-->
Fifa 15 Oyun İnceleme

Futbolun keyfini çıkarın… Her yıl oyun dünyası sonbaharda tatlı bir heyecanla dalgalanır. Sonbaharın soğutucu günlerinde oyun dünyası yılın en sıcak en çekişmeli anlarını yaşar. Zira bu dönem meşin yuvarlağın sanal alemdeki en çekişmeli rekabetine sahne olur. Fifa vs Pes. Artık klasikleşen ve bir nevi ritüele dönüşen bu döngü yeni nesilde de bütün coşkusu ile devam edecek. […]

28.09.2014 | ulasufuk

Futbolun keyfini çıkarın…

Her yıl oyun dünyası sonbaharda tatlı bir heyecanla dalgalanır. Sonbaharın soğutucu günlerinde oyun dünyası yılın en sıcak en çekişmeli anlarını yaşar. Zira bu dönem meşin yuvarlağın sanal alemdeki en çekişmeli rekabetine sahne olur. Fifa vs Pes. Artık klasikleşen ve bir nevi ritüele dönüşen bu döngü yeni nesilde de bütün coşkusu ile devam edecek. Ne de olsa bu ikilinin karşısına çıkacak bir babayiğit henüz gözükmüyor.

Electronic Arts son yıllarda büyük rakibi Konaminin oyun severler tarafından beğenilen yönlerini Fifa serisine entegre etmeye çalışıyor. Bu sayede birçok oyun severi kendi safına çekmeyi başardı. Yıllardır Fenerbahçe-Galatasaray rekabetini andıran bu çekişmeden elbette ki en çok oyun severler karlı çıkıyor. Yükselen kalite kendini her yıl daha iyi hissettiriyor. Sanal gerçekliğe doğru ilerleyen futbol oyunları serilerinde beklentiler çerçevesinde geliştirmeler olduğu kadar oyunun kimyasını bozan ve tepkilere neden olan geliştirmelerde gözlere çarpıyor. Bu kıyasıya rekabetin mavi köşesinde yer alan Fifa serisinin yeni oyunu futbol incelemelerimizin ilk bölümünü oluşturuyor.

 
Fifa-15-inceleme1
 

EA Sports her yıl bize yeni bir FIFA oyunu sunuyor, biz de her yıl bundan daha iyi bir futbol oyunu nasıl yapılabilir ki diye düşünüyoruz. Tabii bu söylediğim FIFA fanları için geçerli, nedense PES fanları EA Sports ne yaparsa yapsın, hangi devrim nitelikli adımı atarsa atsın PES’i FIFA’dan üstün görmeye devam ediyorlar. FIFA yeni nesil konsollara geçildikten sonra büyük bir yükselişe geçti. Gerçi bu yükselişin ardından yapımcılar her yıl önceki yılın oyununa ufak rötuşlar yaparak, yeni FIFA oyunu halinde önümüze servis etseler de seri artık belli bir raya oturmuştu.

Yıllardır Pes serisinin üstünlüğü ile geçen futbol oyunu kültüründe Fifanın son yıllarda yapmış olduğu değişiklikler serinin kaderini oldukça etkiledi. Bu sayede eski şanına yaklaşan Fifa 15, bu yıl da oldukça iddialı bir giriş yapıyor. FIFA 15’te çok başarılı bir menü bizleri karşılıyor. Oldukça kullanışlı olan menüde istediğiniz her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz, hatta istemediğiniz birçok bilgiye de ulaşabiliyorsunuz desem yeridir kesinlikle, arkadaşlarınızın yaptığı her şeyi de rahatlıkla görebildiğinizi söylemek isterim. Menüden sonra oyun modlarına geçmek istiyorum ancak oyun modları FIFA 14’e fazlaca benzediği için onların üzerinde fazlaca durmak yerine hangi modlarda ufak tefek değişiklikler varsa onlar üzerinde kısaca konuşacağım.

 
Fifa-15-inceleme4
 

Oyunun her yıl rutin olarak devam eden yapısından pek bahsetmeden daha çok yenilikçi yönlerine değinmek istiyorum. Her şeyden önce Fifa 15’te dikkat çeken bir özellikten bahsetmek istiyorum. Bu sene FIFA oynanış mekanikleri anlamında en çok kalecilerin üzerinde duruyor. Zaten çıkış öncesi videolarda da bunun işaretlerini vermişlerdi. Oyunun açılış videosu bile kaleciler üzerine. Oyunda da bunu çok net olarak görüyoruz. Çok daha gerçekçi ve hızlı tepkiler veren, animasyonları aşmış kaleciler bulunuyor oyunda. Öyle ki, bazı noktalarda süper kahraman seviyesine ulaştıkları bile oluyor. Ancak bize göre tam kararında ve tadında bir ayarlama yapılmış kalecilere. Uzun bir aranın ardından Türkiye Ligi bu oyunla birlikte yeniden bizlerle buluşuyor. Takım güçlerinin hiç de fena olmayan bir şekilde yansıtıldığımı söyleyebiliriz. Oyunların temposu Fifa 14 göre arttırılmış. Böylece yeşil sahalarda gördüğümüz düzeyde maçlar yapıyorsunuz. Mücadeleler daha çok bire birlerde gerçekleşiyor. Bir oyuncunun tüm rakiplerini ipe dizer gibi sıradan geçirmesi ve sonra gol atması mazide kalmış gibi. Daha taktiksel bir oynayış yapısı benimsenmiş. Özellikle kanat oyuncularının becerileri hızlanmalarından ziyade diğer oyuncuların onlara ayak uydurmasına bağlanmış. Kontrol ettiğiniz kanat oyuncusu ne kadar hızlı olursa olsun takımın geneli itibariyle atak yapmıyorsanız yapayalnız kalmanız kaçınılmaz. Eskiden bu noktadan sonra gol olma ihtimali hayli yüksekti.

 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!