-->
Football Manager 2013 Oyun İnceleme

Mourinho da Kim? Senin Yanında… “Dakikalar 80’i gösteriyor. Konuk takım 1-0 önde. Şampiyonluk için ev sahibinin maçı kazanması şart. Bakalım kenar yönetim beklenen hamleyi yapabilecek mi? Kenarda ısınan oyuncular maça girme işaretini bekliyor. Takım kaptanı hocanın yanına geliyor ve gereken hamle kulağına fısıldanıyor. Bakalım bu son taktik maçı ve şampiyonluğu getirebilecek mi?..” Spor denilince akla […]

08.11.2012 | ulasufuk

Mourinho da Kim? Senin Yanında…

“Dakikalar 80’i gösteriyor. Konuk takım 1-0 önde. Şampiyonluk için ev sahibinin maçı kazanması şart. Bakalım kenar yönetim beklenen hamleyi yapabilecek mi? Kenarda ısınan oyuncular maça girme işaretini bekliyor. Takım kaptanı hocanın yanına geliyor ve gereken hamle kulağına fısıldanıyor. Bakalım bu son taktik maçı ve şampiyonluğu getirebilecek mi?..”

Spor denilince akla futbol, futbol ve dijital oyun denildiğinde akla Pes ve Fifa serisi gelir. Sahanın içinde ter dökerek mücadele eden oyuncuları kontrol etmek elbette her yıl tüm oyun severlerin ilgiyle bekledikleri büyük bir haz. Ama bir yandan da resmin tamamına görerek futbol denilen oyunun tüm yönlerini kontrol etmekten büyük haz duyan bir oyuncu kitlesi gözleri yollarda efsanevi bir serinin son halkasının çıkmasını bekler. İşte bu incelememiz onlara ithaf olunur…
 

 
Her yılın son baharında bizlerle buluşan Football Manager serisi bu yıl da tüm hünerleri ile masaüstündeki yerini aldı. Daha önceki yıllarda oyunun yeterli satış grafiğini yakalaması halinde Türkçeleştirme çalışmalarına başlanabileceğini açıklayan Sports Interactive Stüdyo Direktörü Miles Jacobson sözünde durdu. Oyun çoğunuzun bildiği üzere tamamen Türkçe içerik ile bizlerle buluştu. Bu tamamen Türkçe lafına da biraz ayar olmuyor değilim. Tamamen Türkçe denilen bir oyunda garip çeviri hataları olması, bazı cümlelerin yarı Türkçe yarı İngilizce olması ilginç Ama şunu da hemen belirteyim ki yapımcılar geri dönüşlere inanılmaz önem veriyor. Bu nedenle oyuncular tarafından gerek beta sürecinde gerekse tam sürüm sürecinde yakalanan çeviri hataları bildirimler sayesinde düzeltilmeye çalışılıyor. Bu ek bilgiyi girişte verdikten sonra “sahaların hükümdarı” olmanın ne demek olduğunu anlatmaya başlayabiliriz.

Yukarıda ve daha önceki ön inceleme yazımızda da belirttiğim gibi oyunun en büyük yeniliği Türkçe olması. Bu elbette ki biz Türk oyuncular için göze çarpan ilk yenilik. Bunun yanı sıra herkes için geçerli olan devrim niteliğinde yenilikler söz konusu. Oyunu ilk açtığımızda bizleri yeni oyun modları karşılıyor. Bu modlar yapımcı tarafından da kenarında yeni ibaresi ile gösterilmiş. Kör gözüne parmak sokar gibi 🙂 Ana menüde yer alan ilk oyun modu herkesin aşina olduğu ve serinin kemikleşmiş oyuncularının direk dalacakları ve aylarca içinden çıkamayacakları Football Manager modu. Bu bölüm bildiğimiz Football Manager. Bu bölümde yer alan yenilikleri anlatmaya geçmeden önce diğer modlardaki yeniliklerden bahsedeceğim.
 

 
İlk olarak Football Manager Classic modundan bahsetmek istiyorum. Bu mod aslında büyük oyunun hızlandırılmış ve sadeleştirilmiş şekli gibi. Oyunun geliştiricileri bu modun amacını çok güzel özetlemişler “Artık eski oyunları oynayan insanlar iş sahibi, çocuk sahibi oldular. Oyunlara ayırabilecekleri zaman dilimi azaldı. Bu nedenle canları hızlı bir şekilde Football Manager oynamak istediklerinde detaylarla boğulmadan Football Manager Classic bölümüne girebilirler.” Gerçekten de bu bölüm çok sadeleştirilmiş ve daha görselleştirilmiş. Football Manager dünyasının metin dolu bilgi ekranları yerine adeta web sayfasında geziyormuş hissi veren bir pencere sistemi kullanılmış. Bu ekranlar istediğiniz tüm bilgilere kısa ve öz bir şekilde hızlıca erişebilmenizi sağlıyor. Ayrıca can sıkan basın etkileşimi de oldukça minimize edilmiş. Tamamen takımı yönetmeye yönelik olan bu mod oyunu hızlı oynamak isteyenler için birebir.
 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!