-->
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited İnceleme

Efsane Şimdi Konsollarda… The Elder Scrolls serisi en sevdiğim oyun serilerinden biridir ve her zaman farklı olmayı da başarmıştır. Serinin tüm oyunları çıktığı zamanlarda oldukça ilgi çekmiştir. Ama serinin son oyunu The Elder Scrolls Online maalesef beklenen ilgiyi çekemedi. Çıkışını aylık ücret sistemi ile gerçekleştiren ve bir süre o sisteme bağlı kalarak hayatına devam eden […]

24.06.2015 | ulasufuk

Efsane Şimdi Konsollarda…

The Elder Scrolls serisi en sevdiğim oyun serilerinden biridir ve her zaman farklı olmayı da başarmıştır. Serinin tüm oyunları çıktığı zamanlarda oldukça ilgi çekmiştir. Ama serinin son oyunu The Elder Scrolls Online maalesef beklenen ilgiyi çekemedi. Çıkışını aylık ücret sistemi ile gerçekleştiren ve bir süre o sisteme bağlı kalarak hayatına devam eden The Elder Scrolls Online açıkçası pek tutmadı ve yapımcılar oyunu yeni nesil konsol versiyonu The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited ile beraber oyunun bugları giderdikten sonra ücretsiz hala getirmeye karar verdiler. The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited artık aylık ücretli yerine buy-to-play oldu. Yani oyunu oynamak için sadece tek seferlik satın almamız yeterli oluyor. Hali hazırda oyuna sahip olan oyuncuların bilgileri ise otomatikman aktarılacak ve ek ücret ödemek zorunda kalmayacaklar. Bu aktarımlar gerçekleştirmek için oyuncuların yapmaları gereken tek şey oyunlarını güncellemek olacak.

Açıkçası şunu belirtmek isterim ki oyuna başlarken ciddi ön yargılarım vardı. Daggerfall, Morrowind ve Oblivion ile oyunun geçtiği eşsiz kıta olan Tamriel’de unutulmaz yolculuklar yaşamış olsak da Skyrim’in ulaştığı nokta seri için kırılma etkisi gösterdi. Çünkü o zamana dek “hatalarıyla sevilen” bir seri olan The Elder Scrolls, Skyrim ile birlikte artık efsane olarak nitelendiriliyordu. Her oyunda Tamriel’in ayrı bir noktasına gidiyor ve bambaşka maceralara “tek başımıza” yelken açıyorduk. Ancak artık daha büyük oynamanın zamanı geldi; çünkü tüm Tamriel, The Elder Scrolls’a gönül vermiş herkese açık bir şekilde karşımızda duruyor. Neticede inanın oyuna karşı kendimi mahçup hissettim. Neden mi böyle bir duyguya kapıldım? Nedeni aşağıda…

 
The-Elder-Scrolls-Online-Tamriel-Unlimited-inceleme1
 

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited hakkında konuşmaya başlamadan önce bir şeylerin altını net olarak çizmek gerekiyor. Öncelikle online bir oyunu bir ay kadar kısa bir sürede değerlendirmek mümkün değil. Hatta, birkaç ay bile bunun için yeterli olmayabilir. Çünkü online oyun yaşayan bir organizmadır; sürekli değişir ve gelişir. The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited’ın tam olarak oyuncuya ne sunduğu, ilk altı ayın sonunda netlik kazanacak. The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited ile ilgili ilk ön yargım oyunun grafikleri ile ilgiliydi. Sonuçta oyunun kıyaslandığı yapım grafik olarak türünün belki de en iyisi iken The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited’ın nasıl grafiklere sahip olacağı önemli bir durumdu. İlk bölümlerde mağara ve dar dehlizlerde dolaşmaktan grafik paletini tam olarak göremiyorsunuz ancak ilerleyen bölümlerde gün yüzüne çıktığımızda oldukça canlı ve göz alıcı grafiklerin kullanıldığı hemen dikkatinizi çekiyor. Oyunda kullanılan grafiksel yapı ana karakter ve yan karakterlerin yaşadığı dünyayı yansıtır cinsten diyebilirim. İlk etapta oyunun grafiklerini yadırgasam da oyunun genel dinamikleri ve hikayesi ile tam örtüştüğü kanaatine vardım. Tabi grafiksel olarak bazı ufak hataların olduğunu da belirtmek isterim. Bazen dövüş esnasında kameranın gereksiz yakınlaşması ya da çok uzak açıdan görüntülemesi oynanışı olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca oyun boyunca girip çıktığınız bazı yer altı mekanlarının birbirleriyle olan benzerliği de oyunun grafik açısından olumsuz yönleri diyebilirim.

 
The-Elder-Scrolls-Online-Tamriel-Unlimited-inceleme2
 

Oyunda üç farklı ittifak bulunuyor; Aldmeri Dominion, Daggerfall Covenant ve Ebonheart Pact. Bu üç ittifakın içerisinde ise The Elder Scrolls serisinden aşina olduğumuz dokuz ırk üçerli şekilde bölünmüş durumda. Karakter yaratma ekranında ırkımızı belirlerken otomatik olarak ittifakımızı ve hikayemizin ilerleyiş rotasını da belirlemiş oluyoruz. Zaten oynanış mekaniklerinde seçtiğiniz ırkın çok fazla etkisi olmuyor, her ırk her alanda kendini geliştirebiliyor. Ancak başlangıç noktanızı ve ilerleyişinizi etkileyeceğinden ırkınızı seçerken dikkatli olmanızda yarar var. Skyrim oynarken bir zindanın içinde geçirdiğiniz süreçteki keşif duygusunu hatırlayın ve sonra onu zihninizden derhal silin. Çünkü The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited size bu duyguyu yaşatamayacak. Bunca adamla beraber aynı şeyleri yapmaya çalışıyor olmak parti oluşturma anlamında yarar sağlıyor olsa da, tek tabanca takılmayı sevenleri hayal kırıklığına uğratacağı kuşkusuz. Hoş, tek tabanca olmayı seviyorsanız online bir oyunda ne işiniz var sorusu da sorulabilir. Ancak yine de mevcut durumda oldukça kaotik bir yapının olduğunu belirtelim, belki zamanla düzene girebilir. İşleyişteki aksaklıkları bir yana bıraktığımızda ise The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited’ın görev sistemi oldukça başarılı işliyor. Evrenin külliyatından ve uçsuz bucaksız derinliğinden olsa gerek oldukça doyurucu görevler yer almakta. Seviye durumunuza göre gereksiz amelelikler elbette yapacaksınız ancak sonu kestirilemeyen ilginç maceralar da sizleri bekliyor olacak. Şu konuda oyunun hakkını vermemiz gerekli: TES Online, serinin sahip olduğu “macera yaşama” hissiyatını verme konusunda yeteneksiz değil. Ancak serinin her dönem gerçekleştirmeyi başardığı şaşkına çevirme konusunda biraz beceriksiz.

 
The-Elder-Scrolls-Online-Tamriel-Unlimited-inceleme3
 

Oyunun karakter yaratma ekranı oldukça fazla detay içeriyor. Online oyunlar içerisinde gördüğümüz en detaylı sistem olmasa da, Skyrim’e göre ciddi bir ilerleme mevcut. Savaş mekanikleri Skyrim ile büyük benzerlik taşımakta. Oyunu ya fps ya da tps oynayabiliyorsunuz. Dövüşlerde target locking olayı olmayışı biraz zor olabiliyor. Sanırım bunun sebebi gamepad’de yeterince buton olmaması 🙂 bu arada gameplay hakikaten karışık ilk başta ama alışmak o kadar zor değil. Bu konuda yapımcıları takdir etmek gerekiyor 16 tane butonun olduğu bir ürüne epeyce şeyi sıkıştırmışlar. Oyunun ses ve müziklerine değinecek olursak The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited bu konuda sınıfı geçiyor. Özellikle dövüş anlarında yükselen gerilim müziği ve karakterinizin yapmış olduğu komboların efektleri gayet başarılı. Yoğun dövüş anlarında grafik olarak zirveye çıkan oyun bunu başarılı ses ve müziklerle de süslemeyi başarıyor. Ayrıca RPG oyunu olması nedeniyle oyun boyunca karşılaştığınız farklı NPC’ler ile olan diyaloglarda başarılı seslendirmeler yapılmış denilebilir. Tabi senkronizasyon olarak ufak tefek hataların da bulunduğunu belirtmek isterim.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited neredeyse tüm ön yargılarımı yıktı diyebilirim. Daha ilk dakikadan itibaren başlayan ve devam eden aksiyon, oyunun büyüsüne kapılmanızı sağlıyor. Belki mükemmel bir yapım değil ancak bu türün hayranlarının kesinlikle denemesi gereken bir oyun. Son söz olarak ön yargı ve burun bükerek sana yaklaştığım için özür dilerim The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited …



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!