-->
This War Of Mine Oyun İnceleme

Savaşın Geride Bıraktıkları Savaş oyunları denilince akla ilk gelen Call of Duty, Battlefield gibi oyunlar olmuştur. Elimize silahı alıp hunharca adam öldürdüğünüz oyunları bir kenara bırakıp savaşa başka bir bakış açısından bakmaya ne dersiniz? Polonyalı bağımsız bir stüdyo olan 11 Bit Studios tarafından geliştirilen This War of Mine savaş oyunlarına getirdiği farklı bakış açısı ile […]

10.12.2014 | ulasufuk

Savaşın Geride Bıraktıkları

Savaş oyunları denilince akla ilk gelen Call of Duty, Battlefield gibi oyunlar olmuştur. Elimize silahı alıp hunharca adam öldürdüğünüz oyunları bir kenara bırakıp savaşa başka bir bakış açısından bakmaya ne dersiniz? Polonyalı bağımsız bir stüdyo olan 11 Bit Studios tarafından geliştirilen This War of Mine savaş oyunlarına getirdiği farklı bakış açısı ile bu senenin sürpriz oyunu olmayı başardı. Bu sefer oyunda çatışan asker olmak yerine, çatışma ortasında kalmış bir grup sivili yönlendiriyoruz. Görevimiz bu sivilleri çatışma alanından sağ salim çıkarmak ve hayatta kalmalarını sağlamak.

Bir apartmanda ne yapacağını bilmez halde buluyorsunuz kendinizi. Elinizdeki size yetecek kadar malzeme kalmamış ve durumunuz gerçekten çok vahim. Çevredeki keskin nişancılar nedeniyle gündüz boyunca bulunduğunuz yeri terk edemiyor ve sadece akşam saatlerinde dışarı çıkabiliyorsunuz. Oyunundaki karakterlerinizi gündüz harabe binalar içerisindeki hastalığa, açlığa, askerlere ve gaspçılara boyun eğmeden, gıda değiş tokuşu yaparak ve ya yeni barınaklar inşa ederek hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Oyunumuzda “Crafting” yani yeni malzemeler üretebilmekte mevcut. Üç kişi ile başladığınız oyunda Tüm karakterlerin kendine özgü özelliği var; örneğin, bir tanesi sporcu ve çok hızlı koşuyor. Bir tanesi gazeteci ve “ağzı laf yapıyor”, yani takas fırsatınız oldukça takasları bu karakterle yapmanızda fayda var! Ancak size verilen üçlünün içinde bu karakterler olabilir de, olmayabilir de. Bir de, oyunu bu üçüyle devam ettirmek durumunda değilsiniz – bazen, dördüncü bir karakter “Evim yıkıldı,” deyip sizin yanınıza sığınıyor ve onu kabul edip etmemek size kalmış.

 
This-War-Of-Mine-inceleme1
 

Oyunda temizlik çok önemli düzenli olarak yıkanmayan karakterler cilt hastalıklarına yakalanıyor. Bu nedenle düzenli olarak su ve sabun bulunması gerekiyor. Karakterlerin güne daha dinç başlaması için ise, yerde yatmak yerine bir yatakta yatmaları gerekiyor. Sivillerin su ihtiyacını karşılamak için ise yağmur sularının toplanması gerekiyor, ancak hastalıklara karşı bu suyun da filtrelenmesi şart. Oyunun kuralları arasında gıda sıkıntısı nedeniyle savaşta hangi bireylerin öncelikli olarak beslenmesi gerektiği de bulunuyor. Eğer bir kadın hasta ise ve bir diğer kişi sağlıklı ama marangozluk mesleği var ise, öncelik marangoza veriliyor. Böylelikle, daha fazla kişinin yaşama şansının arttırılması hedefleniyor. Oyunun en can alıcı noktalarından bir tanesi ise dışarıya çıktığınızda karşılaştığınız manzara. Yağmalamaya gittiğiniz bir apartman ya da müstakil bir evde yaşayan insanların acı durumlarını görüyorsunuz. Bazen sizden korkuyorlar ya da size saldırabiliyorlar. Hastaneye gittiğinizde oradaki doktorlar sizlere yardım etmeye çalışırken, siz hastaneden birkaç bir şey araklamanın peşindesiniz.

 
This-War-Of-Mine-inceleme2
 

This War of Mine’da dikkat çeken bir diğer nokta ise, alkol yapımının önemi. Savaşta ordu mensupları alkol dışında tüm teçhizatlar sahipler ve alkol bulunduramıyorlar. Eğer ordu içinde alkol kullananlar varsa, bir şekilde votka üretebilen siviller bu içkiyi askerlerle silah karşılığında değiş tokuş edebiliyorlar. Bu şekilde de siviller yağmacılara karşı kendilerini savunabilecek konuma gelebiliyorlar. This War of Mine’nın grafikleri muhteşem gözüküyor. Siyah beyaz tasarım oyuna bir tarz katmış. Karakterlerin ve yaratıkların animasyonları son derece güzel ghazırlanmış. This War of Mine dünyası ise eski siyah beyaz korku filmlerinden fırlamış gibi duruyor. Ses efektleri de yeterince güzel, ormanda yürürken gelen sesler insanı gerebiliyor. Müzikler de başarılı ancak oyunda pek fazla müzik bulunmuyor. Zaman zaman duruma göre giren müzikler dediğim gibi oldukça yeterli.

 
This-War-Of-Mine-inceleme4
 

Kısaca özetlemek gerekirse This War of Mine savaş oyununa getirdiği farklı bakış açısı ile sürpriz bir oyun olmayı başarıyor. Ufak tefek hatalarına rağmen özenle uğraşılmış başarılı bir yapım duruyor karşımızda. Tüm oyunseverin yaşaması gereken bir deneyim. Oynanabilirlik açısından kendini tekrar eden yapısı nedenleri ile mükemmellikten uzaklaşıyor. Ancak savaş oyunu türüne getirmiş olduğu farklılıkları daha da geliştirmiş olması ve teknik yönlerindeki üstün başarısı ile bu yıl karşılaştığımız en başarılı yapımlardan biri olduğunu belirtmeliyim. Kesinlikle denenmesi gereken yapımlar arasında yerini alan This War of Mine ‘ı şiddetle öneriyorum…

 

 



Popüler Haberler


Predator Helios 16 PH16-71: Güçlü donanımı ve etkileyici ekranıyla oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyor! Keşfet ve maceraya hazır ol!


Ario’ya adım atın ve heyecan verici bir maceraya hazır olun! Görsel şöleni, akıcı oynanışı ve etkileyici hikayesiyle sizi bekliyor!


Son yılların en iyi bilim kurgu- aksiyon filmlerinden, 6 Oscar Ödüllü, küresel hit “Mad Max: Fury Road”


Sony, PlayStation Store’da Mart 2024 ayında en çok indirilen oyunları resmen açıkladı!