor. WRC 5, on dört ülke, on üç ralli ve atmış beş rotayla oldukça zengin bir yarış çeşitliliğine sahip. Çamurdan kara, yağmurdan doluya kesintisiz devam eden maceramızda ise bize tam kırk üç takımdan elli bir yarışçı eşlik ediyor. Oyunun tek kişilik oynanabilir bölümleri bölümü Quick Stage, Quick Rally, Career ve Rally School olmak üzere 4’e ayrılmış. Quick Stage ve Quick Rally, adlarından da anlayacağınız üzere klasik hızlı yarış seçenekleri. Career modu ise WRC liglerindeki adım adım yükselme hikâyemizi konu alan güzel bir macera. Orta uzunluktaki kariyer modu oyunun ana omurgasını oluşturuyor. Piramitteki yükselişiniz kazandığınız yarışlarda topladığınız puanlar ve satın aldığınız yeni araçlara göre şekilleniyor. Oyunun çoklu oyuncu seçeneğinde tek kişilik oyunda oynadığınız tüm modları dostlarınızla oynayabiliyorsunuz.

Oynanışı anlatmaya başlamak için en iyi başlangıç noktası ralli konseptine odaklanan kısmı olacak. Serinin üçüncü oyunundan beri süregelen ve geliştirilen yapı yeni oyunda tamamen değişen altyapı ve oyunun genişleyen konsepti çerçevesinde farklı bir deneyim sunuyor. Öncelikle oynanış tarzı olarak ilk planda oyunun; tam bir arcade olmasa da, bir simulasyondan oldukça uzak olduğu izlenimini ediniyorsunuz. Ancak bunun, oyunda ilerledikçe yapılan farklı bir tercihin sonucu olduğunu anlıyorsunuz. Standart bir oyuncunun oyuna ilk girdiğinde edindiği izlenim aslında yeni oyun motorunun serinin tamamına ters düşen farklı bir anlayışla sahip olduğu olacaktır. WRC diğerlerinin aksine ralli modunda özellikle dar pistlerde hız duygusunu oyuncuya hissettirme konusuna odaklanan ve bunu yarış oyunlarının genelinde en iyi başaran oyunlardan biri. Kontroller de bu yönde yüksek hız ve tempoda araç hakimiyeti üzerine tasarlanmış.

 
wrc-5-inceleme2
 

Oyunda biraz vakit geçirdikten sonra özellikle üst seviye zorlukta oynuyorsanız risk alarak tabiri yerindeyse uçarak virajları dönmeye başlıyorsunuz ki, zaman zaman “Allahım!, bu tempoda süren gerçekten ben miyim?” sorusunu kendinize soruyorsunuz. İşte bu stile ayak uydurmak ilk planda belirli bir alışma süresi gerektiriyor. Oyunun en güçlü noktalarından biri olan hasar modellemesi ise anlatılmaz yaşanır denilecek cinsten. Daha önce bahsettiğimiz yüksek tempo ve dar pistlerde en ufak bir dalgınlıkta yarış dışı kalmanıza neden olacak ciddi kazalar yapmanıza neden oluyor. Yarışı kaybetmiş olsanız da sıra dışı güzellikteki enfes hasar modellemesi çenenizi yere düşürebilecek görsel niteliklere sahip. WRC 5’te. Hasar durumları yarış boyunca hissedilebiliyor ve gereken önlemleri almadığınız halde yarış dışı kalabiliyorsunuz. Yarış surecinde oluşan hasarları düzeltmek içinse yapmanız gereken, yarış aralarında hasar gören parçaları tamire almak.

 
wrc-5-inceleme3
 

Oyundaki görsel detaylı gayet başarılı tasarlanmış. Araçların çarpışmalar sonucu aldığı hasarlar genelde başarılı şekilde uygulanmış. Oyundaki kamera sayısının azlığı görsel şölenin kısıtlı kalmasına neden olmuş. Halbuki bu kadar şova yönelik bir oyunda birçok farklı kamera açısının kullanıma sunulmasını beklerdik. Şunu da belirtmeliyim kaput üzeri kamerada oynarken ışık yansımaları, çarpışma anındaki hissedilen efektler gerçekten oyunun ana teması ile çok iyi örtüşmüş. Genel olarak bakıldığında gayet keyifli bir oyun olan WRC 5, serinin rally havasını özleyen hayranlarını tatmin edecek cinsten. Oynanış açısından biraz daha sınırları kaldırabilmiş olsaydı WRC 5serinin en keyifli oyunlarından biri olabilirmiş.

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın

 



Popüler Haberler


Türk Telekom eSüper Lig’in heyecan dolu finali sona erdi ve Trabzonspor, Ankaragücü’nü 6-0 ve 4-0’lık skorlarla mağlup ederek şampiyonluk kupasını havaya kaldırdı!


Kılıç dövüşlerinin heyecanını ve vahşetini dorukta yaşamak isteyenler için hazır olun!


Uzun yıllardır heyecanla beklenen Blizzard’ın yıllık oyun etkinliği BlizzCon, 2024 yılında düzenlenmeyecek.


ESL Pro Lig Sezon 19 heyecanı devam ediyor! Malta’da düzenlenen turnuvada A ve B gruplarındaki mücadeleler pazar günü sona erecek.