-->
Chronology İnceleme

Zaman Herşeyin İlacı… Zaman, ne kadar da hızlı akıp gidiyor, her gün onlarca farklı şey başımıza geliyor. Kimi zaman üzülüyor, kimi zaman hatalar yapıyoruz ama hepsi geçmişti kalıyor, siz bu satırları okurken, ben bu satırları yazarken, her şey geride kalıyor. Biz insanoğlu, sadece anı yaşıyoruz; acılarımız, sevinçlerimiz, üzüntülerimiz, pişmanlıklarımız, hatalarımız, hepsi geride kalıyor. Sadece belleklerimizde […]

14.05.2014 | ulasufuk

Zaman Herşeyin İlacı…

Zaman, ne kadar da hızlı akıp gidiyor, her gün onlarca farklı şey başımıza geliyor. Kimi zaman üzülüyor, kimi zaman hatalar yapıyoruz ama hepsi geçmişti kalıyor, siz bu satırları okurken, ben bu satırları yazarken, her şey geride kalıyor. Biz insanoğlu, sadece anı yaşıyoruz; acılarımız, sevinçlerimiz, üzüntülerimiz, pişmanlıklarımız, hatalarımız, hepsi geride kalıyor. Sadece belleklerimizde birer anı olarak yer tutuyor.

Anılarımız bizimle beraber yaşar ama o anlara dönmek istesek bile bu mümkün değildir. Bir insana sorsanız zamanı geri alabilseydin eğer, ne yapmak isterdin diye, muhtemelen yaptığı hataları düzeltmek isteyecektir çünkü yaptığımız hataların her zaman bir bedeli olur ve bazen bu hataların telafisi de hiçbir zaman mümkün olmaz. Zihnimizde o anları tekrar yaşar hayaller kurarız, hayallerimizde hatalarımızı düzelttiğimizi ve daha mutlu olduğumuzu hayal ederiz ama bu hayaller sadece beynimizde gerçekleşir. Gerçek hayatta yaptığımız hatalar, bizi bir ömür boyunca takip eder ve eninde sonunda karşımıza çıkarlar. Hatalarımız ne kadar büyükse, çektiğimiz ıstırap ve vicdan muhasebesi o kadar şiddetli olur. Zamanı geriye alabilseydik, hatalarımızı düzeltebilir miydik acaba? Bu sorunun cevabını Chronology oynayarak öğreneceğiz.
 
Chronology-inceleme1
 
Chronology, bir platform-bulmaca oyunu ama oynanış olarak diğer platform oyunlarından oldukça farklı ve yenilikçi bir şeyler sunmuyor. Aslında Chronology oynanış mekaniği de oldukça basit, yapmanız gereken tek şey, bulmacaları çözmek ilerlemek, karakterimiz mucit teknolojinin  yol açtığı  tadilatı hataları düzeltmeye veçalıştırıyor. Kulağa oldukça kolay geliyor değil mi? Hayır göründüğü kadar kolay değil, bulmacalar o kadar zekice ve ustalıkla hazırlanmış ki “bazen hayır olmaz öyle şey, bu bölümü geçmem imkânsız diyeceksiniz”.

Chronology’de ki bulmacaları çözerken en büyük yardımcımız, zamanı geriye alabilme özelliğimiz ve bulmacalar bu özelliğimiz olmadan çözülemeyecek şekilde tasarlanmış. Zamanı geriye alabilme özelliği, daha önce birkaç oyun tarafından kullanılmıştı, en son Ubisoft’un Prince of Persia üçlemesinde, zamanı geriye alabilme özelliğini kullanmıştık ama bu oyunların hepsinde zamanı kısa bir süre için geriye alabiliyorduk, Chronology’de ise iki zaman diliminde arasında geçiş yapabiliyoruz.
 
Chronology-inceleme2
 
Bölümlerin özelliklerine bakınca zaten netlikle görülüyor ne kadar çok bulmaca varyasyonu oluşturulabileceğini, merak etmekten alıkoyamıyor insan kendini. Çok tadında bir zorluk düzeni içerisinde zihnimizi kimi zaman zor bulmacalar arasında zorlarken bir anda karşımıza çıkan kolay bir bulmaca ters köşeye yatmamıza sebebiyet verebiliyor. Etkileşime girilecek bu kadar fazla nesnenin bulunması kafamızda farklı çözüm yolları oluşturmamıza neden oluyor ancak hangisinin doğru yol olduğunu çoğu zaman deneme-yanılma yöntemi ile anlayabiliyoruz.
 



Popüler Haberler


Son yılların en iyi bilim kurgu- aksiyon filmlerinden, 6 Oscar Ödüllü, küresel hit “Mad Max: Fury Road”


Sony, PlayStation Store’da Mart 2024 ayında en çok indirilen oyunları resmen açıkladı!


Uzun zamandır beklenen bilimkurgu temalı açık dünya aksiyon RPG’si Star Citizen’ın PC sistem gereksinimleri nihayet güncellendi!


NVIDIA’nın bulut oyun platformu GeForce Now (Game+), Nisan ayında 10 yeni oyunla kütüphanesini genişletmeye devam ediyor.