-->
Grid 2 inceleme

Son Sürat Adrenalin… Otomobil yarışları denildiğinde açık yüreklilikle söyleyebilirim ki Codemasters bu işi layıkıyla yapan ender firmalardan biri. Ne işin aşırı simülasyonuna kaçarak oyuncuyu boğuyor ne de aşırı arcade kaçarak oyunu sulandırıyor. Kısacası bu firma yıllardır yapmış olduğu işlerle oyuncunun nabzını en iyi şekilde tutmayı başarıyor. Benim Codemasters’a olan hayranlığım bir çok ralli fanatiği gibi […]

20.06.2013 | ulasufuk

Son Sürat Adrenalin…

Otomobil yarışları denildiğinde açık yüreklilikle söyleyebilirim ki Codemasters bu işi layıkıyla yapan ender firmalardan biri. Ne işin aşırı simülasyonuna kaçarak oyuncuyu boğuyor ne de aşırı arcade kaçarak oyunu sulandırıyor. Kısacası bu firma yıllardır yapmış olduğu işlerle oyuncunun nabzını en iyi şekilde tutmayı başarıyor. Benim Codemasters’a olan hayranlığım bir çok ralli fanatiği gibi Colin McRae serisinden başlar. Elbette stüdyo sadece otomobil yarışlarına entegre değil, bir çok türden baş yapıt eserleri var. Ancak bende en büyük etkiyi bu oyunla yapmıştı. Codemasters belki de en iyi yaptığı işi yani oyuncunun ne istediğine odaklanma işini bu kadar başarı ile yapmış olmasaydı şu an bu incelemeyi kaleme bile alamıyor olacaktım.

Gerçekten de otomobil yarışlarında efsaneleşen bir firmanın karşısında da oldukça güçlü bir rakip varken farklı türlerde bu kadar ilgi çeken ve beğeni kazanan yapımlara mza atmış olması şapka çıkarılması gereken bir gerçek. Mesela bir TOGA efsanesi, mesela bir F1 serisi ve konumuzu luşturan grid serüveni. Tüm bu yapımlar dönemlerinde farklı tarzlarda yapımlar olmasına rağmen farklı hayran kitleleri tarafından takdirle karşılandı. Bu incelemenin konusunu oluşturan Grid 2 ise bir önceki oyunun başarılı yönlerini koruyan, üzerine yenilik anlamında abartılı ve devrimsel farklılıklar yaratmayan, dozunda ve kıvamında bir yarış oyunu olmuş. Bu değerendirmenin nedenlerini ilerleyen kısımda anlatayım.
 

 
Öncelikle Grid 2 bir önceki oyunun kimyasını bozmamış. Oynanış dinamikleri bakımından ufak farklılıklar bulunsa da genel vurgu aynı kalmış. Bu bir eleştiriden ziyade yerinde bir tercih olarak düşünülebilecek bir durum. Bir şey zaten iyiyse değiştirme riskine neden gireyim diye düşünülmüş olabilir. Ancak bazı açılardan ise oynanışa direk etki edecek bir takım eksiklikler oyunun klasına yakışmamış. Misal, kokpit kamerasının bulunmaması gibi. Bu durumun yapımcılar tarafından istenerek yaratıldığını bildiğimize göre eleştirimizi de yapmak zorundayız. Bana göre yapımın en önemli eksikliklerinin başında bu konu bulunuyor.

Grid 2 size vaad ettiği şey olması gerektiği şekilde veren ender oyunlardan biri. Yani ne umduğunuzdan eksiği çıkıyor ne de fazlası. Bir araba yarışından ne isterseniz Grid 2 onu bünyesinde barındırıyor. Hız, adrenalin, sürüş keyfi, onlarca farklı araç deneyimi gibi olmazsa olmaz öğeler Grid 2’de fazlasıyla mevcut. Bunun ötesinde birşeyler aramanıza gerek yok çünkü Grid 2 aramanızı zaten istemiyor…
 

 
Oyuna başladığınız anda çok aşırı komplike bir yarışı oyunu ile karşı karşıya olmadığınızı hissediyorsunuz. Bunun yanı sıra oyun tamamen arcade olmadığını da aynı anda hissettiriyor. Tamam araca teknik müdahale imkanınız yok denecek kadar az. Ancak sürüş deneyimini yaşadığınız anda işin o kadar da basit olmadığını anlıyorsunuz.
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!