-->
Sleeping Dogs İnceleme

Maceranın Çincesi… Hatırlıyorum küçükken Uzakdoğu filmleri denildiğinde tek severek izlediğim filmler Bruce Lee filmleriydi. Hintlilerin garip aşk filmleri önce ağır bir dramla başlar, daha sonra en yoğun duygunun ortasında birden cümbür cemaat dans etmeye başlardı. Gerçi son dönemde hint sineması çok gelişme gösterdi ama seksenler döneminde hali perişandı. Bunun yanında Japon sinemasının kendine has bir […]

02.09.2012 | ulasufuk

Maceranın Çincesi…

Hatırlıyorum küçükken Uzakdoğu filmleri denildiğinde tek severek izlediğim filmler Bruce Lee filmleriydi. Hintlilerin garip aşk filmleri önce ağır bir dramla başlar, daha sonra en yoğun duygunun ortasında birden cümbür cemaat dans etmeye başlardı. Gerçi son dönemde hint sineması çok gelişme gösterdi ama seksenler döneminde hali perişandı. Bunun yanında Japon sinemasının kendine has bir duruşu vardı. Bruce Lee filmleri denildiğinde yer yerinden oynardı. Karate, Kung Fu, Aikido ve bir çok uzakdoğu savunma sporlarını bu filmler sayesinde öğrendik. Hatta tüm filmlerinde ana kurgu bu sporların saldırı değil savunma üzerine doğduğu şeklindeydi. Uzakdoğu sinemasının bu başarısı Holywood filmlerine de esin kaynağı olmuştu. Daha sonraki dönemlerde Jhakie Chan ve Jet Lee gibi başarılı aktörlerin etkisi ile uzakdoğunun bu mistik öğretisi Hollywood’un aksiyon ve gişe odaklı yapısı ile birleşerek savunma sporları olarak öğrendiğimiz her şey vurdulu kırdılı filmler kategorisini doğurdu. Tüm bu karışımın içine biraz Japon-Çin mafyaları, bol miktarda aksiyon katılınca ortaya çıkan “şey” beyaz perdenin olduğu kadar dijital oyun dünyasının da vazgeçilmezi oldu. Bu lezzetli ve cazibeli karışımın oyun dünyasındaki son bombasının ismi de Sleeping Dogs olarak karşımıza çıktı. Peki bir anda tüm dünyada popülaritesi hızla artan Sleeping Dogs nedir, nasıl bir oyundur, alınmaya değer mi, diğer oyunlarla benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir diye merak ediyorsanız sizlere incelemeyi pür dikkat okumanızı tavsiye ediyorum.
 

 
Square Enix ve United Front Games imzası ile piyasaya sunulduğu andan beri ortalığı kasıp kavuran Sleeping Dogs için bu kadar uzun bir girizgah yapmam gerekiyordu. Oyunun hikayesi Holywood filmlerini aratmayacak yapıda, oyunun oynanış sistemi uzakdoğu dövüş sistemi üzerine kurulu, kahramanımız Wei Shen bir Jet Lee olma yolunda. Kısacası tüm detayları ile bir sinema yapımı havasındaki Sleeping Dogs ilk andan itibaren yarattığı tüm bu etkilerle sizi içine çekmeyi başarıyor. Zaten oyundaki seslendirmelerde de gerçek aktör ve aktristler görev almış. Oyunun ana hikayesi yetenekli bir gizli polis olan Wei Shen’in Hong Kong mafyası ve tehlikeli sokak çeteleri ile girdiği mücadele üzerine kurulu. Tabi kahramanımızın bu kirli işlere bulaşmasının kendi içinde bir hesaplaşma barındırdığını da hikayenin başında öğreniyoruz. Çünkü kahramanımızın kız kardeşi de zamanında mafyanın bir üyesi iken öldürülmüş. Bizde bir nevi Scarface modunda mafyaya sıfırdan girip yükselerek sonunda hem mafyadan hem de rakip çetelerden intikam almaya çalışıyoruz. Hikayenin gelişen anlarında işler çok enteresan yerlere varıyor ama tüm bunları sizin deneyiminize bırakıyorum.
 

 
Sleeping Dogs açılışından itibaren özgür açık dünyası ile bizlere oyun dünyasının vaz geçilmez serilerinden Gta serisini hatırlatıyor. Gerçekten de oyun boyunca yapabildikleriniz ile kendinizi Gta dünyasında hissedebilirsiniz. Tabi bazı farklar var. İnsanların hepsi çekik gözlü, sokaklar neon lambaları ile kaplı Hong Kong sokakları, araçların çoğu uzakdoğu menşeili. Tabi bunlar görsel farklılıkların bir kısmı. Ayrıca oyunun dinamiksel olarak çok farklılıkları bulunuyor. Öncelikle Sleeping Dogs mükemmele yakın bir dövüş sistemine sahip. Özellikle yakın dövüş esnasında hissettiğiniz tokluk hissi ve gerçeğe yakın çarpışmalar oldukça etkileyici. Oyunun en başlarında sizlere dövüş sisteme yavaş yavaş tanıtılıyor. İlerleyen aşamalarda karakter geliştirmeleri ile birlikte dövüş sistemi tadından yenmez bir hale geliyor. Benim en çok hoşuma giden yönü kontra atak denilen combolar oldu. Siz bir düşmanla uğraşırken arkanızdan başka birisi size saldırdığında çok kısa bir süreliğine uyarı beliriyor, eğer bu esnada karşı atak hamlesi yaparsanız gerçeğe çok yakın kontra atak hamleleri izleyebilirsiniz.

 



Popüler Haberler


Rockstar Games, GTA+ abonelik ücretlerini Türkiye’de 127 TL artırarak 72 TL’den 199 TL’ye yükseltti.


Deep Silver ve Warhorse Studios, heyecanla beklenen Kingdom Come: Deliverance 2’nin 18 Nisan’da duyurulacağını duyurdu!


Oyun dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan BAFTA, sahiplerini buldu.


Fallout 4 hayranları dikkat! Bethesda, oyunun yeni nesil güncellemesi için resmi çıkış tarihini açıkladı.