-->
HALO 5: Guardians Oyun İnceleme

Katıksız Aksiyon, Kusursuz Fps… Oyun dünyasına pc platformu dışında başka platformların adım atmasıyla birlikte platforma özel oyunlar da exclusive adı altında rafları süslemeye başladı. Gerek Playstation gerekse Xbox ve hatta diğer platformlar çerçevesinde değerlendirildiğinde bu özel yapım oyunların platformların adeta can damarlarını oluşturduğunu söylemek fazla abartı olmaz. Son döneme gelindiğinde ise özellikle Ps ve xbox […]

28.10.2015 | ulasufuk

Katıksız Aksiyon, Kusursuz Fps…

Oyun dünyasına pc platformu dışında başka platformların adım atmasıyla birlikte platforma özel oyunlar da exclusive adı altında rafları süslemeye başladı. Gerek Playstation gerekse Xbox ve hatta diğer platformlar çerçevesinde değerlendirildiğinde bu özel yapım oyunların platformların adeta can damarlarını oluşturduğunu söylemek fazla abartı olmaz. Son döneme gelindiğinde ise özellikle Ps ve xbox özelinde bakıldığında ellerinde tutabildikleri özel yapım oyunların sayısının gitgide azaldığı gerçeği göze çarpmakta. Bunun nedenleri elbette oldukça fazla ancak konumuz bir dosya konusu olacak kadar derin olduğu için detaya girecek değilim, asıl odaklanmamız gereken bir Halo efsanesi önümüzde duruyorken hele…

Özel yapımların hemen hemen hepsini piyasaya sunulduğu birkaç gün içerisinde bitirmiş biri olarak şunu söylemem teşbihte hata olmaz herhalde. Uncharted’sız Playstation, Halo’suz Xbox olmaz. Gerçekten de konsol aldıran oyunlar olarak da nitelendirilen bu özel yapım oyunların her biri uzun emek ve büyük pazarlama çalışmalarının bir ürünü. Biz tekrar Halo özeline dönecek olursak , bu güne kadar bir çok badire atlatarak bugünlere gelen Halo efsanesi başta yapımcı değiştirmek, başka platformlarda da piyasaya sürülmek olmak üzere çalkantılı günler geçirdi. Ancak bu dakika itibariyle Halo 5: Guirdians’ı büyük bir hevesle oynuyorsak bunda yapımcıların olduğu kadar oyunun fanatiklerinin vermiş olduğu büyük destek yadsınamaz.

 
HALO-5--Guardians-inceleme

 

Yapmış olduğum uzun girizgahın ardından yakın zamanda huzurlarımıza teşrif eden Master Chief’in son macerasına göz atmaya başlayabiliriz. Malumunuz uzun bir seri olan Halo serisine yeni başlayanlar olabileceği gibi seriyi en başından beri soluksuz takip eden okuyucularımız da mevcut. Hal böyle olunca incelemenin geneli orta karar bir şekilde ilerleyecek. Ne aşırı detaya gireceğim ne de önemli yerleri kısa keseceğim.

Öncelikle Halo efsanesini bu seviyeye taşıyan ana olgudan başlamak istiyorum. Yani Halo’nun “Konsolda da fps mi oynanır ya…” klişe cümlesini yerle bir etmesinden başlayacağım. Gerçekten de işin temel mekaniklerine bakıldığında fps tarzı bir oyunu konsollarda oynamak pc platformunda oynama kadar başarılı olamayacak gibi duruyor. Bunun bir çok nedeni var elbette ama işte tam da bu noktada Halo yapımı devreye giriyor. Bir fps müdaviminin olmazsa olmaz beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Hem de işin içine saf bilim kurgu katarak. Beklenti hız, heyecan, vuruş hissi, aksiyon, kurgu ve çeşitlilik gibi temel öğeleri en iyi şekilde harmanlayarak bugünlere kadar gelen Halo efsanesi serinin bu son oyunu, dişe dokunur ve çıtayı yükseltici dokunuşlarla fps türünün mihenk taşı olmaya kararlı görünüyor.

 
HALO-5--Guardians-inceleme2
 

Elimizdeki bu en son Halo yapımı bir önceki oyunla yakın bir zaman diliminde ilerliyor. Hikaye olarak ana karakterlerimizin iç savaşını ve iki büyük liderin sürek avını konu alsa da bana göre oyunun  en fazla eksik kalmış yanını da bu iddialı hikaye konusu oluşturuyor. Tabi bu eksikliğin oyunun geneli ile kıyaslandığında devede kulak misali kaldığını da belirtmeliyim. Halo serisini sular seller gibi yutmuş bitirmiş hayranlarını hikaye açısından biraz üzecek gibi dursa da oyunun genel oyuncu portföyünü tatmin edecek kadar da merak uyandıracak bir ilerleyiş söz konusu.

Elbette ki her seri oyununda olduğu gibi saf aksiyon vaadeden Halo serisinde de yenilik olarak bizleri nelerin beklediği sorusu kafamızı kurcalıyor. İşte bu noktada  thruster sistemi denilen ve benim fişekleyici olarak tanımladığım yenilik göze çarpıyor. Bu sistemin ana prensibi sizi nos açmış ferrari gibi hızlandırması ve anlık olarak daha güçlü kılması olarak özetlenebilir. Bana biraz Crysis oyunundaki sistemin entegre edilmesi gibi geldi ama bu sistem artık bir çok oyunda mevcut. Br diğer yenilik ise hızlandırmanın aksine silahınızın etkisini artıran ve düşmanı haklamada oldukça önemli yer tutan zoom efekti diyebileceğim bir sistem. Tüm bu oynanış dinamiklerine özgü yenliklerin büyütülmüş ve genişletilmiş ortamlardaki etkisi bir hayli başarılı olmuş.

 
HALO-5--Guardians-inceleme3
 

Bir Halo yapımı siz konusu olur da iş çoklu oyuncu modlarına gelmez mi. Elbette Halo 5’in en iddialı ve oyun severlerin de en sabırsızca beklediği konu bu çoklu oyuncu modlarındaki yenilikler. Merak etmeyin yapımcı firma beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak yeniliklerle geliyor. Öncelikle Savaş bölgesi ve Arena olarak iki başlığa ayrılan çoklu oyuncu modlarında kendi içlerinde de farklılaşma söz konusu. Klasik Halo çarpışma modlarının yanı sıra puan tabanlı ve zaman karşı stratejik hamleler yapmanız gereken modlar da eklenmiş. Açıkçası yapımın beni en çok mutlu eden yönü bu çoklu oyuncu kısmında yapmış olduğu yenilikler oldu.

 
HALO-5--Guardians-inceleme4
 

Özel yapım bir oyun olarak Halo 5’ten beklentimiz bulunduğu platformun sınırlarını zorlaması ise eğer grafiksel olarak bunu tam anlamıyla başarabildiğini söylemek biraz güç olur. Belki çözünürlük değerleri olarak ciddi bir detay söz konusu olsa da ışıklandırma, kaplamalar ve efektler açısından bir yavanlık göze çarpıyor. Bu hususlar safkan bir fps yapımı için olmazsa olmaz noktalar değil ancak daha iyisini de beklemek hakkımız sanırım. Diğer yandan işitsel öğeler açısından elbette bir Halo yapımına yakışan kalite korunmuş.

Gelen değerlendirme yapacak olursak, Xbox platformunun altın mermilerinden biri olan  Halo serisinin yoluna gümbür gümbür ilerlediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Konsol aldıracak yapım olarak microsoft’un yolunu gözlediği Halo 5’in platformun satış rakamlarına etkisini önümüzdeki günlerde daha net görecek olsak da naçizane olarak henüz bu platformu edinmemiş olan oyunseverlerin Halo 5 vesilesiyle platforma adım atacaklarını düşünüyorum.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!