-->
PES 2014 (İnceleme)

Konaminin Meşin Yuvarlak Yorumu… Futbol oyunu denildiğinde ülkemizde ilk akla gelen marka kesinlikle PES diyebiliriz. Ezeli rakibi Fifa’ya göre marka bilinilirliği ve tercihi bakımından tüm dünyanın aksine ülkemizde PES serisine rağbetin her daim biraz daha fazla olmuştur. Bunda serinin kırılma anlarında rakibine sağladığı geçmişteki üstünlüğünün etkisi bir hayli fazla. Her ne kadar son dönemde ibre […]

07.10.2013 | ulasufuk

Konaminin Meşin Yuvarlak Yorumu…

Futbol oyunu denildiğinde ülkemizde ilk akla gelen marka kesinlikle PES diyebiliriz. Ezeli rakibi Fifa’ya göre marka bilinilirliği ve tercihi bakımından tüm dünyanın aksine ülkemizde PES serisine rağbetin her daim biraz daha fazla olmuştur. Bunda serinin kırılma anlarında rakibine sağladığı geçmişteki üstünlüğünün etkisi bir hayli fazla. Her ne kadar son dönemde ibre Fifa’ya dönmüş gibi gözükse de ülkemiz oyun severlerinin PES aşkı bir başka. Haliyle benim de gönlümde PES serisinin yeri apayrıdır. Serinin Japonca dönemlerinden başlayan aşkımız her yıl hayal kırıklıklarına maruz kalsa da yine her yıl sürpriz beklentilerle alevleniyor. Bu yıl da Konami’nin açıklamaları ile heyecanlansam da yine kendilerinin yapmış oldukları ile yer yer hayal kırıklıklarına uğradım. Lafı fazla uzatmadan ne bekledim ne buldum, Pes 14 ile neler yaşadım aktarayım…
 
pes2014-inceleme1
 
Oyunun tanıtımlarında yapımcı firmanın kulağa hoş gelen çarpıcı ve etkileyici söylemleri sadece bende değil bir çok oyun severde büyük heyecan uyarmıştı. Yeniden yazılan oynanış mekaniği ve topla ilgili yapılan geliştirmeler oyunun temel dinamiklerini ne denli etkileyecekti merak uyandırıyordu. Harekete animasyonu istikrar sistemi özellikle devrim niteliğinde bir gelişmeydi. Gerçektende bu yıl ve bundan sonraki yıllarda futbol oyunlarının gerçekliğe olan yolculuğu daha da bir hızlanacak gibi. Fifa cephesinde de daha önce incelediğimiz gibi yeniliklerin temel noktası gerçekçilik üzerine kurulmuştu. Aynı şekilde Pes 14 ile getirilen yeni hareket animasyonu istikrar sistemi ile oyuncuların nerdeyse her hamleye karşı gösterdikleri tepkiler gerçekçilikle oldukça örtüşüyor. Özellikle ikili mücadelelerde kendisini fazlasıyla gösteren bu sistem sayesinde oyuncuların kalas gibi tek düze hareket etmelerinin önüne geçildiği gün gibi aşikar.

Tabi bu yeni sistemin getirdiği bir takım olumsuzluklar da yok değil. Bir kere oyunun ikili mücadele anlarındaki temposu daha önceki oyunlara göre oldukça düşüyor. Kontrol ettiğiniz oyuncunun rakibe göre pozisyon almasından tutun da rakibin müdahalesi sonucunda yaptığınız hamlenin oyuncu üzerindeki etkisine kadar her etken oyunun temposunu etkiliyor. Kısaca size oyun çok fazla bireysel oynama ve topu kanatlara yada araya kaçan adama taşı demek istiyor. Bu yönüyle tıpkı Fifa 14 de olduğu gibi günümüz futbol anlayışı ile birebir örtüşen bir dinamik bizleri karşılıyor.
 
pes2014-inceleme2
 
Söz konusu hareket sisteminin bir diğer etkisini de oyuncuların topu karşılama ve topa müdahale anlarında görüyoruz. Özellikle kafa topu mücadelelerinde gücü azalan bir oyuncunun başarılı bir zamanlama ile topu doğru yönde kullanmasının ne kadar zorlaştığını animasyonun yavaşlamasından anlıyoruz. Ayrıca top sürme anlarında yanlış anda yaptığınız deparın oyuncunun fiziki durumunu nasıl zor duruma soktuğunu görebiliyoruz. Tüm yönleri ile değerlendirildiğinde bu sistemin getirdiği yenilikler oldukça olumlu görünüyor. Oyunu daha çok arcade tarzda oynamak isteyenler ise pek memnun olmayacak gibi.
 



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!