-->
Of Orcs And Men İnceleme

Bir rpg oyunu olarak Of Orcs And Men yer yer aşırı diyalog yüklü bir yapıma dönüşüyor. Bu bölümlerde yapacağınız seçimler oyunun kaderini değiştiriyor. Zaman zaman bazı orkların sizden farklı düşüncelerde olarak insan ırkının himayesine girmeye sıcak baktığına şahit olabiliyorsunuz. Bu durumlarda kahramanımız Arkhail asil ve özgürlükçü duruşunu koruyor. Oyunun en kötü yönlerinden biri kısıtlı oynanış […]

28.10.2012 | ulasufuk

Bir rpg oyunu olarak Of Orcs And Men yer yer aşırı diyalog yüklü bir yapıma dönüşüyor. Bu bölümlerde yapacağınız seçimler oyunun kaderini değiştiriyor. Zaman zaman bazı orkların sizden farklı düşüncelerde olarak insan ırkının himayesine girmeye sıcak baktığına şahit olabiliyorsunuz. Bu durumlarda kahramanımız Arkhail asil ve özgürlükçü duruşunu koruyor.

Oyunun en kötü yönlerinden biri kısıtlı oynanış alanı ve hareket kabiliyeti olmuş. Oyunun geneline hakim olan sıkışıp kalma hissi ve tek düze ilerleyiş yapısı ile başarısız yapay zeka birleşince oynanış bakımından kendini tekrarlayan bir his içinizi kaplıyor. Açıkçası çoğu zaman kendinizi bir labirentin içerisinde size çizilmiş yoldan ilerliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Yapay zeka açısından ise durum daha vahim. Özellikle Styx karakterini yönettiğinizde kendinizi görünmez hale getirdiğinizde hemen yanındaki askerin katledişini görmesine rağmen tepki vermeyen askerler görebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra siz saldırmadıkça neredeyse size saldırmaktan çekinen bir asker yapısı da söz konusu.
 

 
Oyunun belli bölgelerinde yer alan tüccar ile yapacağınız ticaret neticesinde karakterinizin ekipmanlarını geliştirebiliyorsunuz. Bunun için ise ticaret puanına sahip olmanız gerekiyor. Bu karakterlerin oyunun her istenilen bölgesinde bulunmadığını söylemeliyim. Ama az öncede belirttiğim gibi haritaların kısa olması ve bir koridor içinde ilerlemeniz nedeniyle istediğiniz anda yapacağınız bir yolculuk ile bu karakterlere ulaşabilir ve ticareti tamamlayabilirsiniz.

Of Orcs And Men ilk duyulduğu zaman grafikleri ile dikkat çekmişti. Özellikle rengarenk yapısı ve karakter tasarımları ile göz dolduran bir yapımın bizleri beklediği hissi içimde uyanmıştı. Ama oyunu deneyimleyince renk paletinin aşırı yorucu olduğunu ve yer yer yansımalarda ve efektlerde kullanılan abartının nelere mal olduğunu gördüm. Ana karakterlerimiz orklar yeşil derili olabilirler ama trafik lambasındaki yeşil gibi fosforlu yeşil olmalarına da gerek yok. Hatta ormanlık alanlarda ilerlerken orkların kamuflaja ihtiyacı olmadığını bile söyleyebilirim. Ayrıca yağmur etkisinin oluşturduğu yansıma efekti fazlası ile abartılı kullanılmış. Ancak bunun yanı sıra kaplamalarda ve çevre tasarımlarında başarılı ir görüntü söz konusu.
 

 
Sesler ve müzikler açısından ise söylenecek çok bir şey yok. Ana karakterlerin seslendirmeleri başarı ile yapılmış. Bunun yanı sıra saldırı anındaki efektlerde gayet başarılı. Müzikler açısından ise normal kalitede müziklerin olduğunu söyleyebilirim. Kısacası yapım işitsel öğeler bakımından vasatın üstünde olmuş.

Yıllardır klişeleşmiş fantastik dünyaların ana kahramanlarını farklı bir hikayede bir araya getirerek madalyonun diğer yüzünü de bizlere göstermesi açısından özgün bir kurguya sahip olan Of Orcs And Men, oynanış dinamikleri bakımından bu özgünlüğü devam ettirmeyi başarsa da kendini tekrar eden bölüm tasarımları ve özensiz görev yapısı nedeni ile beklentilerin çok üzerinde bir yapım olmayı başaramıyor. Sonuç olarak Of Orcs And Men, rpg türü hayranları bakımından ve fantastik dünyaları seven oyun severler açısından kesinlikle oynanması gereken bir yapım olsa da, bu türe ve bu evrenlere ilgi duyanların ilk deneyimi olmaktan uzak bir yapım olmuş…
   



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!