-->
Total War: ATTILA Ön İnceleme

Savaş Kaldığı Yerden Devam Ediyor… Strateji oyunlarının mihenk taşlarından biri de kuşkusuz Total War serisidir. Neredeyse on beş yılı aşkın bir maziye sahip olan seri her yeni oyununda bir önceki oyunların deneyimlerinin üzerine daha fazlasını koyarak ilerlemeyi başardı. Türünün en başarılı yapımları arasında yer alan ve zamanla kalitesini daha da yukarılara taşıyan serinin son oyunu […]

23.01.2015 | ulasufuk

Savaş Kaldığı Yerden Devam Ediyor…

Strateji oyunlarının mihenk taşlarından biri de kuşkusuz Total War serisidir. Neredeyse on beş yılı aşkın bir maziye sahip olan seri her yeni oyununda bir önceki oyunların deneyimlerinin üzerine daha fazlasını koyarak ilerlemeyi başardı. Türünün en başarılı yapımları arasında yer alan ve zamanla kalitesini daha da yukarılara taşıyan serinin son oyunu Total War: Attila nihayet huzurlarınıza geliyor. En son iki yıl önce bizlerle buluşan sosyal ve siyasal güçleri başarı ile yansıtan Rome 2’den sonra yapımcılar bizleri Roma 2’de yarattığımız imparatorluğu yıkmaya geliyor. Arkasında bıraktığı onca yapımın sorumluluğunu üzerinde taşıyan Total War: Attila serinin en başarılı yapımı olma iddiasını da bünyesinde barındırıyor.

 
Total-War-Attila-inceleme1
 

Her başarılı serinin karşı karşıya olduğu tehditlerden biri kuşkusuz kendini tekrar eden oyun kurgusudur. Bu sorunla baş etmek için yapımcıların bulduğu en iyi çözüm muhakkak ki yenilik, yenilik ve daha fazla yeniliktir. Ancak konumuz savaş ise ve bu konuda da daha önce birçok söz söylemişsek daha yenilikçi neler yapabiliriz? Sanırım sizin de cevabını merak ettiği bu soru Total War: Attila yapımcılarının oyunun karar aşamasında sordukları ve start verdiklerinde cevabını buldukları bir soruydu. Ne de olsa bu seriyi bu kadar farklılaştıran ve başarısını borçlu olduğu birçok dinamik söz konusu. Bu sistemin üzerinde radikal değişiklikler yapmak çok riskli bir hamle olur. Bu nedenle yapımcılar bu sorunun cevabını; “İyi olan ne varsa aynen al, süsle, sun. Yenilikçi öğeleri de ana dokuya güzelce yerleştir” şeklinde bulmuşlar.

Öncelikle yapımın yenilikçi yönlerine geçmeden önce birazcık da olsa oyunun genel durumunu değerlendirmek gerek. Total War serisi her oyununda belli bir dönem ve o dönemdeki belli bir coğrafyada hüküm sürmüş olan güçlü, söz sahibi ve karakteristik toplumların hikâyelerini bizlere anlatmıştır. Bu toplumların tarihin tozlu sayfalarındaki destansı mücadelelerini, entrikaları, dönemin sosyal ve siyasal gerçeklerini tarafsız bir gözle anlatır.

 
Total-War-Attila-inceleme2
 

Her dönem ilgi çekici birçok hikâyeye sahip Karanlık Çağlar yaklaşıyor. Kıtlık, hastalık ve savaş dolu zamanlar, binlerce sığınmacının yıkım ve ölümden kaçtığı zamanlar. Umutsuz barbar kabileleri ölmekte olan, bölünmüş Roma imparatorluğunun kudretine karşı bir araya gelmiş; uygarlık ışıkları solmaya başlamıştı. İskitlerin geniş düzlüklerinde devasa ve korkutucu bir güç toplanıyordu, fetihe olan susamışlığının bir eşi daha olmayan bir savaşçı kral tarafından yönetilen bir güç. Total War: Attila, çeşitli sıra tabanlı ve gerçek zamanlı Total War sistemlerini geliştiren yeni oyun mekanikleri ekliyor. Attila’nın güçleri yurdunuzun üzerine kâbus gibi çökerken kendinizi benzersiz bir hayatta kalma stratejisinin içinde bulacaksınız ve etrafınızdaki dünya kararacak.

Öncelikle menü tasarımından da birazcık bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Total War serisi bir şehir yönetme oyunun daha fazlasını bünyesinde barındırır. Adeta bir toplumun her türlü sorunları olanca büyüklüğüyle üzerinize yıkılmış gibidir. Şehirlerin eğitim sorunlarından tutun da generallerinizin uçkur sorununa kadar birçok dert oyuncunun başına çullanmıştır. Bu sorunlar yumağı ile baş etmenin en kolay yolu da kullanıcı dostu arayüze sahip menü tasarımıdır. Daha önceki oyunlardaki benzer menü tasarımları bu vazifeyi layıkıyla taşımıştı. Yeni oyunumuzda da gayet anlaşılır bir tasarım kullanılmış. Zaten oyunun başındaki uzun öğretici mod oyuna yeni başlayanları rahatlıkla sıkmadan seriye ısındırıyor. Menü tasarımlarında göze çarpan ufak yenilikler söz konusu, Bildirim paneli de elden geçirilmiş. Artık bildirimler türlere göre ayrılıyor ve görmek isteyip istemediklerinizi seçebiliyorsunuz.

 
Total-War-Attila-inceleme3
 

Aile ağaçları ve yetenek ağaçları gibi özellikler oyuna geri eklenmiş, yeni ve önemli değişiklikler ile Total War serisine ciddi bir ivme getirilmiş. Dönem oyuna çok iyi yansıtılmış; gelişmiş sokak savaşları, siviller, komple yerleşim yeri yıkımları ve ordular çarpışırken şehre yayılan dinamik yangınlar gibi. Tüm olumsuzların karşısında hayatta kalmak için oyuncuların yeteneklerini zorlamalarını ve her dakikasından keyif alabiliyorsunuz.

Evet yukarıda belirttiğim yeniliklerden de anlaşılacağı üzere Total War: Attila hem strateji dünyasında hem de Total War dünyasında oldukça ses getireceğe benziyor. Tüm bu yeniliklerin serinin müdavimleri tarafından nasıl karşılanacağı sorusuna ise oyunun çıkışı ile cevap bulacağız.

 

 



Popüler Haberler


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!


Gunfire Games tarafından geliştirilen nişancı aksiyon oyunu Remnant: From the Ashes’in devamı niteliğindeki Remnant 2 için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!