-->
Online Oyunlar Sosyalleştiriyor

Video oyunları üzerinde yapılan son araştırmalar ebeveynleri şaşırtacak. Çocuklarının oyun başında çok vakit geçirdiğinden ve yeterince sosyalleşmediğinden yakınan ebeveynlere iyi haber: Londra Middlesex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mark Coulman’ın araştırmalarına göre online video oyunları sosyal becerileri arttırıyor!            Saklanan kablolar, kaldırılan bilgisayarlar, daha oyunun giriş videosunu izlemeden biten belirli oyun saatleri… Bir neslin kâbusu olan, oyun […]

14.02.2013 | ulasufuk

Video oyunları üzerinde yapılan son araştırmalar ebeveynleri şaşırtacak. Çocuklarının oyun başında çok vakit geçirdiğinden ve yeterince sosyalleşmediğinden yakınan ebeveynlere iyi haber: Londra Middlesex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mark Coulman’ın araştırmalarına göre online video oyunları sosyal becerileri arttırıyor!           

Saklanan kablolar, kaldırılan bilgisayarlar, daha oyunun giriş videosunu izlemeden biten belirli oyun saatleri… Bir neslin kâbusu olan, oyun keyfinin ebeveynlerce harap edilmesi durumu yapılan yeni araştırmalarla biteceğe benziyor. Araştırmacılar özellikle MMO türü oyunların (çok oyunculu online oyun) tek başına oynanamayacak birçok içerikle dolu olduğunu ve bu durumun sosyal yetenekleri gerekli kıldığını belirtiyor. Grup olarak hareket etmek zorunda kalan oyuncuların, sosyal becerilerini oyunlarda da sergilediğine değinen araştırmacılar, oyun oynayanların %55,5’inin bu oyunları gerçek hayattaki arkadaşlarıyla oynamayı tercih ettiklerini söylüyor. Oyuncuların bir grubun parçası olma bilinçleri gelişirken gösterdikleri hızlı reflekslerle el göz koordinasyonları da olumlu yönde etkileniyor.

Oyunlar aynı zamanda yeni nesil sosyal platformlar

Yeni yayınladıkları RODE Online adlı oyunda Türk kullanıcıların profillerini değerlendiren MMIS Games CEO’su Mehmet Şükrü Çeken, oyuncuların kısa sürede organize arkadaş gruplarına dönüştüğünü belirtiyor. Çeken, “Destek ekibimiz bünyemizde olduğundan kullanıcılarla sürekli iletişim halindeyiz. RODE Online’ın özellikle BETA sürecinde, gelen her soruyu yanıtladığımızda henüz iletişime geçmediğimiz birçok kullanıcının cevaplardan haberdar olduğunu gördük. Bunun nedeni online oyunların, aynı ilgi alanlarına sahip kişileri bir araya getirerek onlara sosyal bir platform oluşturması” diyor.

“Birlikte oyun oynamak sinemaya gitmek gibi bir sosyal aktivite…”

Çok oyunculu online oyunların psikolojik etkileri üzerinde araştırma yapan Londra Middlesex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mark Coulman, oyunların sinemaya gitmek gibi sosyal bir etkinlik olarak sınıflandırılabileceğini belirtiyor. Dr. Mark Coulman konuyla ilgili “Araştırmalar insanların üç temel ihtiyaçtan dolayı online oyunlara ilgi duyduğunu gösteriyor;  diğer insanlarla ilişki ihtiyacı, bağımsızlık ihtiyacı ve kendi kaderini tayin edebilme ihtiyacı. Günümüz MMO oyunları ile ilgili en önemli nokta da tüm bunları tatmin edebilme özelliği.” diyor.

 

BASIN BÜLTENİ

 



Popüler Haberler


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!


Ubisoft’un son Assassin’s Creed oyunu Mirage, 30 Nisan’a kadar ücretsiz deneme sürümüyle sizleri bekliyor!