-->
The Vanishing of Ethan Carter Ps4 İnceleme

Red Creek Valley’e Gidiyoruz… The Vanishing of Ethan Carter 2014 Eylül ayında PC için çıktığında oldukça yüksek puanlar almış ve başarılı satış rakamlarına ulaşmış oyunu olmuştu. Başarılı grafikler ve daha iyi kurgulanmış hikaye ile oyunsaeverlerden beğeni kazanmıştı. Aradan geçen 1 yıl sonrasında bu sefer elden geçmiş grafikler ile oyun Ps4 için satışa sunuldu. Oyunu daha […]

30.07.2015 | ulasufuk

Red Creek Valley’e Gidiyoruz…

The Vanishing of Ethan Carter 2014 Eylül ayında PC için çıktığında oldukça yüksek puanlar almış ve başarılı satış rakamlarına ulaşmış oyunu olmuştu. Başarılı grafikler ve daha iyi kurgulanmış hikaye ile oyunsaeverlerden beğeni kazanmıştı. Aradan geçen 1 yıl sonrasında bu sefer elden geçmiş grafikler ile oyun Ps4 için satışa sunuldu. Oyunu daha önceden denemeyen arkadaşlar için kısaca özetlemeye çalışacağım. Yapımına yüzlerce milyon doların harcandığı devasa yapımların üzerimize yağdığı dönemlerde çıkan mütevazı yapımları çok seviyoruz. Hele de basit yapılarına rağmen duyguları ustalıkla harekete geçirebiliyorlarsa tadından yenmiyor işte o zaman The Vanishing of Ethan Carter tam olarak böyle bir oyun. Kimseyi öldürmediğiniz, kaçmadığınız veya kovalamadığınız bir oyun. Yapısal olarak karşılaştırmamız gerekirse Gone Home ve Dear Esther tadında olduğunu söyleyebiliriz. Bunu okuyan insanların bir anda ikiye bölündüğünü tahmin edebiliyoruz. Çünkü bu oyunlar bir kısmın ölümüne nefret ettiği, diğerlerinin ise silmeye bile kıyamayacak kadar aşık olduğu yapımlar. O nedenle ikinci grubu fazlasıyla mutlu edecek bir yapım var elimizde.

 

The-Vanishing-of-Ethan-Carter-ps4-inceleme1

 

The Vanishing of Ethan Carter, ustalıkla yazılmış senaryosunu tamamen çevre etkileşimi ile oyuncuya aktaran minimalist bir oyun. Hikaye olarak Ethan Carter isimli bir çocuğun esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmasının arkasındaki sırrı irdelese de, bu oyunun asıl kahramanı Red Creek Valley. Oyunda psişik yetenekleri bulunan bir dedektif olan Paul Prospero’yu yönetiyoruz. Doğaüstü sebeplerle ortadan kaybolduğu belli olan Ethan Carter’ın sırrını ortaya çıkarmak isteyen Prospero, birbirinden ustaca hazırlanmış bulmacalar eşliğinde sonuca ulaşmaya çalışıyor. Ancak The Vanishing of Ethan Carter’ı diğer bulmaca oyunlarından ayıran çok önemli bir özelliği bulunuyor. Oyuna başladığınız ilk andan itibaren bulunduğunuz ortamda bir bulmaca olduğunu gözünüze sokmuyor oyun.Yapmanız gereken, çevrenizdeki tüm detayları dikkatlice analiz etmek ve ortada bir gariplik olduğu hissini yakalayabilmek. Öyle ki, bunları gözden kaçırsanız dahi yolunuza devam edebiliyor ve hatta oyunun sonuna kadar ilerleyebiliyorsunuz. Ancak Ethan Carter’a ne olduğunu anlamak istiyorsanız tüm bu bulmacaları çözmeli ve parçaları bir araya getirmelisiniz.

 

The-Vanishing-of-Ethan-Carter-ps4-inceleme2

 

Çevreyle bütünleşmiş halde hazırlanan bulmacaların sunumu kadar yapısı da ilgi çekici. Eminiz ki hiçbiri çileden çıkaracak ve oyunu kapatmanızı istetecek kadar zorlayıcı olmayan bu bulmacalar, bir gizem öyküsüne muazzam uygun yapılarıyla oldukça hoşunuza gidecektir. Oyunun kontrolleri ve kullanımı ise gayet basit ve oyunda ipuçları hemen parladığı için bunları kaçırmanız gayet zor. Sadece Astronot bulmacasında yardım almanız gerekebilir. Yalnız şöyle bir sıkıntı var, oyunu bir kere bitirdiniz mi, ikinci veya üçüncü sefer oynamanızın hiçbir manası kalmıyor. Çünkü her seferinde aynı bulmacalar ve aynı son sizi bekliyor. Yani bir Heavy Rain yada Beyond Two Souls gibi bir başyapıt beklemeyin. Ama bir Indie oyununa göre bence çok iyi bir iş çıkartılmış.

 

The-Vanishing-of-Ethan-Carter-ps4-inceleme3

 

Hani bazı oyunlar vardır, işi gücü bırakıp etrafı seyretmek istersiniz sadece. The Vanishing of Ethan Carter, bu isteği oyuncuya o kadar sık hissettiriyor ki o dünyadan hiç kopasınız gelmiyor. Kullanılan renk paletinden tutun da, detaylara gösterilen özene kadar her ayrıntı ortaya aşık olacağınız güzellikte bir ortam çıkarmış. Üstelik yıllara meydan okuyan sistemlerinizde dahi bu güzelliklere en yüksek ayarlarda sahip olmanız mümkün. Çünkü oyunun çok başarılı bir optimizasyonu var. The Vanishing of Ethan Carter, eşsiz doğası ve ilgi çekici senaryosu ile sizi Red Creek Valley’e davet ediyor. Davete icabet etmemek olmaz. Kısacası Oyunu oynamanızı tavsiye ederim.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!