-->
Call of Duty: Advanced Warfare Oyun İnceleme

Yeni Dönem Savaşları Başladı… Her yıl olduğu gibi adından uzun süre söz ettirecek yepyeni bir Call Of Duty oyunu ile karşı karşıyayız. Öncelikle incelemenin detaylarına geçmeden evvel şöyle bir açıklama yapma gereği hissediyorum. Call Of Duty serisi oyun dünyası içinde apayrı bir yere sahiptir. Eminim ki oyun aleminin kapılarını ufacık bile aralayan birisi Call of […]

09.11.2014 | ulasufuk

Yeni Dönem Savaşları Başladı…

Her yıl olduğu gibi adından uzun süre söz ettirecek yepyeni bir Call Of Duty oyunu ile karşı karşıyayız. Öncelikle incelemenin detaylarına geçmeden evvel şöyle bir açıklama yapma gereği hissediyorum. Call Of Duty serisi oyun dünyası içinde apayrı bir yere sahiptir. Eminim ki oyun aleminin kapılarını ufacık bile aralayan birisi Call of Duty serisinin bir oyunu ile karşılaşmıştır. Ancak hayatında hiç Call of Duty oynamamış ve seriye Call of Duty: Advanced Warfare ile başlayacak olan çok sınırlı sayıdaki oyun severlere diyeceğim ilk söz “Aksiyona hazır olun” Neden böyle bir şey söyleme gereği hissettim. Çünkü bazen biz oyun siteleri bu oyunları sadece seriyi en başından beri takip eden oyun severlerin oynadığını düşünerek incelemelerimizi kaleme alıyoruz. Biz de incelemenin genelinde öyle yapacağız ve bir önceki oyunlara göre ne gelişmiş, ne gerilemiş buna bakacağız. Ancak seriyi hiç oynamamış ve ilk kez tanışan oyun severleri de unutmamak lazım…

Savaş; insanoğlunun dünya nimetlerini paylaşamamasının, açgözlülüğüne gem vuramamasının dışa vurumu olsa gerek. İsmi bile bu kadar soğuk geliyorken insanlığın bu durumla her an karşı karşıya kalmasını anlamak mümkün değil. Amacım içiniz karartmak ya da savaşlar üzerine bir deneme yazmak değil. Ancak dünyanın en istenmeyen durumunun her alanda nasıl yansıma bulduğunu anlatmak. Beyazperde, edebiyat ve diğer sanatlar derken oyun dünyası da var olduğundan beri savaşları ilgi alanlarının en üst sırasına yerleştirmiştir. Bundan yıllar önce farklı oyunlar bu olguyu anlatmaya çalışmışken günümüzde iki büyük yapımcı bu olguyu büyük bir rekabet içinde anlatıyorlar. Adeta onlar bile savaşı anlatırken bile kendi aralarında savaşıyorlar. Bir yanda Electronic Arts’ın Battlefield anlatımı, diğer yanda Activision’un Call Of Duty sunumu. Bu incelememizde Activision cephesinin son bombası olan Call of Duty: Advanced Warfare’i tanıtacağız.

 
Call-of-Duty-Advanced-Warfare-inceleme1
 

Sonuçta bir oyun incelemesi olsa da Call Of Duty serisinin geldiği nokta oyun olmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Adeta kendi sektörünü oluşturan modern savaşlar rekabeti kartopu etkisi ile büyüyor. Serinin satış rakamları, elde edilen hasılat değerleri, oyun yapım aşamasındaki istihdam rakamları, ayrılan reklam bütçeleri, yapım ekibindeki isimler derken Call of Duty ve Battlefield serileri bundan on yıl öncesinin oyun sektör toplamını geçmiş bulunuyor. Bu duruma gelinmesinde pazarlama tekniklerinin ve her iki oyunun da kendi türünde rakipsiz kalmalarının büyük etkisi var. Sektör analizini biz yine de burada sonlandıralım ve son günlerin en adrenalinli oyununa göz atalım…

Öncelikle hikâyemizden başlayalım. Oyunumuz 2054 yılında gelişiyor.  Atlas Corporation adlı bağımsız bir askeri şirket çevresinde gelişiyor olaylarımız. Teröristler 5 kıtada nükleer reaktörlere aynı anda saldırıyorlar. Bunun sonucunda dünya kaosa sürükleniyor, devletler ve askeriyeleri zayıflıyor. İşte bu andan itibaren de Call of Duty: Advanced Warfare şaha kalkmış arap atı gibi bir akmaya başlıyor ki tutabilene aşk olsun. Atlas Corporation birçok devletten teknoloji yönünde çok daha ileride olduğu için devletlerin çaresiz tek destek aldıkları yer haline geliyor. Senaryo olarak Call of Duty: Advanced Warfare aslında çok özgün veya tahmin edilemeyen bir yenilik getirmiyor. Ancak olması gerekeni de çok iyi bir şekilde kurgulayarak hayranlarına farklı deneyimler sunuyor.

 
Call-of-Duty-Advanced-Warfare-inceleme2
 

Oyunda Atlas şirketinde paralı bir askeri yönetiyoruz. Atlas şirketinden verilen çeşitli görevleri yerine getiriyoruz. Oyun boyunca tek bir karakter ve mekân olgusu içinde olsa da oyunda farklı deneyimleri hissederek ilerliyorsunuz. Aldığınız görevlerin çeşitliliği akıcılığı olumlu etkiliyor. Call of Duty: Advanced Warfare’in senaryo modunun negatif yönlerinden biri kısa bir oynanış süresine sahip olması. Daha önce de belirttiğim gibi çok fazla mekân kurgusu içinde hızla ilerlemek senaryonun kısalığı ile birleşince bir curcunanın içindeymişsiniz hissi oluşuyor. Bu dinamik oyunun multisinde başarılı olabiliyor ama senaryonun derinliği içinde bir soluklanayım neler oluyor neler bitiyor diye düşünmeye zaman kalmıyor. Tabi şunu da unutmamak lazım fps türünün en başarılı örneklerinden biri olan Call of Duty serisinin geldiği noktada bu curcunanın dinginleşmesini beklemek biraz güç. Sonuçta ilk dakikasından son sahnesine kadar bol aksiyon dolu bir mücadelenin içindesiniz. Ama bu aksiyon biraz daha uzun oynanış ile birleşseydi kesinlikle çok daha fazla haz verirdi.

 

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!