-->
Hitman: Absolution Oyun İnceleme

Serinin müdavimleri için Hitman demek gizlilik ile eş anlamlıdır. Hedef gizli bir şekilde Diana tarafından verilir, ekipmanlar gizlice elde edilir, olay mahalline sessizce sızılır ve hedef tereyağından kıl çekercesine kolaylıkla infaz edilir. Şimdiye kadar tüm oynanış bu kurgu üzerine kuruluydu. Peki hedef Diana olursa ve tüm Ajans ile birlikte bizim de kimliğimiz açığa çıkmışsa oynanış […]

28.11.2012 | ulasufuk

Serinin müdavimleri için Hitman demek gizlilik ile eş anlamlıdır. Hedef gizli bir şekilde Diana tarafından verilir, ekipmanlar gizlice elde edilir, olay mahalline sessizce sızılır ve hedef tereyağından kıl çekercesine kolaylıkla infaz edilir. Şimdiye kadar tüm oynanış bu kurgu üzerine kuruluydu. Peki hedef Diana olursa ve tüm Ajans ile birlikte bizim de kimliğimiz açığa çıkmışsa oynanış bundan etkilenir mi? Yapımcılara göre cevap etkilenmeli yönünde olmuş. Bunu oyunun ilk tanıtım videolarında gördük. Kahramanımız silahları kuşanmış Çin mahallesinin bir ucundan diğer ucuna sıka sıka ilerliyor. İlk başta böyle bir oynanışı gördüğümde açıkçası bende eyvah diyenlerden biriydim. Sanki Hitman’ı Hitman yapan tüm detaylar gitmiş yerine Max Payne ve Assassin’s Creed karışımı bir aksiyon oyunu gelmiş gibiydi. Ancak oyun piyasaya çıktığında gördük ki yapımcılar nabza göre şerbeti çok ama çok iyi ayarlamışlar. İsteyene aksiyon isteyene gizlilik isteyene de bunların karması şeklinde bir yapım ortaya çıkarmışlar.
 

 
Oynanış serbestisi ile ilgili oyunun yapımcıları arasında yer alan IO Interactive Teknik Yapımcısı Ulaş KARADEMİR ile yaptığımız röportajda da kendisi “Herkesin kendi isteğine göre yöneteceği bir Ajan 47 tasarladık” derken oyunun zorluk sistemine göre şekillenen ve aksiyondan saf gizliliğe doğru giden bir skalada yer alan sistemden bahsediyordu. Oyunun ilk menüsünde sizi karşılayan sürpriz elbette ki oyunun tüm metinlerinin Türkçe olması. Bu konu zaten o kadar uzun zamandır konuşuluyor ki incelemenin içinde derinlemesine anlatmayacağım ama oyundaki Türkçeleştirme çalışmasının çok başarılı olduğunu belirtmeliyim. Gelelim zorluk seviyelerinin oynanışa etkilerine. Öncelikle oyunda beş farklı zorluk seviyesi bulunuyor. Bu seviyeler ise iki kategoride sınıflandırılmış. Hitman Absolution’u aksiyon odaklı ve kolayca oynamak istiyorsanız Kolay ve Normal zorluk seviyelerini tercih edebilirsiniz. Bu seçenekler sadece yardımlar veya düşman sayısını değil oyunun yapay zekasını da etkiliyor. Çevredeki tehditler sizi daha geç fark ediyor veya daha geç tepki veriyorlar. Ayrıca oyunun en önemli yeniliklerinden olan İçgüdü özelliği de kendini daha hızlı yeniliyor. (iç güdü özelliğini daha sonra açıklayacağım.) Ama seriyi klasik Hitman şeklinde yani gizlilik ve zorluk tabanlı oynamak isterseniz sizi Profesyonel zorluk kategorisine alalım.
 

 
Profesyonel zorluk kategorisinde Zor, Uzman ve Özcü olarak Türkçeleştirilmiş üç farklı zorluk seviyesi bulunuyor. Açıkçası ilk oyunda Uzman seçeneğini seçerken bile birazcık düşündüm -ki sıkı bir Hitman oyuncusuyumdur- düşünün Özcü seçeneği ne ifade ediyor. Popüler dizi Fringe’deki Gözcülerden ilham alınmış hissi uyandıran bu zorluk seviyesinde tıpkı Gözcüler gibi her hareketinizi kırk kez düşünerek tartmanız ve atacağınız her adımın hesabını yapmanız gerekiyor. Yakayı bir ele verdiğinizde vay halinize. Ayrıca Profesyonel kategorisinde yapay zeka adeta tavan yapıyor. Diyelim ki Bahçıvan kostümün aldınız ve bahçıvanların arasından geçmeniz gerekiyor. Oldukça mesafeli ilerlemelisiniz aksi taktirde hemen yanınıza gelip kimliğinizi sorgulamaya başlıyorlar. Kısacası bu zorluk seviyelerinde gerçekçilik tavan yapıyor ve Hitman Absolution neredeyse tamamen gizlilik temelli bir oyuna bürünüyor. Zaten biz kemik Hitman fanlarının da tam istediği buydu…
 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!