-->
Sony, PS4’ü, Oyun Dünyasının En Büyükleri İle Birlikte New York’ta Tanıttı

Video oyunları sektörünün en parlak beyinleri Sony Computer Entertainment’in PlayStation®4 tanıtımı kapsamında New York’ta bir araya geldi. Oyun geliştiriciler, PlayStation®4’ü tanımlayacak oyun oynama deneyimlerini ve gelecek nesil platformun sunduğu görülmemiş gücü, derin sosyal yetenekleri ve anında erişimi tanıttı. İstanbul, 22 Şubat 2013 – Sony Computer Entertainment Inc. (SCE), ev için tasarladığı gelecek kuşak oyun platformu PlayStation®4’ün (PS4™) gelişini, video oyunları […]

23.02.2013 | ulasufuk

Video oyunları sektörünün en parlak beyinleri Sony Computer Entertainment’in PlayStation®4 tanıtımı kapsamında New York’ta bir araya geldi. Oyun geliştiriciler, PlayStation®4’ü tanımlayacak oyun oynama deneyimlerini ve gelecek nesil platformun sunduğu görülmemiş gücü, derin sosyal yetenekleri ve anında erişimi tanıttı.

İstanbul, 22 Şubat 2013 – Sony Computer Entertainment Inc. (SCE), ev için tasarladığı gelecek kuşak oyun platformu PlayStation®4’ün (PS4™) gelişini, video oyunları sektörünün en parlak ve en yaratıcı beyinleri ile birlikte PlayStation®Meeting 2013’te açıkladı. PS4, sunduğu görülmemiş güç, derin sosyal yetenekler ve anında erişim ile oyun geliştiricilere hayal güçlerini ortaya çıkararak oyunseverlere daha önce gerçekleştirilmesi mümkün olmayan yeni oyun oynama deneyimleri sunma fırsatını veriyor. New York’taki Hammerstein Balo Salonu’nda hazır bulunan izleyiciler ile internet üzerinden canlı olarak dünyanın dört bir yanından etkinliğe katılan milyonlarca PlayStation hayranına en üst noktada PS4 deneyimini belirleyecek olan oyunlardan bazılarını önceden görme fırsatı da sunuldu.

Sony’nin gelecek vizyonunun merkezinde tüketici yer alıyor

Sony Computer Entertainment Inc. Başkan ve Grup CEO’su Andrew House, PS4’ün çıkışını resmen açıklayarak, PlayStation®’ın oturma odasındaki bir konsoldan oyuncuların bulundukları her yerde oyun oynayabilecekleri en iyi yere dönüşümüne yönelik kapsamlı vizyonlarını sundu. “Geleceğe yönelik vizyonumuz, merkezinde tüketicinin bulunduğu, geliştiriciden esinlenen ve olağanüstü oyun oynama deneyimlerine olan sarsılmaz adanmışlığın şekil verdiği bir vizyona sahibiz” diyen House, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün, oyun oynamanın geleceğine dair büyüyen bir fikrin doğuşunu gözler önüne seriyoruz. Bu, geliştiriciler ile oyunseverlerin yer aldığı yaratıcı camianın asla doymak bilmeyen iştahını doyurmaya yetecek potansiyele sahip bir fikir.”

PS4, oyun geliştiriciler için yine oyun geliştiriciler tarafından tasarlandı

House’un ardından sahneye gelen sektörün en önemli isimlerinden ünlü oyun tasarımcısı Mark Cerny ise geliştiricilere yaratıcı fikirlerini tamamıyla ifade edebilecekleri bir tuval verecek ve bugünün beklentilerinin ötesine geçen, daha sarmalayıcı bir oyun deneyimi sunmalarını sağlayacak güçlü sistem bileşenlerinin de dahil olduğu PS4’ü ele aldı. PS4’ün baş sistem mimarı olan Cerny, tüm oyunları çevreleyecek olan tüketici deneyiminin tasarımına rehberlik edecek olan beş ana ilke olan basitlik, anındalık, sosyallik, entegrasyon ve kişiselleştirme hakkında da bilgi verdi. Cerny şunları ifade etti: “Platform ile oyun oynamanın keyfi arasına hiçbir şeyin girmemesini sağlamayı hedefledik. Konsol ve mobil alanlar ile PlayStation®Network kapsamında sistem mimarisinin oyuncuyu daha geniş bir deneyimler dünyasına pürüzsüz şekilde bağlamasını ve PlayStation®’ın her şeye kolay erişim sunmasını da sağlamak istedik. Bu sayede PS4 ile oyun geliştiriciler için yine oyun geliştiriciler tarafından tasarlanmış bir platform yaratabildik.”

Bulut teknolojisinden yararlanacak

Aynı zamanda geçen yıl SCE grubuna katılmış olan Gaikai Inc. CEO’su da olan tanınmış geliştirici David Perry de PlayStation®Network’ün hedeflerini ve tüketicilerin oyunları keşfetme, erişme, paylaşma ve kullanma şekillerinde değişiklik sağlamak üzere PS4’ün Gaikai’nin bulut teknolojisinden nasıl yararlanacağını anlattı. Perry, “İster PSN’in sosyal ağlara daha derinden bağlanması ister bir kullanıcının oynadığı oyunun gerçek zamanlı olarak yayınlanması isterse arkadaşlardan yeni şekillerde yardım almak olsun, PS4 üzerindeki oyun deneyiminin temelinde sosyal etkileşim bulunuyor. Ücretsiz dene, beğendiysen paylaş, sadece hoşuna giden oyunlar için para öde” sözleriyle tanımladığı konsept çerçevesinde şirketin çeşitli oyunlar için ücretsiz denemeyi mümkün kılma hedefini de anlattı.

PS Vita, akıllı telefon ve tabletler ile entegre çalışıyor

PS4, oyunseverlerin en sevdikleri içeriğe nerede olurlarsa olsunlar ulaşabilmelerini sağlamak üzere PlayStation®Vita (PS Vita), akıllı telefon ve tabletler de dahil olmak üzere ikinci ekranları da entegre ediyor. SCE uzun vadede ise Wi-Fi ağları üzerinden Remote Play özelliğini kullanarak neredeyse tüm PS4 oyunlarını PS Vita üzerinde oynanabilir hale getirmeyi hedefliyor. Perry, “PS Vita, PS4 için en üst düzey refakatçi olarak oyunseverlerin oyunlarını harikulade HD TV’lerinden alarak PS Vita’nın mükemmel 5 inçlik ekranında oynamasına imkan veriyor” diye belirtti.

PS’nin geleceği dünyanın en yaratıcı insanlarının hayal gücünde

Sözü daha sonra geliştirme ve yayıncılık camiasından en yaratıcı bireylerden bazıları alarak PS4’ün daha önce hiç mümkün olmayan duygusal oyun durumlarını mümkün kılmak için donanım ve yazılım arasında nasıl yeni bir sinerji yarattığına vurgu yaptılar. Sony Computer Entertainment WorldWide Studios Kıdemli Başkan Yardımcısı Michael Denny ise “PlayStation’ın geleceği, harika oyunlarda, yani dünyanın en iyi yaratıcılarının hayal gücünden doğan, ilham verici yeni deneyimlerde yatıyor” dedi.

Gelecek Kuşak, ekip ruhu ve harika görünümlü oyunlar demektir

Denny, Guerilla Games’ten Hermen Hulst, Sucker Punch Productions’dan Nate Fox ve Evolution Studios’dan Matt Southern’in de aralarında bulunduğu, sadece yeni platformun geliştirilmekte olan birinci parti oyunlarından bazılarının arkasındaki geliştiricileri de tanıttı. “Gelecek Kuşak artık sadece daha güçlü donanım anlamına gelmiyor” diyen Southern sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler gelecek kuşak oyunseverler olarak harika görünümlü oyunlar oynamak  istiyoruz, ancak bunu sürekli olarak bağlı yaşamlarımıza uygun yeni yollarla yapmak istiyoruz. Bizim için bu, ekip içinde hareket etmek anlamına geliyor. Bir stüdyo için kendisinden, ekip tabanlı yarışta kendi vizyonumuzu hayata geçirmek üzere, yeni PlayStation teknolojisini tanımlamasının istenmesi çok heyecan verici bir durum.”

Tanınmış bağımsız geliştirici Jonathan Blow daha sonra konsolda sadece PS4’te bulunacak olan ve PlayStation’ın oyun dünyasının sınırlarını zorlamakla ilgilenen geliştiricilerin desteğine vurgu yapan The Witness adlı oyunun ilk resmi tanıtım filmini de sundu.

Önümüzdeki tek sınır hayal gücümüz

PlayStation®Meeting 2013’te aynı zamanda oyun sektörünün en yetenekli yaratıcılarından ikisi de tanıtılarak PS4 üzerinde mümkün olan her şeye kısa bir bakış sunuldu. Quantic Dream’den David Cage, anlatı temelli oyun oynama deneyimini ve PS4’ün güçlü donanımının nasıl geliştiricilerin teknolojiyi unutup duyguları tetikleyen deneyimler yaratmaya odaklanmasını sağladığını ele aldı. Cage şunları söyledi: “Artık anlatmak istediğimiz hayret verici hikayelere ve yaratmak istediğimiz inanılmaz dünyalara odaklanabiliriz. Bunları gerçekleştirmek için gerekli olan güce sahip olup olmadığımızdan endişelenmeksizin, sizleri daha önce hiç görmediğiniz dünyalara götürebilir ve gerçek yaşamda hiç tatmadığınız hisleri hissettirebiliriz. Önümüzdeki tek sınır hayal gücümüz.”

PS4, her seviyedeki geliştiriciye ifade özgürlüğü sağlıyor

Media Molecule’dan Alex Evans ise daha sonra kullanıcı tarafından üretilmiş içerik ve yaratıcılık konseptini yeniden tanımladı. Elindeki PlayStation®Move hareket kontrol cihazı ile PS4’ün ister profesyonel geliştiriciler isterse oyunseverler olsun, her düzeyden geliştiriciye sağladığı ifade özgürlüğünü gözler önüne serdi. Evans sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizlerin gözünde, PS4 ‘yaratıcı konsol’ olmalı. Burası, ilham bulmak için gittiğiniz yer; burası, diğerlerinin rüyalarını yaşamak veya kendi rüyalarınızı yaratmak için gittiğiniz yer; burası, yapmak için gittiğiniz yer. PS4’ün sunduğu, yaratıcı konsol ile müzikten oyuna ve hikaye anlatımına kadar yapma eylemini her açıdan değiştirmek istiyoruz.”

PlayStation’ın üçüncü parti ortakları ile işbirliğine dayalı uzun tarihini daha da geliştiren PS4, Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya çapındaki neredeyse tüm büyük geliştirici ve yayıncılardan yazılım desteği alacak. PlayStation Meeting 2013’te, Activision Publishing, Inc., Blizzard Entertainment, Inc., Bungie, Inc., CAPCOM, Epic Games, Inc., Havok, SQUARE ENIX Co., Ltd. ve Ubisoft Entertainment’in de aralarında bulunduğu ortaklar tarafından gelişim aşamasında olan oyunlar ve teknoloji demoları sunularak oyun geliştirme camiasının PS3’ün hayal güçlerini gerçeğe dönüştürme becerisini nasıl kucakladığını gözler önüne serdi.

Ubisoft Entertainment’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Yves Guillemot, E3 2012’de tanıtılan ve eleştirmenlerden büyük beğeni toplayan Watch_Dogs’un PS4’te piyasaya sürüleceğini açıkladı. Guillemot sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, PS4 ile Sony Computer Entertainment muazzam bir yeni platformu hayata geçiriyor. PS4, bizim gibi geliştiricilere bundan önce bir ev konsolunda mümkün olan her şeyin ötesine geçen oyunlar sunmasına imkan verecek. PS4 aynı zamanda geleceği temsil ettiğine inandığımız oyunları sunmamıza da yardımcı olacak.”

Blizzard Entertainment, Inc. Hikaye ve Seri Geliştirmeden Sorumlu Kıdem Başkan Yardımcısı Chris Metzen de ödüllü Diablo oyun serisinin konsol dünyasına ilk adımını da PlayStation ile atacağını duyurdu. Diablo III, kumandalarda doğal şekilde çalışmak üzere özel olarak tasarlanmış bir arayüz ile PS4’e uyarlanacak.

Activision Publishing, Inc. CEO’su Eric Hirschberg de PS4 için geliştiricilerden tam destek alacağını açıkladı. Hirshberg daha sonra bir sonraki büyük video oyunu dizisi olan Destiny üzerinde çalışan Bungie, Inc.’i de tanıttı.

Bungie, Inc. Başkanı Harold Ryan Destiny’nin PlayStation oyunseverleri için özel içeriğe sahip olacağını açıkladı. Ryan şöyle konuştu: “PS4 gibi, Destiny de çevrimiçi, bağlı bir deneyim. Tıpkı PS4 gibi Destiny de birden fazla cihaz üzerinden sevdiğiniz içeriklere erişmenize imkan veriyor. Yine tıpkı PS4 gibi, Destiny de önümüzdeki birkaç yıl boyunca sizlere eğlence sunmak üzere tasarlandı.”

PlayStation Meeting 2013’te gösterilen PS4 oyunları yelpazesinde şunlar yer aldı:

·        Driveclub (WWS Evolution Studios)

·        inFAMOUS Second Son (WWS Sucker Punch Productions)

·        Killzone: Shadow Fall (WWS Guerrilla Games)

·        Knack (WWS Japan Studio)

·        Deep Down (working title) (CAPCOM)

·        Destiny (Activision Publishing, Inc./ Bungie, Inc.)

·        Diablo III (Blizzard Entertainment, Inc.)

·        The Witness (Jonathan Blow)

·        Watch_Dogs (Ubisoft Entertainment)

Bundan sonra da açıklanmaya devam edecek olan PS4 üzerinde oynanabilecek yeni oyunlar, SCE Worldwide Studios, üçüncü parti geliştiriciler ve yayıncıların ve bağımsız oyun geliştirme camiasının tam desteğini de gözler önüne serecek.

Etkinliğin kapanışında tekrar söz alan Sony Computer Entertainment Inc. Başkan ve Grup CEO’su Andrew House, “PS4’ün gelişi, oyun oynama deneyimini dramatik şekilde bugüne kadar hayal edilenin çok ötesinde bir şeye dönüştürmek yönünde muazzam bir fırsat da sunuyor. Gelişmiş sosyal becerilerden daha büyük, daha iyi ve daha sarmalayıcı bir oyun deneyimi için yoğunlaştırılmış güce ve ekosistemimizin daha basit, daha uyarlanabilir bir arayüz için gereksinimleri karşılamak üzere evrimine kadar, PS4’ün bugüne kadar hiç olmadığı kadar çok şey vaat ettiğine inanıyoruz” dedi.

B-Roll’u indirmek için http://multivu.prnewswire.com/broadcast/60393/press.html sitesini ziyaret ediniz.

 

BASIN BÜLTENİ



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!