-->
State of Decay: Year One Survival Edition (İnceleme)

Zombilerle Mücadele Kaldığı Yerden Devam Ediyor… Açık dünya hayatta kalma zombi oyunları son dönemde tekrar popüler olmaya başladı. Undead Labs tarafından geliştirilen State of Decay. Geçtiğimiz günlerde Xbox One platformu için piyasaya sürülen State of Decay: Year One Survival Edition. Xbox 360 ve PC versiyonu ile oyunculardan çok beğeni toplayan oyun bakalım Xbox One’larımızda da […]

01.05.2015 | ulasufuk

Zombilerle Mücadele Kaldığı Yerden Devam Ediyor…

Açık dünya hayatta kalma zombi oyunları son dönemde tekrar popüler olmaya başladı. Undead Labs tarafından geliştirilen State of Decay. Geçtiğimiz günlerde Xbox One platformu için piyasaya sürülen State of Decay: Year One Survival Edition. Xbox 360 ve PC versiyonu ile oyunculardan çok beğeni toplayan oyun bakalım Xbox One’larımızda da aynı performansı gösteriyor mu? State of Decay: Year One Survival Edition teknik anlamda en önemli değişiklik görsel anlamda yaşanıyor. Oyunun görsel kalitesi ciddi anlamda iyileştirilmelere gidilmiş ama en sonda söyleyeceğimi başta söylemek isterim oyunun bugları olduğu gibi XboxOne versiyonuna taşınmış.

State of Decay, bizlere zombili bir açık dünya atmosferi sunuyor. Üstelik bu havayı ince detaylarla süslemeyi de ihmal etmiyor. State of Decay: Year One Survival Edition’da amacımız oldukça açık hayatta kalmak için olabildiğince insan bularak bir grup kurmak ve yaşam alanımızı güçlendirmek. İlk etapta bir kişi olarak başladığımız bu hayatta kalma mücadelesinde sayımız zamanla gittikçe kalabalıklaşacak. Açık dünya yapısındaki bu oyunda, haritada göreceğiniz diğer hayatta kalan insanlara yardım ederek onları kendi safınıza katabilecek, onların isteklerini yerine getirerek, iyi bir ilişki kurabilirseniz o karakterleri kontrol etme şansına da sahip olabileceksiniz.

 
State-of-Decay-Year-One-Survival-Edition-inceleme1
 

Hikaye açısından pek fazla şey vaat etmeyen oyunda Marcus Campbell isimli bir tezgahtarı yönetiyorsunuz. Arkadaşı Ed Jones ile tatil için geldiği Trumbull Vadisi’nden tam ayrılmak üzerelerken zombilerin saldırılarına uğrarlar ve vadide kısılı durumda kalırlar. Tek yapmaları gereken hayatta kalan diğer kişilerle iletişime geçmek ve hayatta kalmaya çalışmaktır. Oyun küçük bir kasaba olan Trumbull’da geçiyor, 2 arkadaş stresten uzaklaşmak için Trumbull kasabasına balık tutmaya geliyorsunuz. Şehirden uzak olduğunuz için virüs ile karşılaştığınızda aradan 12-13 gün geçmiş oluyor, küçük bir polis merkezine sığınan birkaç kişiyi buluyorsunuz ve onlar ile birlikte birkaç evi yağmalıyorsunuz. Ardından duyduğunuz silah sesini kontrol edip arkadaşları vahşice yenilen Maya Torres’i zor durumdan kurtarıp tekrar polis merkezine döndüğünüzde ise herkesin öldürüldüğünü görmek biraz canımızı sıkıyor.

 
State-of-Decay-Year-One-Survival-Edition-inceleme2
 

Oyunda birçok karakter bulunmakta, karakterler öyle sıradan şekilde yaratılmamış, her karakterin kendi ruh hali ve kişiliği var, bazıları durumlar doğrultusunda sakinliğini koruyabilirken bazıları telaş yapıyor bazıları ise sinirlerine hakim olamıyor. Maalesef oyunda uçak, helikopter, motosiklet gibi araçlar kullanamıyoruz ama bu durum canınızı sıkmasın çünkü birbirinden farklı arabalar bize yetiyor da artıyor bile. Diğer NPC’lerin araçları kullanamaması biraz üzücü, oyunda sadece siz araçları kullanabiliyorsunuz geriye kalanlar işlerini yaya olarak hallediyor.

Gruba kattığınız tüm karakterlerin, kurduğunuz gruba ne kadar değer verdiğini görebilirsiniz. Bu değere göre onlarla etkileşiminiz de farklılaşıyor. Eğer gruptaki insanların adının altında “Frıends” kelimesini görürseniz o insanı seçerek yola bir süre onunla devam edebilirsiniz. Aslında bunu yapmanız bir noktada şart. Çünkü gireceğiniz bir mücadelenin ardından yaralanır veya yorulursanız belli bir süre dinlenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde gireceğiniz en basit zombi mücadelesinde bile ağır hasar alabiliyorsunuz. İşte tam bu zamanında başka bir karakteri seçerek yorulan karakterinizi dinlendirebilirsiniz. Eğer inat edip aynı karakterle yola devam ederseniz sonu ölüme varan bir yolculuğun içerisinde kendinizi bulabilirsiniz.

 
State-of-Decay-Year-One-Survival-Edition-inceleme3
 

Oyunun oynanışı son derece kolay, karakterinizi rahatlıkla kontrol edebiliyorsunuz. Daha önceden herhangi bir aksiyon oyunu oynadıysanız bu oyunu da rahatlıkla oynayabilirsiniz. State of Decay: Year One Survival Edition’da zombilerle çok fazla yüz yüze gelmeden oynamak bence daha iyi oluyor. Oyunun dövüş sistemi her ne kadar eğlenceli olsa da çoğu zaman hatalarla karşılaşabiliyorsunuz. Çoğu zaman yakın dövüş silahlarla gitmeniz gerekiyor zira silahla ateş ettiğinizde (gerçi susturucu kullanabiliyorsunuz) üzerinize çıkan sesten etkilenen çuvalla zombi geliyor ve doğal olarak çok zorlanıyorsunuz. O yüzden eğer grup olarak ilerlemiyorsanız ve yalnız olarak ilerliyorsanız zombilerden kaçarak ilerlemek çoğu zaman daha mantıklı oluyor.

State of Decay: Year One Survival Edition’da ilgili anlattığım bu özelliklerin hepsi atmosferi güçlendiren öğeler. Eğer zombi temalı oyunlardan hoşlanıyorsanız State of Decay: Year One Survival Edition sizi anında çekecektir. Eğer teknik hatalarla ilgili sıkıntılarını görmezden gelebilirseniz State of Decay: Year One Survival Edition aradığınız zombi oyunu olabilir.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!