-->
Resistance: Burning Skies İnceleme

İtfaiye Eri Tom Riley’in Ateşli Macerası… Uzaylıların dünyaya saldırılarını konu alan birçok yapım gördük. Her biri farklı açılardan kurgulanmaya çalışılsa da bir noktadan sonra klişeleşmiş bir yapıya dönüşmekten kurtulamıyorlardı. Bu durum aslında dijital oyun dünyasındaki yaratıcı senaryo gereksinimini de ortaya koyuyor. Açıkçası Resistance serisi de genel kurgusu ile yavaş yavaş bu girdabın içine girmeye başlamıştı. […]

07.07.2012 | ulasufuk

İtfaiye Eri Tom Riley’in Ateşli Macerası…

Uzaylıların dünyaya saldırılarını konu alan birçok yapım gördük. Her biri farklı açılardan kurgulanmaya çalışılsa da bir noktadan sonra klişeleşmiş bir yapıya dönüşmekten kurtulamıyorlardı. Bu durum aslında dijital oyun dünyasındaki yaratıcı senaryo gereksinimini de ortaya koyuyor. Açıkçası Resistance serisi de genel kurgusu ile yavaş yavaş bu girdabın içine girmeye başlamıştı. İşte bu duygularla Resistance: Burning Skies yapımına yanaşmıştım. Oyunun hikayesi ile ilgili ilk fısıltılar yayılmaya başladığında sanki bu sefer durum farklı izlenimi oluşmuştu. Nitekim oyunun yapımcı koltuğundaki değişikliğin kurguya da yansıdığını görmek çok uzun sürmedi. Bilindiği üzere serinin daha önceki oyunlarında yapımcı koltuğunda Ratchet & Clank serilerinden hatırladığımız Kaliforniya menşeli Insomniac Games yer almaktaydı. Ancak Sony’nin en gelişmiş el konsolu olan Ps Vita için geliştirilen yeni Resistance’de ise Sony’için oyun geliştiren ve daha çok süper kahraman oyunlarından bildiğimiz Nihilistic Software yapımcılık koltuğunda bulunuyor. Hal böyle olunca da oyunun genel dinamiklerinin yanı sıra hikayesinde de ufak hoş dokunuşlar göze çarpmakta. Daha fazla lafı uzatmadan Ps Vita’nın iddialı fps yapımı Resistance: Burning Skies’ı irdelemeye ve yeni ne var ne yok incelemeye başlayalım…

Öncelikle oyunun teknik ve kurgusal detaylarına girmeden Ps Vita çerçevesinde gelen gelişmeleri ve yenilikleri belirtmek gerek. Her şeyden artık kontroller anlamında özgürlüğe kavuşmuş bulunuyoruz. PSP kullanırken fps oynamanın ne denli ızdırap olduğunu Ps Vita ile ilk deneyimimizi yaşadığımızda çok iyi anlıyoruz. Çift analog desteğini hissettiğiniz o ilk anda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Zaten oyun da bu özelliğin ve dokunmatik ön ve arka ekranının efektif kullanılmasını detaylıca anlatmak adına eğitim amaçlı bir klavuz sunuyor. Oynanışa direk etkisi olan bu teknik yenilikler yeni nesil el konsolları açısından oldukça önemli. İncelemenin ilerleyen kısımlarında bu yeniliklere ufak ufak değineceğim ama yavaştan artık detaylara girme vakti.
 

 
En başta da belirttiğim gibi Resistance: Burning Skies hikaye olarak yenilikler barındırıyor. Öncelikle yapımın geçtiği dönem 1951 tarihi yani serinin ikinci oyununun bir yıl sonrası. Karşımızda ise kahraman olarak artık bir asker yok. Bunun yerine yeni yapımcı firma şaşırtıcı bir etki yaratmak için Tom Riley adında bir itfaiye erini başrol koltuğuna oturtmuş. Bu ilgi çekici yenilik oyunun ana hikayesinde başarı ile işlenmiş. Kahramanımız bir itfaiye eri olunca ilk görevimiz de tahmin edeceğiniz gibi bir yangın vakası ile başlıyor. Ekipmanları kuşanan Tom baltası ile olay yerine müdahaleye başlıyor. Bu aşamada oyun aynı zamanda bizlere de oynanış dinamiklerini gösteriyor. Oyundaki ana amacımız başrol kahramanımız Tom ve Chimera saldırılarından sağ kalan birkaç direnişçi ile birlikte dünyayı bu iğrenç yaratıklara karşı savunmak. Tabi bir itfaiye erinin böylesine zor bir görevin altından nasıl kalkacağını sorgulamadan edemiyorum. Serinin daha önceki oyunlarında yer alan deneyimli askerlerin bile oldukça zorlandığı bu çetin mücadeleden Tom’un nasıl sıyrılacağını yapımcılar güzel anlatmayı başarmış. Tabi burada işin sırrı Tom’un yeteneklerinde ve oldukça çeşitli ekipmanlarında gizli.
 

 

Oyunun tek kişilik modunda işlenen ana hikayede en büyük yardımcımız ekip arkadaşlarımızdan ziyade sahip olduğumuz ekipmanlar oluyor. Çünkü bize yardım etmesini beklediğimiz yoldaşlar yapay zeka olarak biraz sıkıntılılar. Kaldı ki düşman yaratıkları da adam öldürmek konusunda çok seçici. Canları sadece itfaiyeci eti çekiyor gibi. E durum böyle olunca iş başa düşüyor. Oyunda kullandığımız silah çeşitliliği neyse ki imdada yetişiyor. En başta kullanmaya başladığımız baltamızın yanına daha sonra türlü türlü el bombaları, süikast bombaları, çok etkili tüfekler ekleniyor. Tüm bu silah çeşitliliğinin kullanımı da Ps Vita’nın nimetlerinden yararlanır şekilde yani dokunmatik ekran entegrasyonu sayesinde. Diyelim ki bir düşman topluluğu ile karşı karşıyasınız ve üzerlerine bomba yağdırmak istiyorsunuz, ekranda beliren bomba seçeneğine parmağınızla basılı tutup düşmanların üzerlerine fırlatmanız yeterli. Tam isabet…Ya da zırhınızı etkili hale mi getirmek istiyorsunuz o zaman ekranda beliren zırh simgesine basılı tutup kenara doğru çekmeniz yeterli.

Oyunda sahip olduğunuz ekipmanları geliştirmek için deneyim puanı sistemi yerine obje toplama sistemi tercih edilmiş. Tüm oyun boyunca etrafta yer alan mavi küp şeklindeki cisimleri toplayarak kullandığınız silahların özelliklerini ve etkilerini geliştirebiliyorsunuz. Bu geliştirmeler hepimizin aşina olduğu mermi kapasitesini artırmak, etki alanını genişletmek türlerinden. Çok çok detaylı bir ekipman geliştirme ekranı beklemeyin.
 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!