-->
Respawn Gathering of Game Developers Katılımcı Rekoru Kırdı

1000’e yakın katılımcı, bilgisayar oyunlarının geliştirilmesi, pazarlanması ve önemi hakkındaki düşüncelerini paylaşma şansı buldu 3-4 Ağustos 2015 tarihlerinde Almanya’nın Köln şehrinde üçüncüsü gerçekleştirilen “Respawn – Gathering of Game Developers” 1000’e yakın katılımcı çekerek, uluslararası oyun endüstrisi açısından Gamescom öncesinde mutlaka gidilmesi gereken bir konferans olduğunu kanıtladı. 70 farklı sunumda söz alan 90 konuşmacıya ek olarak […]

17.08.2015 | ulasufuk

1000’e yakın katılımcı, bilgisayar oyunlarının geliştirilmesi, pazarlanması ve önemi hakkındaki düşüncelerini paylaşma şansı buldu

3-4 Ağustos 2015 tarihlerinde Almanya’nın Köln şehrinde üçüncüsü gerçekleştirilen “Respawn – Gathering of Game Developers” 1000’e yakın katılımcı çekerek, uluslararası oyun endüstrisi açısından Gamescom öncesinde mutlaka gidilmesi gereken bir konferans olduğunu kanıtladı. 70 farklı sunumda söz alan 90 konuşmacıya ek olarak gelecek vadeden 20 geliştirici oyunlarını etkinliğin “Respawn Treasure Cave” adlı bölümünde olası yatırımcılara sergileme şansını elde etti. Benzer şekilde, “Pitch & Match” bölümü de konferans katılımcılarının yeni iş ilişkileri ve işbirlikleri oluşturmaları açısından mükemmel bir fırsat oldu. Akşamları düzenlenen “Games Music Live Jam”, “Respawn Barbecue” etkinlikleri ve GDC Europe ile ortak düzenlenen parti, 2500’den fazla ziyaretçiye bir araya gelerek eğlenme ve yeni dostluklar kurma şansı sundu.

Bu yılki Respawn programında, dijital oyunların geliştirilmesi ve pazarlanması konuları, programcılar için kod yazma seminerlerinden oyun geliştiricileri için hikâye anlatma tüyolarına kadar geniş bir yelpazede ele alındı. Sektöre yeni adım atmış katılımcılar yanında, “Beneath a Steel Sky” gibi popüler Amiga oyunlarıyla tanınan ve son olarak “Broken Sword 5”in geliştirme sürecine dâhil olan Charles Cecil (Revolution Software) ve efsane statüsüne erişmiş “Cannon Fodder”, “Speedball 2” ve “Sensible Soccer” oyunlarının yaratıcısı John Hare (Tower Studios) onyıllara dayanan tecrübelerinin izlerini taşıyan sunumlarıyla katılımcıları büyülediler.

Respawn konferansından ve programından sorumlu olan Tobias Kopka konferans hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti, “Avrupalı geliştirici topluluğunu ve yayıncıları eşit bir platformda bir araya getirip, sektörü içerik temelli etkileşim çerçevesinde derinlemesine destekleme biçimindeki yaklaşımımız mükemmel sonuç verdi. Bu yılki etkinlik ve program hakkında çok olumlu cevaplar ve harika geri bildirimler aldık. Respawn, Gamescom haftasında artık sabit bir yer sahibi oldu. Şahsen, geçen yıl dünyanın dört bir yanında tanıştığım geliştiricilerden birçoğunun oluşturduğumuz topluluğun ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ‘Dünyanın tüm oyun geliştiricileri, birleşin!’ mesajını yaydıklarını görmekten çok memnunum.”

Square Enix’te proje yöneticisi olan Phil Elliot’ın, Square Enix gibi köklü bir şirketin henüz adı duyulmamış bağımsız geliştiricilere en iyi kitle fonlaması kampanyasını nasıl yapabilecekleri konusunda yardım ettiklerini anlattığı “Ne Öğrendik: Square Enix’in Bugüne Kadarki Hikâyesi” başlıklı konuşması konferansın en çok ilgi gören konuşmalarından biri oldu. Elliot’a göre 40,000 dolarlık bir hedefe ulaşmak için 1500 destekçi gerekiyor, 200,000 dolar seviyesindeki bir hedefe ulaşmak içinse 5000’inden daha fazla kişinin desteğine ihtiyaç var. Bu konu “Indie Arena Paneli: Kitle Fonlaması – Yeni Deneyimler” adlı bölümde de tartışıldı. Konuşmacılar André Bernhardt (Indie Advisor), Marco Rosenberg (KING Art Games), Michael Schade (ROCKFISH Games), Jan Wagner (Cliffhanger Productions) ve Phil Elliot, en büyük kitle fonlaması platformu kickstarter.com’da neyin işe yarayıp neyin yaramadığı ve başarı ya da başarısızlığın neden hedeflenen miktarın büyüklüğüne bağlı olduğu konusundaki deneyimlerini ve gözlemlerini paylaştılar.

Rewspawn 2015’in diğer konuşmacıları ise Linda Breitlauch (Trier University), Oscar Clark (Unity Technologies), Jason Della Rocca (Execution Labs), Ellen Lyse Einarsen (Chimera Entertainment), Reynald Francois (Ubisoft Blue Byte), Sabine Hahn (University of Cologne), Hendrik Klindworth (InnoGames), Jiri Kupiainen (Shark Punch), Vlad Micu (Data Realms), Thomas Rawlings (Auroch Digital), Dr. Florian Stadlbauer (Deck 13), Andreas Suika (Daedalic Entertainment Studio West) ve Joost van Dongen (Ronimo Games) oldu.

Respawn 2015’in bu yılki ana sponsoru ise InnoGames idi. Düseldorf’ta bir stüdyosu da olan Hamburg merkezli geliştirme şirketi, oyun sektöründeki kariyer imkânları hakkında kapsamlı bilgi sundu. Aynı dönemde gerçekleştirilen GDC Europe ile yapılan işbirliği doğrultusunda, tüm Respawn katılımcıları GDC Europe Fuar Alanı’na da girme hakkı elde ettiler. Respawn 2015 hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.facebook.com/RespawnGathering ve www.twitter.com/respawn_conf adreslerini ziyaret edebilirsiniz.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!