-->
BioShock Infinite Oyun İnceleme

Oyunun bu girift hikayesi inanılmaz akıcı oynanışı ile çorap söküğü gibi ilerliyor. Hikaye bakımından son yılların en hızlı ilerleyen yapımlarından biri ile karşı karşıyayız. Sanmayın ki bu hızlılık oyunun oynanış süresinin düşük olduğu anlamına geliyor. Tam tersi. Oynanış süresi bir hayli fazla ancak oyun sizde bir çırpıda bitirilmek istenen kalın bir bestseller roman hissi uyandırıyor. […]

27.03.2013 | ulasufuk

Oyunun bu girift hikayesi inanılmaz akıcı oynanışı ile çorap söküğü gibi ilerliyor. Hikaye bakımından son yılların en hızlı ilerleyen yapımlarından biri ile karşı karşıyayız. Sanmayın ki bu hızlılık oyunun oynanış süresinin düşük olduğu anlamına geliyor. Tam tersi. Oynanış süresi bir hayli fazla ancak oyun sizde bir çırpıda bitirilmek istenen kalın bir bestseller roman hissi uyandırıyor. Biraz iddialı olacak ama BioShock Infinite bittiğine en çok üzüleceğiniz yapım olabilir.

Oyunun genel yapısını anlatmaya çalıştım. Şimdi biraz daha yakınlaşalım ve bu gizemli uçuk kaçık dünyada bizleri neler bekliyor onlara bir göz atalım. Öncelikle oyunumuz fps türünde bir yapım. Bu nedenle kahramanımızın gözünden tüm görsel şovu seyretmeye çalışıyoruz. Oyunun fps olması aslına bakarsanız bu görsel harikayı çok daha etkili hissetmemizi sağlıyor. Tam anlamıyla yaşayan bir şehir olan Columbia, tasarımı, havası, yapıları, kültürü ve canlıları ile bizi bizden alıyor. Oyunun başında tanıştığımız ve Columbia’dan sonra en önemli başrol oyuncusu olan Elizabeth bizlere gördüğümüz bu rüyanın gerçekten bir rüya olduğunu kanıtlıyor. Çünkü oyun dünyasının en unutulmayacak yan karakteri ile tanışıyoruz. Böylesine mükemmel bir yardımcı karakter ancak rüyalarda olur…
 
Bioshock-infinite-inceleme3
 
Sanmayın bu laflarım Elizabeth’in güzelliği, edası ve alımlılığı ile ilgili. Tamam onlarında payı olmakla birlikte asıl iltifatım Elizabeth’in oyuna yaptığı etkiden kaynaklanıyor. Bir yardımcı karakter bu kadar efektif kullanılabilirmiş. Bize hikayeyi anlatan bir anlatıcı rolünden yeri geliyor bir yoldaşa, yeri geliyor silah arkadaşınıza yeri geliyor can kurtaranınıza dönüşüyor. Her yardımcı karakter için kullanılan genel bir tabir vardır ya “Eli armut topluyor” işte Elizabeth bu tabuları da yıkıyor. Tüm bunları işveli tavırlarıyla yapmıyor sadece. Üstün meziyetleri ile yapıyor.

Bir yan karakter bu kadar oynanışa olumlu etki ediyorsa ana karakterini oynanışını siz hayal edin. Ya da ben anlatmaya çalışayım. Oyunun en başları durağan bir ilerleyişe sahip görünüyor. Ama bunun nedeni birazdan kızılca kıyametin kopacağını hissetmeniz için tasarlanan anlık dinginlik olduğunu hemen kavrıyorsunuz. Bulutların üzerindeki Columbia kendi içerisinde binlerce gizem barındırıyor. Ama bu gizemleri tek tek çözerken kullanacağınız silahlardan tutunda yöntemlere kadar bir çok sistemi de bünyesinde barındırıyor. Öncelikle ulaşım sorunu çok basit bir yöntemle çözülmüş. Mekanlar arasındaki geçişi herhangi bir vasıta ile değil bizzat sahip olduğunuz kanca benzeri aleti şehri boydan boya saran halat sisteminde kullanmak yöntemi ile sağlıyorsunuz. Bu hızlı çözüm yöntemi oyunun en mükemmel sistemlerinden biri. Açıkçası yüksek hızlı eğlence trenlerinde yolculuk yaparken bir yandan da düşmanlarınıza ölüm kusmak oldukça keyifli.
 
Bioshock-infinite-inceleme4
 
Düşmalardan bahsetmişken oyundaki düşman çeşitliliğinin de bir hayli fazla olduğunu belirtmeliyim. Hikayeye bağlı gizemlerden dolayı çok detay vermek istemiyorum ama oyunun tarihi yapısı ile uzaktan yakından bağlantısı olmayan uçuk kaçık düşmanlarınızın da olduğunu belirtmeliyim. Tabi düşmanlarınız oldukça çeşitli olabilir bu bir sorun değil. Çünkü bir ekip olarak yapabilecekleriniz çok fazla. Bunun yanı sıra oyunun en zor zorluk seviyesinde oynanmasını şiddetle tavsiye ederim. Sonuçta az önce de belirttiğim gibi BioShock Infinite, bir anda bitirip rafa konulacak bir yapım değil. Yapımcılar uzun uğraşlar ve çok ciddi bütçelerle hazırladılar. Bize de düşen sindire sindire oynamak olmalı.
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!