-->
Wasteland 2: Director’s Cut İnceleme

Kıyamet Sonrası Vahşi Batı… İnsanlık var oldukça savaşlar ve kıyamet senaryoları oyun dünyasının ana öğelerinden biri olmaya devam edecek elbette, ancak bu olguları en farklı şekilde sunmayı başaran yapıtlar her zaman diğer projelerin önünde yerini alacaktır. İşte Wasteland evreni de bizlere klişeleşen “kıyamet sonrası dünya” kurgusunu kendine has anlatımıyla sunan yapımların başında yer alıyor. İlk […]

23.10.2015 | ulasufuk

Kıyamet Sonrası Vahşi Batı…

İnsanlık var oldukça savaşlar ve kıyamet senaryoları oyun dünyasının ana öğelerinden biri olmaya devam edecek elbette, ancak bu olguları en farklı şekilde sunmayı başaran yapıtlar her zaman diğer projelerin önünde yerini alacaktır. İşte Wasteland evreni de bizlere klişeleşen “kıyamet sonrası dünya” kurgusunu kendine has anlatımıyla sunan yapımların başında yer alıyor. İlk oyunun üzerinden nesiller geçmiş olması nedeniyle -belki de oyunu oynayan kişi sayısı bir elin parmakları kadardır- bir çok oyun severin ilk defa adını duyduğu Wasteland dünyası bizlere kıyamet sonrası dünyanın vahşi batı uyarlamasını sunuyor.

Kısaca Wasteland dünyasını tanıttıktan sonra asıl incelememizin konusunu oluşturan ve geçen yıl piyasaya sunulan Wasteland 2 yapımının yeni sürümü olan Wasteland 2: Director’s Cut’ı incelemeye koyulalım.  İnXile Entertainment tarafından geçtiğimiz yıl bağış sistemi sayesinde geliştirilen ikinci Wasteland yapımının yakaladığı başarı sanırım yapımcıların iştahını kabartmaya yetti. Hatırlarsanız oyun geçen sene piyasaya sunulmadan önce sosyal platformlarda ve oyun geliştirme destek programlarında ciddi manada bir maddi yardıma ulaşmış ve bu sayede hayata geçirilme adımı atılmıştı. Aradan geçen bir yıl içerisinde gerek olumlu gerekse olumsuz eleştirileri en iyi şekilde dinleyen geliştiriciler yeni konsol platformlarını da düşünerek ve aynı zamanda geliştirilmiş bir ek paket denilecek kadar yenilikler sunarak Director’s Cut sürümünü bizlerin beğenisine sundu. Peki bu yenilenmiş ve cilalanmış versiyonda bizleri bekleyen yenilikler ve sürprizler neler.

 
Wasteland-2-Directors-Cut-inceleme1
 

Her şeyden önce oyunun genel yapısına bir göz atmakta fayda var. Wasteland yapımı sıra tabanlı ve izometrik kamera açısına sahip bir aksiyon rpg yapımı olarak tanımlanabilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi oyunun hikayesi nükleer savaşlar sonrası kıyamete dönen ve insanlığın ve hayvanlığın kendini kaybettiği bir dünyada geçiyor. Buraya kadar her şey daha önceki bir çok oyunla benzerlik gösterse de yapımın farklılaştığı nokta ana karakterlerin ve oyunun geçtiği bölgenin vahşi batı olması. Kulağa her ne kadar garip gelse de bir yandan içimizde bir merak uyandırmıyor değil. Kısaca söyleyeyim merak uyandırmaya ve heyecan duymaya değecek bir oyun karşımızda.

Wasteland dünyası ile hiç tanışmamış olan oyuncu sayısı her ne kadar çok fazla olsa da türün başarılı örneklerinden biri olan Xcom serisini eminim ki bir çok oyunsever hatırlayacaktır. Özellikle yakın zamanda piyasaya sürülen ve büyük beğeni kazanan Xcom serisinin oynanış dinamiklerinin neredeyse birebir vahşi batı dünyasına uyarlandığını bir anlığına hayal ederseniz Wasteland dünyasının nasıl bir yer olduğunu da anlamış olursunuz. Tabi oynanış sisteminin de. Elbette tüm yönleri ile benzerlik göstermiyor her iki yapım da. Örneğin Wasteland dünyasında işin hikaye kısmı sıra bazlı oynanış sisteminin daha ötesinde yer alıyor. Yer yer point&click tarzı macera öğeleri de oynanışın temelini oluşturuyor. Ayrıca oyunun rpg öğelerinin de ciddi manada detaylandırılmış olduğunu belirtmeliyim.

 
Wasteland-2-Directors-Cut-inceleme2
 

Genel olarak Wasteland dünyasını ve ikinci oyunun oynanış dinamiklerini kısaca anlattıktan sonra Director’s Cut’ın derinlerine inebiliriz (yeter artık bir an evvel sadede gel dediğinizi duyar gibiyim, sustum).  Öncelikle yeni nesil platformların ulaştığı görsel kalite göz önüne alındığında  -her ne kadar bu platformlar için defalarca görsel detaylar elden geçirilmiş olsa da- platformların hak ettiği grafiksel performansın çok uzağında olduğunu belirtmeliyim.  Bunun başlıca nedeni elbette oyunun bir kickstarter destekli yapım olması ve kullanılan oyun motorunun yeteneklerinin sınırlı olması olarak söylenebilir. Yine de bu noktada çok daha önemli işler yapılabilirdi.

 
Wasteland-2-Directors-Cut-inceleme3
 

Sanırım Director’s Cut’ın bizlere sunduğu oynanış ile ilgili en göze çarpan yenilik hassas ateş sistemi olmuş. Bir nevi nereden vurursan oradan yıkılır olarak özetlenebilecek sistem sayesinde düşmanın hassas bölgelerini hedefleyebilecek ve böylelikle onu yavaşlatmayı ya da daha etkisiz hale getirmeyi başarabileceksiniz. Ayrıca oyuna yeni eklenen dövüş dinamikleri ve oldukça uzun alt diyaloglar da ne denli önem verilerek hazırlanmış bir yeni sürüm olduğunu kanıtlıyor.

Sonuç olarak vahşi batı dünyasından hoşlanıyorsanız, rpg öğeleri ilginizi çekiyorsa, kıyamet sonrası dünyaya tekrar bir göz atmak istiyorsanız yani kısaca bir çok nedenden dolayı Wasteland ile ilgiliyseniz Director’s Cut sizlere oldukça iyi gelecek. Oynanıştaki derin hikaye ve müziklerdeki egzotik dokular oyunun içine sizleri fazlasıyla çekecek. Açıkçası uzun yıllar sonra tekrar buluştuğum Wasteland evreninin daha da derinine inmek kulağa çok hoş geliyor.



Popüler Haberler


Outcast – A New Beginning, klasik bir oyuna modern bir dokunuşla yeniden hayat veriyor, derin hikayesi ve etkileyici grafikleriyle unutulmaz bir macera sunuyor.


Kıyamet sonrası Moskova’nın dehlizlerinde hayatta kalma mücadelesi veren Artyom’un hikayesi Metro serisinde devam ediyor.


VSYNC, oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek bir teknolojidir. Bu yazıda, VSYNC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve oyun


Marvel Games ve NetEase iş birliğiyle geliştirilen Marvel Rivals, Marvel evreninin sevilen karakterlerini karşı karşıya getiren ücretsiz