-->
Grim Fandango Remastered Oyun İnceleme

Geçmişe Yolculuk… Son dönemlerde birçok oyunun güncel oyun platformları için HD Versiyonu, Enhanced Edition ya da Definitive Edition adları altında tekrar karşımıza çıktığını görüyoruz. Fakat bu oyunları oynayıp bitirmemizin ardından çok zaman geçmemiş olması, sadece çözünürlük ve birkaç makyajlama, belki biraz da indirilebilir içerik eklenerek tekrar karşımıza konulması açıkcası beni çok da tatmin etmiyor. Oyun […]

09.02.2015 | ulasufuk

Geçmişe Yolculuk…

Son dönemlerde birçok oyunun güncel oyun platformları için HD Versiyonu, Enhanced Edition ya da Definitive Edition adları altında tekrar karşımıza çıktığını görüyoruz. Fakat bu oyunları oynayıp bitirmemizin ardından çok zaman geçmemiş olması, sadece çözünürlük ve birkaç makyajlama, belki biraz da indirilebilir içerik eklenerek tekrar karşımıza konulması açıkcası beni çok da tatmin etmiyor. Oyun fiyatlarının da yeni çıkmış bir oyun ile aynı olması, daha önce deneyimlediğimiz bir oyun için değer mi yoksa değmez mi sorularını eminim hepimizin aklına getiriyordur. İşte böyle bir dönemde karşımıza çok eskilerden, 1998 yılından bahsediyorum, tüm zamanların en iyi adventure oyunları arasında üst sıraları zorlayan ve bana göre de bir başyapıt olarak nitelendirebileceğim Grim Fandango’nun Remastered hali PlayStation 4, PlayStation Vita, PC, Mac OSX ve Linux platformları için çıkıyor.

Biraz geçmişe gidecek olursak; LucasArt çatısı altında Monkey Island serisi ve Full Throttle gibi başarılı Adventure oyunlarına çeşitli görevlerde imzasını atan Tim Schafer, Grim Fandango ile kariyerinin en ilginç ve başarılı oyunlarından biri ile karşımıza çıktı. Full Throtte’da olduğu gibi oyunun yazarı, tasarımcısı ve yönetmeni görevini üstlenen Tim Schafer’li Grim Fandango LucasArt’ın ilk 3 boyutlu mecera oyunu olma özelliğini de taşıyor. Çıktığı dönemde çeşitli oyun otoritelerinden aldığı yüksek inceleme puanlarıyla yılın en iyi macera oyunu, en iyi tasarım ve en iyi oyun müzikleri ünvanlarını kazanmıştır. Dönemin birçok oyuncusunun kalbinde ayrı bir yeri olan Grim Fandango günümüzde bile popülerliğini kaybetmediğini söylebilirim, ancak yine de pek çok kişi tarafından bilinmediği de bir gerçek. İşte bu noktada yenilenmiş Grim Fandango’nun eski oyuncular için bulunmaz bir nostalji fırsatı olacağı gibi, oyunu hiç duymayan yada oynamayanlar için zamanın en iyi macera oyunlarından biriyle tanışma şansı olacağını rahatlıkla söylebilirim. Ayrıca oyunun yönetmen koltuğunda yine Tim Schafer var. Bu sefer oyun kendi kurduğu ve başarılı yapımlarla karşımıza çıkan Double Fine Productions adı altında karşımıza çıkıyor.

 
Grim-Fandango-Remastered-inceleme1
 

Oyunun hikayesine biraz değinecek olursak, ana karakterimiz Manuel Calavera ölüler diyarındaki bir seyahat acentesinde çalışmaktadır. Yalnız bu seyehat acentesi öyle bildiklerimizden değil. “Department Of Death” diye adlandırılan (Ölüm Departmanı) bu acente, ölmüş kişilere ruhlarının öbür dünyaya olan ve dört yıl sürecek olan yolculukları için seyehat paketleri satıyor. Yani ölümden sonra ebedi huzura ermek için gitmemiz gereken bir yolculuk var ve Manuel Calavera bizlere bu son seyehatimiz için hizmetler sunuyor. Oyunun senaryosunda eğer yaşamınız süresince iyi bir insan olmayı başardıysanız bu dört yıllık yolcuğu araba, bot ya da tren kullanarak dakikalar sürecek kadar kısaltabiliyorsunuz. Kötü bir insan olduysanız bu dört yıllık yoluculuğu yapmak zorundasınız. Manuel Calavera da, kısaca Manny, işte tam bu noktada müşterilerine bahsettiğim seyehat paketlerinden birini satıyor. Oyunun hikaye işleyişine göre ölüler diyarında işler yolunda gitmiyor maalesef. Biri önceki hayatlarında iyi insan olmuş dediğimiz ve seyehat etmeye hak kazanmış ruhların geçiş biletlerini çalıyor ve onları dört yıllık yolculuğa zorunlu kılıyor. Bileti çalınan ruhlardan birisi de Manny’nin müşterisi olunca haliyle bunu çözmek ana karakterimize ve bizlere kalıyor. İlginç bir maceraya atılmaya hazır olun.

 
Grim-Fandango-Remastered-inceleme2
 

Grim Fandango genel olarak bir adventure oyunu olduğu için tahmin edebileceğiniz gibi birçok bulmaca çözmeli, çevreyi incelemeli, araştırmalı ve diyaloglara dikkat etmeniz gerekiyor eğer hikayede yol almak isiyorsanız. Oyunda etkileşim olabilecek anlarda Manny’nin o yöne doğru bakması bazı ipuçlarını yakalamamıza yardımcı oluyor, fakat yine de oyunu çözmenin büyük bir kısmı size kalmış. Bazı yerlere tekrar tekrar gitmeye, gözden kaçırdığınız birçok şeye geri dönüp tekrar incelemeye ve yarım bıraktığınız diyalogları tamamlamaya şimdiden hazır olun. Bu noktada belirtmeliyim ki oyun yapısı ile herkese hitap etmeyebilir. Bu tarzı benimseyenler için bu sorun olmayacaktır, fakat yeni başlayacak olanlar bir süre özenli ve dikkatli olmak zorundalar, alışma sürecinden bahsediyorum, sonrasında herşey kendiliğinden gelişecektir.

 



Popüler Haberler


Epic Games, her hafta ücretsiz oyunlar sunarak oyunculara keyifli bir deneyim yaşatmaya devam ediyor. Bu hafta ücretsiz olarak sunulan “Islets” oyununun ardından, bir sonraki haftanın ücretsiz oyunu da sızdırıldı.


Outcast – A New Beginning, klasik bir oyuna modern bir dokunuşla yeniden hayat veriyor, derin hikayesi ve etkileyici grafikleriyle unutulmaz bir macera sunuyor.


Kıyamet sonrası Moskova’nın dehlizlerinde hayatta kalma mücadelesi veren Artyom’un hikayesi Metro serisinde devam ediyor.


VSYNC, oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek bir teknolojidir. Bu yazıda, VSYNC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve oyun