-->
XCOM: Enemy Within İnceleme

Uzaylılarla İmtihanımız Kaldığı Yerden Devam Ediyor. Oyun severlerin uzaylılarla imtihanı çok eski dönemlere dayanır. Bilim kurgu serisinin vazgeçilmez teması olan uzaylılarla savaş konulu onlarca hatta binlerce oyun ve sinema filmi mevcuttur. Özellikle oyun dünyasında hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu tema her daim popüler olmayı başarmıştır. Bu konuda akla gelen önemli serilerden birisi de kuşkusuz Xcom […]

19.11.2013 | ulasufuk

Uzaylılarla İmtihanımız Kaldığı Yerden Devam Ediyor.

Oyun severlerin uzaylılarla imtihanı çok eski dönemlere dayanır. Bilim kurgu serisinin vazgeçilmez teması olan uzaylılarla savaş konulu onlarca hatta binlerce oyun ve sinema filmi mevcuttur. Özellikle oyun dünyasında hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu tema her daim popüler olmayı başarmıştır. Bu konuda akla gelen önemli serilerden birisi de kuşkusuz Xcom serisidir.

Aslında Xcom: Enemy Unknown, bundan 18 yıl önce başlayan Xcom serüveninin son halkası. Hatta o dönemi hatırlayan benim gibi dinozor oyuncular oyunu Ufo: Enemy Unknown olarak hatırlarlar. Oyun dünyası ile buluştuğu o dönemlerde getirmiş olduğu devrimsel yeniliklerle taraflı tarafsız herkesin hayranlığını kazanmıştı. Bu devrimin neler olduğunu ve taraf olmanın ne demek olduğunu incelemenin devamında açıklayacağım. Aradan geçen onca sene içinde seriye dönüşen ve birbirinden başarılı yapımlarla bizlerle buluşan Xcom serüveni, yapımcıların uzun süren suskunluğuna son vereceğini açıkladığında serinin eski müdavimleri gibi ben de “bu nesilde bu geri dönüş nasıl olacak” diye düşünmeye başlamıştım. Bildiğiniz gibi artık yeni neslin etkisi altındayız. Konsol platformu adeta oyun dünyasının dümenini elinde bulunduruyor.
 
XCOM-Enemy-Within-inceleme1
 
Yıllardır biz bu uzaylı yaratıklarla savaşmaktan nasıl bıkmadıysak Xcom serisi de her oyununda bizleri daha da şaşırtmaktan bıkmamıştır. Geçen sene yayınlanan ve ben dahil bir çok oyun eleştirmeninden yüksek notlar alan Enemy Unknown ile serinin şekli bir hayli değişmiş olsa da gönlümüzdeki Xcom algısı her zaman aynı kalmıştır. Uzaylılarla savaşta her yol mubahtır.

Enemy Within sahip olduğu yeniliklerle gerçekten bir ek paketten öteye geçiyor. Oyunun keşke şu da olsa denilen birçok eksiğini kapatmanın yanı sıra getirdiği birçok yenilikle de doyurucu bir deneyim sunuyor. Oyunun genelinde yaptığı ilk yeniliklerden biri askeri birimleriniz üzerindeki değişiklik ve kişiselleştirme menüsü oluyor. Serinin diğer oyunlarını oynayanlar iyi bilirler ki oyundaki sahip olduğunuz birimler en kıymetli hazineniz. Bölümleri geçtikçe rütbeleri gelişen bu askerlerin bir bölümde ölümleri de sonsuza kadar onları kaybetmek anlamına geliyordu. Bu güzel düşünülen sisteme bir de bu karakterleri olabildiğince kişiselleştirmenin eklendiğini hayal edin. İşte bu yenilik sayesinde artık birliklerinizin seslerinden tutun da konuştukları dillere kadar birçok öğeye müdahale edebiliyorsunuz.
 
XCOM-Enemy-Within-inceleme2
 
Çatışma mekaniklerine gelirsek bilmeyen arkadaşlar için XCOM turn bazlı bir oyun siz hamlenizi yaptıktan sonra düşmanın yaptıklarını eliniz kolunuz bağlı izliyorsunuz.Askerlerinize iyi cover seçmeniz iyi yerlere yerleştirmeniz ona göre oynamanız gerekli.Düşmanların yapay zekası da çok iyi onlarda tıpki gerçek bir insan gibi akıllıca siper alıyor ve ellerinden geleni yapıyorlar bir iki kere sapıttığı görsem bile büyük bug’lar mevcut değil oyunda.Zora geldikleri zaman kaçma ve ellerinde ki her şeyle saldırma gibi unsurları hakkıyla yapıyorlar
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!