-->
Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas İnceleme

Yeni Diyarlara Yelken Açma Vakti… Kendimi bildim bilelei platform türü oyunlar ilgimi çekmiştir. Belki de bunun en büyük nedeni her oyun severin olduğu gibi benim de ilk oyun dünyasına girdiğim dönemlerde oldukça yaygın bir tür olmasıydı. Son yıllarda oldukça ender sayıda platform macera türünde yapım piyasaya çıksa da her daim oyun dünyasının en keyifli türlerinin […]

10.04.2015 | ulasufuk

Yeni Diyarlara Yelken Açma Vakti…

Kendimi bildim bilelei platform türü oyunlar ilgimi çekmiştir. Belki de bunun en büyük nedeni her oyun severin olduğu gibi benim de ilk oyun dünyasına girdiğim dönemlerde oldukça yaygın bir tür olmasıydı. Son yıllarda oldukça ender sayıda platform macera türünde yapım piyasaya çıksa da her daim oyun dünyasının en keyifli türlerinin başında gelmektedir. Little Big Planet gibi efsaneleşen yapımların sayesinde dönem dönem parlayan ve kendini hatırlatan platform türünün Journey gibi eğlendirirken sizi mistik yolculuğa çıkartan yorumları da söz konusudur. Ancak bu incelmemizin başrolündeki Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas’in amacı saf eğlence…

Oyunumuzun konusunu pek gerekli olmasa da anlatmam gerekirse oyundaki ana karakterimiz Oceanhorn’ın babası onu bırakır su altı canavarları ile savaşmaya gidiyor. Oyunun konusu babasının peşinden onu aramaya giden Oceanhorn başından geçenleri konu alıyor. Gerisini anlatamıyorum çünkü konuyu anlatırken yazacağım bundan sonraki her kelimesi “spoiler” olabilir.

 
Oceanhorn-Monster-of-Uncharted-Seas-inceleme1
 

Klişe  hikâyesini yine ilginç oynanış dinamikleri ile süsleyen yapımın en belirgin özelliği eğlenceyi oyunun merkezine oturtması. Oyunun diğer platform oyunlarından ayrıldığı kısımsa Oceanhorn’nün gelişimini izliyoruz. Oynanışla ilgili eklemem gereken birkaç şey daha var. Oyun süresi muazzam derecede uzun, normal bir oyunundan bile daha uzun. Ben yan görevleri tamamlamadan ve haritanın tamamını dolaşmadan 10-15 saat arası bir sürede bitirebildim ancak. Tüm haritayı dolaşarak ve eksiksiz tüm yan görevleri yaparak oyun süresinin daha fazla olduğunu iddia ediyor.

Elbette bu tür oyunların genelinde olduğu gibi kontrollere alıştıktan sonra işiniz kolaylaşıyor. Kontroller açısından bazı eksikler var ve sınırlamalarla karşılaşılıyor. Alışma sürecinden sonra oyunu daha önce dediğim gibi 10 saatte bitirmeniz olası. Başta temel aksiyonlara eğilme, zıplama, koşma izin verilirken ardından kalem devreye giriyor ve bölümler ilerledikçe kalemin güçleri artıyor. Hata yapar ve ölürseniz sınırsız kez başa dönebilirsiniz. Kayıt noktaları yakın olduğundan seviyeleri baştan sona tekrarlamak gerekmiyor. Oyunun sesleri muazzam! Savaş temaları olsun, haritada dolaşırken çalan arka plan müzikleri olsun, her mekânda değişen efektif sesler olsun tek kelimeyle “harika”. Bu arada eklemeden geçemeyeceğim.

 
Oceanhorn-Monster-of-Uncharted-Seas-inceleme2
 

Grafikler geçmiş nesil gibi duruyor  fakat isteyeceğiniz kadar detayı görmenize izin veren bir oyun bu. Zaten ağırlıklı olarak grafiklerin sanatsal ağırlıklı olduğu gözünüze çarpacaktır, bu açıdan da oyun tam bir başyapıt. Grafiklerin oyunun normal dünyasında içimizi açması ve bizi ferahlatması, Twilight boyutunda ise bize kasvet ve öfke vermesi de bunun en sağlam delilerinden. Yani tamda olması gerektiği gibi oyunun grafikleri yeni neslin detaysal grafiklerini zorlamak yerine sanatsal ağırlıklı çalışarak sınırları yeniden belirlediği için tebrik ediyorum.

 
Oceanhorn-Monster-of-Uncharted-Seas-inceleme3
 

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas özellikle renkli ve ışıltılı dünyası ile göz kamaştırıyor. Oyunun görsel kalitesi bir hayli başarılı. Bir platform oyununda olması gereken önemli bir özellik olan ışıklandırma ve görsel kalite bu yapımımızda en üst seviyede tutulmuş. Masalsı bir anlatımı olması sebebiyle özellikle ışık efektleri bir hayli kullanılmış ve bunda da başarıya ulaşılmış görünüyor.

Platform oyunlarının geleceği nereye doğru şekillenir bunu tahmin etmek güç. Ancak gerçek olan bir şey varsa o da Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas son dönemin başarılı platform oyunlarından biri olmuş.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!