-->
Cities XXL Oyun İnceleme

Şehir Kurmaya Kaldığımız Yerden Devam Ediyoruz… Şehrinizi kurmaya hazır mısınız?  Binalar, yollar, hastaneler, kültür merkezleri, eğitim kurumları, ağaçlar ve dahası… Derhal elektrik kablolarını muntazam bir şekilde döşemeli, şehrin sus sitemini bir an evvel tamamlamalıyım. Bu arada şu yolları hizalı bir şekilde ayarlamalıyım. Daha bölgelerin dizilimini düşünmem gerek. Al işte! Bir de güvenlik hizmetleri ile sağlık […]

16.02.2015 | ulasufuk

Şehir Kurmaya Kaldığımız Yerden Devam Ediyoruz…

Şehrinizi kurmaya hazır mısınız?  Binalar, yollar, hastaneler, kültür merkezleri, eğitim kurumları, ağaçlar ve dahası… Derhal elektrik kablolarını muntazam bir şekilde döşemeli, şehrin sus sitemini bir an evvel tamamlamalıyım. Bu arada şu yolları hizalı bir şekilde ayarlamalıyım. Daha bölgelerin dizilimini düşünmem gerek. Al işte! Bir de güvenlik hizmetleri ile sağlık ve eğitim planlamasını yapmam gerekiyor. Nüfus da iyice arttı. Şehirde problemler bitmiyor. Ama param hızla bitiyor. Her şeylerini ayarladım ama vatandaşlar neden hala mutsuz. Problemi hemen bulmalıyım. Aman Allah’ım bu deprem de nereden çıktı şimdi. Al işte! Gırdı, gırdı ne varsa…

Her şeyden önce Cities XXL oyunu hakkında çok kısa da olsa bilgi vermek gerekir diye düşünüyorum. Herkesin bir şekilde haberdar olduğu üzere Cities XXL oyunu detaylı bir şehir kurma ve yönetme simülasyonudur. Amacınız tamamen kişisel zevklerinize göre sıfırdan tasarladığınız ve inşa ettiğiniz şehrinizi büyüterek devasa bir metropol haline getirmektir. Teoride bir belediye başkanlığı simülasyonu olan Cities XXL, pratikte ise bu işin ne kadar çetrefilli ve stresli olduğunu kanıtlamak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Gelişen grafik motorları sayesinde yaşayan bir şehir haline dönüşen Cities XXL dünyası en büyük sükseyi ise 2011 yılında oyuncularla buluşan Cities XL oyunu ile yaptı. Aradan geçen dört yıl boyunca benim gibi birçok Cities XL hayranı tarafından sıkı bir şekilde oynanan oyun artık çağa ayak uyduramıyordu ve yeni nesil donanımların hakkını veren bir SimCity geliştirmek şart olmuştu.

 
Cities-XXL-İnceleme1
 

Kısa bir Cities XXL tanıtımı ve tarihçesinden sonra artık yeni oyunumuzu irdelemeye başlayabiliriz. Yukarıda da belirttiğim gibi her Cities XXL oyununda olduğu gibi yine görevimiz şehrimizi en baştan kurmak ve devasa bir metropol olana dek geliştirmek ve yönetmek. Her ne kadar kâğıt üzerinde bu kulağa hoş ve basit gelse de iş uygulamaya geldiğinde bir şehri yönetmenin ne denli zorluklar içerdiğini bizzat test ediyoruz. Oyun olabildiğince ayrıntılı ve uzun oynanabilir hazırlanmış. Öyle ki saatlerce kurduğunuz bir şehriniz bile günler sürebiliyor. Ben bir haftadır aynı şehirle uğraşıyorum ve epey zevkli olmaya başladı. Oyun içerisinde kurduğunuz şehirlerarası ticarette yapabiliyorsunuz bu yüzden deniz kenarında balık ve turizm yapılırken kırsal kesimlerde tarımla uğraşabiliyorsunuz. Oyun ayrıntılı hazırlanmış derken bu tarım işinin ağaçta mı yoksa tarla şeklinde olabileceğine bile karar verebiliyorsunuz.

Oyunumuz şehir kurma ve yönetme oyunu olduğuna göre öncelikle kuracağımız şehir ve bölgeye karar vermemiz gerekiyor. Daha önceki Cities XXL oyunlarında bize sunulan farklı bölgelerdeki haritalar üzerinden belirleyeceğimiz ebattaki harita ve şehir sistemi biraz değiştirilmiş. Şehir haritamız önceye nazaran ciddi oranda büyütülmüş. Mesela kuracağımız şehrin ne odaklı bir şehir olacağına karar verebiliyoruz. Tıpkı gerçek yaşamda da olduğu gibi bölgemizde iş ve eğlence merkezli bir şehir kurabileceğimiz gibi bu şehrin yanına sanayi ağırlıklı bir şehir daha kurarak birbirine entegrasyonunu sağlayabiliyoruz. Yani yapımcıların yapmak istedikleri daha çok küçük bir haritada tek bir alanda uzmanlaş ve genel bölgede dev bir ülkeyi yönet şeklinde olmuş.

 
Cities-XXL-İnceleme2
 

Biz tekrardan şehrimize dönecek olursak. Öncelikle ilk yapmamız gereken şehrimizin ana bölge ve dış dünya ile bağlantısı olan ve şehrimize nüfusun gelmesini sağlayacak olan yol bağlantısını yapmak oluyor. Daha önceki oyunlardan farklı olarak yeni oyunumuzda yol kavramı çok daha önemli bir rol üstlenmiş. Oyunumuzda daha önceleri bulunan kaliteli bölge farklılıkları bölgenin sahip olduğu yol kalitesine göre belirleniyor. Eğer bir bölgede sıradan ve basit bir yol varsa o bölgenin gelişmişlik seviyesi de düşük kalıyor. Tabi bu yol geliştirme sistemini ilk başlarda dengeli dağıtmalı ve para kazandıkça düşük kalitedeki yolları gelişmiş yollara dönüştürmelisiniz.

Hazır bahsetmişken değinmek gerek şehrimizde büyük bir metropolde ne bulunuyorsa hemen hemen birçoğu bulunuyor. Eğitim sistemi, kültür merkezleri, lüks mağazalar, ticaret merkezleri, sanat müzeleri ve dahası. Tüm bu güzellikleri dengeli bir şekilde dağıtmanız gerekiyor. Yaşam alanlarının bulunduğu bölgede gürültü ve hava kirliliğini düşürmeli, en önemli sorunların başında gelen trafik sorununu ise büyük kavşaklar, viyadükler ve raylı sistemle çözmelisiniz.

 
Cities-XXL-İnceleme3
 

Bir şehir simülasyonu istiyorsanız alternatiflerini çok ama çok az. Cities XXL ise bu kategoride uzun yıllardır başı çekiyor. Ancak yapımın eleştiri getirebileceğim en önemli yönü bana incelemenin ilk paragrafında yazdığım beyin zorlamalarını, ekonomi üzerine kafa patlatmaları. Yani sizin de anlayacağınız üzere yeni nesile bütünleşmiş her devam oyunu gibi oyunun oynanış sisteminin aşırı derecede kolaylaştırılması oldu. Para kazanmak, şehrin finansal durumunu koordine etmek için uzun uğraşlar vermek, şehri geliştirmenin çok daha zor ve gerçekçi olması gibi unsurlar oyunun görsel detaylarından her zaman daha önce gelmeliydi. Biz şimdilik bu durumun yeni bir yama ile iyileştirilebileceğini umut ederek oyunumuzu oynamaya devam edelim.
 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!