-->
NVIDIA Dünyanın En Hızlı GPU’sunun DNA’sını Mobile Taşıyan 192 Çekirdekli Süper Çip Tegra K1’i Piyasaya Sürüyor

GeForce GTX 780 Ti’deki Kepler GPU Mimarisi 32- ve 64-Bit Versiyonları olan Mobil Grafik Santraline Dönüşüyor NVIDIA, dünyanın en hızlı GPU’su NVIDIA GeForce® GTX™ 780 Ti’ye enerji veren NVIDIA® Kepler™ mimarisinin aynısına sahip, devrim niteliğindeki 192 çekirdekli süper çip Tegra® K1 mobil işlemciyi piyasaya sürdü. İlk kez, yeni nesil PC oyunları artık mobil platformlarda da […]

07.01.2014 | ulasufuk

GeForce GTX 780 Ti’deki Kepler GPU Mimarisi 32- ve 64-Bit Versiyonları olan Mobil Grafik Santraline Dönüşüyor

NVIDIA, dünyanın en hızlı GPU’su NVIDIA GeForce® GTX™ 780 Ti’ye enerji veren NVIDIA® Kepler™ mimarisinin aynısına sahip, devrim niteliğindeki 192 çekirdekli süper çip Tegra® K1 mobil işlemciyi piyasaya sürdü. İlk kez, yeni nesil PC oyunları artık mobil platformlarda da oynanabilecek.

Tegra K1 işlemci PC sınıfı en yeni oyun teknolojilerini destekleyerek Epic Games’ Unreal Engine 4 gibi gelişmiş oyun motorlarının çalıştırılabilmesini sağlayan yeni mobil standartlar getiriyor. Bilgisayarla görme ve konuşmayı tanıma uygulamalarını hızlandıracak gelişmiş bilgisayar becerileri sunuyor. Olağandışı verimliliği sayesinde de aynı güç seviyesindeki diğer mobil GPU’lardan daha yüksek performans sağlıyor.

NVIDIA kurucu ortağı ve CEO’su Jen-Hsun Huang’ın söylediğine göre “Son yirmi yıl içinde, NVIDIA GPU’yu icat etti ve diğer firmalara kıyasla daha fazla grafik teknolojisi geliştirdi. Tegra K1 ile bu mirası mobil alana taşıyoruz. Geliştiricilerin önündeki boşluğu kapatarak her tür aygıtta çalıştırılabilecek yeni nesil oyun ve uygulamalar geliştirmelerini sağlıyoruz.”

Tegra K1 pim uyumluluğuna sahip iki ayrı sürüm halinde sunulmaktadır. Birinci sürümde 32-bit dört çekirdekli, 4-Plus-1™ ARM Cortex A15 CPU kullanılır. İkinci sürümde ise NVIDIA tasarımı olan özel bir 64-bit ikili Super Core CPU vardır. Bu CPU’nun (kod adı “Denver”) tek izgeli ve çok izgeli performansı çok yüksektir. Bu işlemcinin temelinde ARM işlemci teknolojisindeki enerji verimliliği mirasını 64-bit bilgisayara taşıyan ARMv8 mimarisi yatar.

Tegra K1’in her iki sürümünde de gücünü 192 çekirdekli NVIDIA Kepler GPU’dan alan çarpıcı grafikler ve görsel bilgisayar becerileri vardır. 32-bit’lik sürümün 2014’ün ilk yarısında aygıtlardaki yerini alması beklenmektedir, 64-bit’lik sürüm ise yılın ikinci yarısında aygıtlarda kullanılacaktır.

Oyunlara Çarpıcı Yeni Standartlar Koyma

Tegra K1 en yeni PC sınıfı oyun teknolojilerine tam destek veriyor – DirectX 11, OpenGL 4.4 ve mozaik dahil. Bu beceriler sayesinde PC ve konsol oyunu geliştirenler nihayet çarpıcı ve görsel açıdan zengin başlıklarını mobil aygıtlara taşıyabilecek.

Tegra K1 bu özellikleriyle dünyanın en gelişmiş oyun motoru olan Unreal Engine 4’ü işletebilmektedir. Unreal Engine son model PC ve konsollarda yüzlerce oyunu çalıştıran en başarılı ticari lisanslı oyun motorudur.

Tegra K1 ayrıca yeni nesil konsollarla (Xbox One, PlayStation 4) aynı grafik özelliklerini sunan ve mevcut konsollardan (Xbox 360, PlayStation 3) daha hızlı performansa sahip, avucunuzun içinde taşıyabileceğiniz ilk mobil işlemcidir.

Epic Games kurucusu ve Unreal Engine geliştiricisi Tim Sweeney’e göre “Devrim niteliğindeki bu işlemcinin piyasaya çıkmasıyla beraber, PC ya da konsolda çalışan uygulamaları alarak Tegra’da çalıştırabiliriz. Sanırım bugünden sonra mobil aygıtlarda ve PC’de kaliteli oyun oynama arasındaki performans ve özellik farkının giderek azaldığına ve yok denecek noktaya geldiğine şahit oluruz.”

Gelişmiş Bilgisayarlar: Yeni Yaratıcı Beceriler Sunma

Tegra K1 bilgisayarların gelişmiş özelliklerini mobile taşıyan – gelişmiş GPU’sunu kullanarak yeni mobil deneyimler sunan – ilk işlemcidir.

Ayrıca dünyanın en kapsamlı paralel hesaplama platformu NVIDIA CUDA®’yı destekleyen ilk mobil işlemcidir. Geliştiriciler CUDA’yı 2 milyondan fazla indirerek bilgisayarla görüş, gelişmiş görüntüleme, konuşmayı tanıma, video düzenleme ve dahası için GPU ile hızlandırılmış en yeni uygulamaları oluşturmuştur.

Şaşırtıcı biçimde Verimli: Yeni Kıyas Noktaları Oluşturma

Tegra K1 grafik ve hesaplama becerilerine ek olarak çığır açan verimliliğe sahiptir. Tegra K1’in özündeki Kepler GPU diğer mobil GPU’lara göre 1.5 kat daha verimli çalışır. Bunun sonucunda aynı güç zarfında daha hızlı performans elde edilmesinin yanı sıra oyun uygulamalarında ve GPU’yla hızlandırılmış uygulamalarda daha iyi deneyimler yaşanır.(1)

Önce masaüstü ve dizüstü sistemlerde kullanılan ve daha sonra çalışma merkezlerine ve süper bilgisayarlara taşınan Kepler dünyanın en hızlı ve enerjiyi en verimli kullanan GPU mimarisidir. GeForce GTX 780 Ti dahil on milyonlarca Kepler tabanlı grafik kartı ve sistemi satılmıştır.

Linley Group’tan Linley Gwennap’ın ifadesine göre “Dünyanın enerji verimliliği en yüksek 10 süperbilgisayarının tamamı gücünü Kepler’den alıyor. NVIDIA bu teknolojiyi küçülterek mobil aygıtlardaki olasılıklara yeni bir standart getirmiştir.”

Tegra K1 hakkında daha fazla bilgi için www.nvidia.com/object/tegra-k1-processor.html.

 

BASIN BÜLTENİ



Popüler Haberler


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!


Ubisoft’un son Assassin’s Creed oyunu Mirage, 30 Nisan’a kadar ücretsiz deneme sürümüyle sizleri bekliyor!